Пређи на главни садржај

2019.godine niški aerodrom trebao bi da dobije nov kontrolni toranj

Niški kontrolori letenja uskoro će raditi u boljim uslovima; ilustracija
(foto: Fly from Niš)
Ministarka Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da će se država u narednom periodu više usesrediti na dalji razvoj kargo saobraćaja sa niškog aerodroma, te da će u naredne 2 godine država izdvojiti 6 miliona evra za izradnju novog kontrolnog tornja i proširenje piste.

Ona je u izjavi za "TV Zona Plus" rekla da je ponosna na aerodrom "Konstantin Veliki" i da je njihov plan da niški aerodrom bude zamenski aerodrom beogradskom. S tim u vezi je vrlo važna i gradnja novog kontrolnog tornja koji će u slučaju ispada beogradskog tornja, niški preuzeti kontrolu na vazdušnim prostorom koji pokriva Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.
- Do maja meseca trebalo bi da bude gotova projektno-tehnička dokumentacija za kontrolni toranj, sledi raspisivanje javnih poziva i da praktično 2019.godine imamo napravljen kontrolni toranj. Uz njega ide i proširenje piste i sve ono što bude bilo potrebno. - izjavila je ministarka Mihajlović za "TV Zonu Plus"
Govoreći o zapošljavanju na aerodromu, ona je istakla da kada do toga dođe to će biti zdravo zapošljavanje jer će ono svakako pratiti kako povećanje broja putnika tako i povećanje broja robe.
U ovoj situaciji su najmanji problem ljudi, neće tu biti problema sa ljudima. Mi ćemo širiti aerodrom u smislu piste i novog kontrolnog tornja. Kada imate takvo povećanje broja putnika, a nadamo se i robe, normalno je da će se zapošljavati ljudi to je prosto neminovno, ali to je zdravo zapošljavanje. To je nešto kada se razvija, gradi i kada se ide napred i to neće biti problem. - istakla je ministarka
Podsetimo da će se novi kontrolni toranj graditi na površini od 2 hektara nedaleko od starog i da će biti visine 26,5 metara. Gradnja tornja koju će finansirati Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koštaće oko 4 miliona evra, dok će samo opremanje tornja sa najsavremenijom opremom iznositi oko 10 miliona evra.

Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm

Pariz, Oslo, Cirih, Berlin samo su neke od potencijalnih destinacija iz Niša (mapa)

ilustracija (foto: Fly from Niš) Aerodrom "Konstantin Veliki" u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno budućim avio-kompanija koje su zainteresovane da prošire mrežu sa novim i ranijim destinacijama iz Niša. Pariz, Oslo, Cirih, Berlin su samo neke od velikog broja neopsluženih ruta sa niškog aerodroma. Nedavno je direktor niške vazdušne luke Dušan Knežević, gostujući na " Niškoj televiziji ", izjavio da postoji interesovanje avio-kompanija za letove iz Niša i da po tom pitanju se radi svakodnevno. S tim u vezi i razvoj aerodroma kroz proširivanje kapaciteta ide da se pre svega putnicima omogući bolji komfor i ugodjaj dok borave na Aerodromu, ali i da se u narednom periodu istovremeno može opslužiti 5 aviona.  - Cilj Aerodroma jeste otvaranje baze jedne avio-kompanije, jer nam to donosi benefite. Baziranje aviona znači veći broj putnika i destinacija. Niskotarifne avio-kompanije imaju praksu da baziraju dva aviona, što znači 35 do 40 nedeljnih le