PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

среда, 17. септембар 2014.

Zbog čega je najavljeno privredno društvo "Aerodromi Srbije" dobro za aerodrom Niš?

Najavljeno preduzeće "Aerodromi Srbije" uskoro će biti formirano kao privredno društvo, koje inicarano je od strane ministarstva saobracaja i Vlade Srbije. Ono će pre svega biti od koristi kako Aerodromu Beograd koji će biti nosilac ovog poduhvata tako i drugim aerodromima u Srbiji izmedju ostalih i aerodromu Niš.

Neophodna rekonstrukcija terminala aerodroma Niš


Šta ovo zapravo znači za sam aerodrom i za grad kao osnivač ovog preduzeća?

Pre dva dana na sastanku u Beogradu održani su preliminarni razgovori o inicijativi koju su pokrenuli Ministarstvo gradjevinarstva, sabracaja i infrastrukture i Vlada Srbije. Sastanku pored predstavnika države, prisustvovali su i predstavnici aerodroma na čelu sa direktorom aerodroma Niš.
Povodom ovog sastanka direktor Bugarinović da o je u ponedeljak izjavu za TV Zonu Plus
- ,,To će privredno društvo koje ce obuhvatiti aerodromsku infrastrukturu i po prvi put, nadam se, utrati pravac strateškog razvoja aerodromske infrastrukture u Srbiji u kojoj će omogućiti da se i Niš razvija po tom pitanju."-izjavo je direktor Bugarinović
On je dodao i da će se time doprineti kako razvoju same aerodromske infrastrkuture u koju dugo vremena nije ulagano, tako i povećanju broja letova iz Niša.
-,,Kroz jedinstveni menadžement(aerodrom Beograd i aerodrom Niš) će se segmentisati tržište, a za niški aerodrom ce sigurno znaciti definitivno ulaganje u infranstrukturu i dolazak novih avio-kompanija. Naravno neće se zaustavljati svi ovi procesi koji su do sada činjeni uz velike napore grada Niša i aerodroma, tako da će se oni samo nastaviti i ići u pravcu razvoja infrastrukture i novih avio-linija koje očekujemo sledeće godine. Kroz segmentisanje tržišta, ideja jeste da se ka aerodromu Niš usmeri low cost saobraćaj, jer je to upravo cilj da bi Beograd postao hub, na kome će biti jedan drugi vid saobraćaja u tom smislu cilju i jeste takva vrsta segmentisanja tržišta".
Govoreći šta ce to znaciti jedinstevi menadžent po dalje poslovanje aerodroma Niš, rekao je da će to biti mnogo ekonomicnije i doneti boljitke.
-,,To znaci upravljaje sa više lokacija, zajedničko upravljanje Beogradom i Nišom za sada, znači da će biti jeftinije poslovanje, niži troškovi, biće omogućena ravnomernija upotreba opreme, u svakom slučaju ekonomičnije poslovanje". - kaze direktor Bugarinović
Medjutim, gostujući u ponedeljak u emisiji na TV Zona Plus, direktor RRA JUG komentarisajući izjavu koju je dao direktor aerodroma Niš upravo u toj emisiji smatra da aerodromu Niš nije potrebno ovo preduzeće koje će se najbrže otvoriti za godinu dana kojem će upravljati Beograd nesporeći pritom da bi moglo imati benefita i koristi, ali da se time ne će rešiti problemi zaposlenih na aerodromu, ne bi se ni rešila ulaganja u infrastrukturu na način koji to do sad radjeno time što su sredstva koje je ranije davao aerodrom Beograd odlazilo za likvidnost preduzeća i takodje smatra da aerodrom može samostalno da posluje.
Zanimljivo je da čujemo ovakvo sada mišljenje, jer je nedavno na gradskom veću i sam gradonačelnik rekao da je učestvovao u razgovorima oko preuzimanja aerodroma od strane države u Ministarstvu saobraćaja i kaže da će to Gradu doneti puno.
- ,,Imaćemo aerodrom o kome će se nadalje starati država, a smanjiće se i troškovi iz budžeta Niša koji se godišnje izdvajaju za niški Aerodrom" - rekao je Perišić, a prenose Južne Vesti.
Čak i je  gradski većnik Mihajlo Zdravković zadužen za saobraćaj nedavno u razgovoru za medije napomenuo da on smatra da samo kroz za preduzeće "Aerodromi Srbije", poput preduzeća "Aerodromi Crne Gore", vidi na dalje opstanak i razvoj aerodroma Niš.

Da li je ovo i prvo neslaganje po pitanju daljeg poslovanja i opstanka aerodroma u gradskoj vlasti ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Šta je rekla ministarka Mihajlović krajem avgusta medijima o udruživanju aerodroma?

Preduzeće Aerodromi Srbije biće formirano tako što će beogradskom aerodromu biti pridruženi mali aerodromi u Srbiji, kaže Zorana Mihajlović.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
"Neće biti formirano novo javno preduzeće jer će se postojećem privrednom društvu Aerodrom 'Nikola Tesla' pridodati malih aerodromi, kojih u Srbiji ima 25", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.
Ona je rekla da je za sada sigurno da će šest aerodroma biti u okviru preduzeća Aerodromi Srbije, a razgovara se i sa ostalima jer su neki civilno-vojni, a neki samo vojni koji se ne koriste.
"Sasvim je sigurno da će tu biti aerodromi u Nišu, Užicu i Kraljevu", rekla je Zorana Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije. 
Ona je rekla da novi zakon o vazdužnom saobraćaju, o kojem je završena javna rasprava, daje mogućnost da se uz velike aerodrome u Srbiji razvijaju i mali.
"Sigrni smo da razvojem malih aerodroma, pored velikog, možemo da obezbedimao povećanje prevoza, pre svega putnika, razvoj turizma i saobraćaja u Srbiji. To je dobro za Srbiju", rekla je Mihalović.
Sada su aerodromi u Srbiji odvojena preduzeća, a redovni aviosaobraćaj obavlja se samo sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, prenosi b92.net .
____________________________________________________________________________
PRIMER IZ REGIONA
JP Aerodromi Crne Gore

AERODROMI CRNE GORE AD,kao Javno Preduzeće, formirano je 1999. godine od strane Vlade Crne Gore. Aerodromi u Podgorici i Tivtu su nakon višegodišnjih pregovora preuzeti od srbijanske kompanije JAT-a dana 23. aprila 2003. godine i postali vlasništvo Vlade Crne Gore. Direktor JP Aerodromi Crne Gore je gospodin Milovan Đuričković.

Od dana preuzimanja aerodroma od strane države Crne Gore, počinje njihov ubrzani planski i dinamičan razvoj kao i njihova međunarodna promocija.

Projektom modernizacije aerodroma u Crnoj Gori vrijednim oko 30 miliona eura, koji su kreditno podržale Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, izgradjeni su novi kapaciteti na oba aerodroma, modernizovani i rekonstruisani postojeći , nabavljena nova moderna aerodromska oprema. Ovim programom je unaprijeđen kvalitet pružanja usluga putnicima i avio kompanijama kao i obezbijeđena veća sigurnost i bezbijednost svim korisnicima aerodromskih usluga.
(izvor:  http://www.montenegroairports.com )
____________________________________________________________________________

Tekst: A.P.
Fly from Niš Team

Нема коментара:

Постави коментар