PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

среда, 17. април 2019.

[NAJAVA] Noć muzeja 18.maja u Nišu u znaku razvoja avijacije

(foto: Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" Niš)
Multimedijalna izložba „Krila Vilingrada – istorija vazduhoplovstva u Nišu“ biće svečano otvorena u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u okviru manifestacije Noć muzeja, u subotu, 18. maja 2019. godine u 18 sati, a trajaće do 21. juna 2019. godine.

Ideja da se u Nišu organizuje izložba posvećena istoriji vazduhoplovstva nastala je, kako kažu organizatori, iz želje da se najširoj javnosti, a naročito mladim ljudima, približe manje poznati podaci o ovom važnom delu lokalne i nacionalne istorije. 
- Malo su poznate činjenice  da je prvi srpski aerodrom bio na Trupalskom polju nadomak Niša; da je narednik Mihajlo Petrović (po kome se danas zove niški vojni aerodrom) prva ratna žrtva u istoriji srpskog vazduhoplovstva, a druga u svetu; da su se avijatikom bavili i o njoj pisali književni velikani poput Crnjanskog, Vinavera, Krakova i drugih, i mnoge druge zanimljivosti. - ističu organizatori univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla"
Izložba će obuhvatiti brojne dokumente, fotografije, arhivsku i bibliotečku građu, makete aviona, kao i značajan broj artefakata, koje su Univerzitetskoj biblioteci ustupili njeni saradnici na pripremi ove izložbe: Javno preduzeće Aerodrom „Konstantin Veliki“, vojni aerodrom „Narednik Mihajlo Petrović“,  udruženje građana „Avioni iznad Niša“, portal "Fly from Niš", udruženje građana „Beogradski maketarski klub“ i brojni pojedinci – entuzijasti i zaljubljenici u avijatiku. Organizatori najavljuju i tribinu posvećenu razvoju avijacije u toku trajanja izložbe.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар