PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

петак, 01. јануар 2021.

Da li je 2021.godina šansa za "restartovanje" avio-saobraćaja u punom kapacitetu?

ilustracija, (foto: FB Aerodrom Niš)

U prošloj godini pandemije virusa COVID-19 koja i dalje traje, svet je prodrmala velika kriza u avio-industriji zbog nemogućnosti putovanja usled ograničavanja kretanja ljudi širom sveta. Mnoge avio-kompanije su se zatvorile, mnoge su krenule da se restruktuiraju i da traže modele izlaženja iz krize, a neke uprkos krizi nastavili su da se razvijaju otvarajući baze u nekim zemljama. Poput avio-kompanija i aerodromi u svetu, Evropi pa i kod nas u regionu zabeležili su od marta 2020.godine do danas pad prometa putnika za 80 i više posto u odnosu na isti period u 2019.godine.

Da li je 2021.godina šansa za restartovanja avio-saobraćaja zavisiće od situacije oko vakcina koje su tek krajem 2020.godine krenule da se distribuiraju zemljama širom sveta. Mnoge države i danas imaju ograničena pravila za putovanja, neke zemlje traže negativan PCR test ili karantin, a da li će se u Novoj godini uvoditi takozvani vakcinalni pasoš zavisiće od situacije. Međunarodne ogranizacije uveliko rade na modelima kako će putovanja izgledati u ovoj, ali i u godinama pred nama.

Što se tiče niškog aerodroma "Konstantin Veliki", prethodna godina počela je onako kako je i bilo planirano da sa projekcijom na kraju pređe prvi put pola miliona putnika. Pandemija virusa COVID-19, zatvaranje granica, pa ponovno otvaranje uz ograničenja za putovanja primorali su sve avio-prevoznike iz Niša da smanje svoj obim saobraćaja i to prema dostupnim podacima za period april - novembar 2020 u odnosu na april - novembar 2019. pad putničkog prometa za 60%. Ryanair je samo tokom avgusta leteo za Berlin, Wizz Air je redukovao svoje planirane polaske u letnjoj i zimskoj sezoni, a Air Serbia tokom letnje letela ka 5 destinacija u letnjoj odnosno ka jednoj destinaciji u zimskoj 2020/2021.

Prvi letovi u Novoj godini planirani sa Aerodroma "Konstantin Veliki" su 2.janura za Memingen, Cirih i Bazel, a već 3.januara leteće se do Frankfurt Hana i Dortmunda.

Air Serbia
- ova avio-kompanija leteće do Frankfurt Hana do kraja zimske sezone, a uvidom u rezervacion sistem planira ponovno da vrati i destinacije do Nirnberga, Salzburga, Hanovera i Tivta. Za sada nema podataka o tome da li će i kada vratiti ostale destinacije.

Wizz Air
- Mađarski niskotarifni avio-prevoznik od letnje sezone planira da vrati i Beč i Malme u svoj red letenja iz Niša. Tokom januara i februara jednom nedeljeno će leteti ka Memingenu i Bazelu, dok Dortmund planira da vrati u red letenja tek početkom marta (poslendji let planiran 10.januara).

Ryanair
- kako stvari stoje tokom ove letnje sezone leteće se do Berlina i Malte, ali i Milana Bergama (verovatno). Letova do Bratislave za sada neće biti i nema podataka o tome da li ovu destinaciju vraćaju na mapu destinacija iz Niša.

SWISS
- totalno neočekivano pred sam kraj 2020.godine švajcarski nacionalni avio-prevoznik odlučio je da uvede novogodišnje letove iz Niša zbog tražnje za letovima ka Cirihu. Iako je planirao 3 leta, COVID-19 je doprineo da se pak realizuju ipak samo dva. Poslednji je planiran 2.januara.

2021.godina je prilika da se avio-saobraćaj polako dovede u red i da putovanja avionom neće biti ograničena stogim pravilima, iako su sve procene stručnjaka da će oporavak avio-industrije trajati još najmanje 2 do 3 godine.


SREĆNA NOVA 2021.GODINA!
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар