Пређи на главни садржај

Fly2Niš: Istraži - Arheološki park Medijana


Medijana puna znatiželjnih turista (foto: Fly from Niš)

Arheološki park Medijana otvoren je nedavno za posetioce, a nakon što je pre 10 godina bio zatvoren zbog radova. Narodni muzej u Nišu je povodom otvoranja, za sve građane Niša i turiste, otvorio vrata za sve zainteresovane da posete ovaj jedinstven lokalitet besplatno.

Danas i prethodnih dana mnogobrojni građani Niša i turisti posetili su ovaj arheološki muzej gde su mogli da se upoznaju sa vilom sa peristilom i termama kao centralnim objektom i mozaicima koje se nalaze u njoj. U okviru kompleksa možete videti i žitnicu i vinski podrum.

(foto: Fly from Niš)
Turisti mogu da pogledaju i repliku biste cara Konstantina koja se čuva u muzeju. Originalna broznana bista zanimljivo pronađena je prilikom izgradnje gvozdenog mosta kod niške Tvrđave 1900. godine i u orginalu se čuva u Narodnom muzeju Srbije. 

Kao jedno od najvećih antičkih nalaziša u Srbiji, Medijana je 1949. godine stavljena pod zaštitu države. U 1979, odlukom Skupštine Srbije, Arheološki park Medijana je proglašen za kulturno doboro od izuzetnog značaja.

Građani Niša i turisti mogu da posete ovaj arheološki muzej po ceni ulaznice od 500 dinara, dok će za srednjoškolce, studente, penzirone i organizovane grupe cena ulaznice 400 dinara.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - OKTOBAR / NOVEMBAR 2023

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom oktobra i novembra meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Oktobar / Novembar Ryanair 12,30€ / 14,54€ Stokholm Arlanda(ARN) Oktobar / Novembar Ryanair 19,66€ / 22,10€ Malta(MLA) Septembar / Oktobar Ryanair 16,99€ / 18,54€ Bazel Miluz(MLH) Oktobar / Novembar Wizz Air 2077 RSD / 3493 RSD Keln(CGN) Oktobar Wizz Air 3021 RSD Dortmund(DTM) Novembar Wizz Air 3021 RSD Memingen(FMM) Oktobar / Novembar Wizz Air 2077 RSD / 2077 RSD Malme(MMX) Oktobar Wizz Air 1885 RSD Beč(VIE) Oktobar / Novembar Wizz Air 1605

Wizz Air pojačava broj letova iz Niša ka Memingenu

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air će tokom zimske sezone pojačati broj polazaka ka Memingenu u odnosu na letnju sezonu na čak 4 polazaka. Wizz Air će iz Niša tokom zimskog reda letenja leteti svakog ponedeljka, srede, petka i nedelje. Tokom ovih dana avioni će sletati u Niš u 11:15h, a poletati za Memingen iz Niša u 11:50h. Cena karte se kreće već od 2359 dinara i može se kupiti preko sajta avio-kompanije Wizz Air , ovlašćenim agencijama za prodaju karata širom Srbije, kao i u holu aerodromske zgrade Aerodroma Konstantin Veliki Niš. Podsetimo da zimska sezona na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" počinje 29.10.2023 i sa nje će leteti 3 avio-prevoznika Wizz Air, Ryanair i Air Serbia. Tekst: A.P. Fly from Niš

[FOTO VEST] Aegean Airlines prvi put na Aerodromu Niš

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Grčki avio-prevniznik Aegean Airlines tokom ove nedelje prvi put koristio je nišku vazdušnu luku za obavljanje vazdušnog saobraćaja i to na ruti između Niša i Atine.  Aegean je realizovao dve avio-operacije tokom ove nedelje, pošto je bio angažovan za potrebe čarter leta kojim je prevozio fudbalere grčkog Olimpijakosa . Podsetimo da su fudbaleri ovog grčkog kluba igrali revanš utakmicu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv beogradskog fudbalskog kluba Čukarički na novo otvorenom gradskom stadionu "Dubočica" u Leskovcu. Aegean Airlines prevozio je svoje putnike na liniji Atina - Niš - Atina avionima tipa Erbas A320. Tekst: A.P. Fly from Niš