Пређи на главни садржај

Da li Niš postaje jedina baza niskotarifnih letova u Srbiji?


U zadnjih godinu dana svedoci smo sve česćeg odlaska niskotarifnih avio-kompanija sa aerodroma Beograd. Da li zbog nove politike samog aerodrome prema ovim kompanija, monopolu nacionalnog avio-prevoznika Er Serbije (Air Serbia) ili pak neprofitabilnosti samih linija, te  visokih cena aerodromskih usluga jos uvek nije jasno.

Ono što je jasno jeste činjenica da sve veći broj niskotarifnih avio kompanija napusta Beograd. Tako je na primer Nemačka niskotarifna avio-kompanija Germanwings najavila ukidanje letove za Štutgart, Wizzair se je delimično povukao sa tržišta i samim tim ukinuo linije za Oslo i Brisel, a sve ostale linije smanjio na minimum, dok je britanska lou kost avio-kompanija  Easyjet najavila ukidanje linije za Milano.
Svesno ili ne Aerodrom Beograd postaje baza isključivo velikih takozvanih flag carrier avio-kompanija što je i nekada bio, što naravno ne ide u prilog putnicima iz prestonice.
U isto vreme aerodrom Niš vec godinama pokušava da pronadje svoje mesto na nebu i karti Evrope.I iako je do sada imao puno neuspesnih pokusaja da u tome uspe, tome je prethodilo veoma loš odabir destinacija, ali i avio kompanija, kao i nedostatkom tehničke opremljenosti samog aerodroma. Medjutim popravljanjem infrastrukture i  dolazkom niskotarifnih avio-kompanija u Niš najavljeno za narednu letnju sezonu. Niš je na zaista dobrom putu da ovog puta uspe da nadje svoje mesto na mapi uspešnih aerodroma.
Obzirom na njegov polozaj, blizinu velikih aerodrome poput onoga u Beogradu, Sofiji ili Skoplju, ovaj aerodrom moze biti srpski Charleroi ili Beauvais tj. jeftina alternativa velikih aerodroma. Privlačan po tome što ima znatno niže cene usluga, veoma mala udaljenost od centra grada te blizina 3 velika aerodroma, aerodrom Niš može biti alternativa za mnoge aerodrome u regionu, ali ne samo u maglovitim danima kao što je do sada bio slucaj.
Primer na mnogim manjim aerodromima u Evropi pokazao je da je eksapanzija pa i sam razvoj aerodroma direktno uslovljen dolaskom upravo niskotarifnih avio-kompanija.Uzmimo za primer aerodrom Frankfurt Hahn, Dizeldorf Weeze, Paris Beauvais ili Brisel Charleroi. Ovi aerodromi do pre 15 godina prakticno nisu ni postojali. Neki od njih su čak bili i vojne baze bez pristanisne zgrade. Danas mnogi od njih ima daleko veći broj putnika nego sam aerodrom Beograd, a veliki broj putnika prelazi i par stotina kilometara kako bi leteli jeftinije.
S druge strane kada kupujemo kartu sa niskotarifnim avio-kompanijama za recimo Paris mi zapravo kupujemo kartu za Paris(Beauvais) aerodrom koji je od Pariza udaljen oko 100km, Brisel Charleroi koji je udaljen oko 60km ili Stockholm Skavsta koji je od Stokolma udaljen oko 110 km.
Da li će Niš zaista postati Beograd(Jug), Sofia (Zapad) ili Skoplje (Istok) videćemo u narednom periodu, medjutim dovoljna je i to da će uvodjenjem low cost letova ovaj aerodrom postati atraktivan ne samo putnicima iz Niša već i onima iz šireg regiona, u kome gravitira oko 2 miliona stanovnika, te ogroman broj dijaspore koji je poreklom sa ovih prostora. Takodje ne treba zanemariti turistički potencijal ovog dela Srbije kao sto su banje, planine, gradovi, ali i kulturne manifestacije koje su iz godine u godinu sve više posećene. Za kraj podsetimo da je ovih dana najavljeno potpisivanje ugoivora o uspostavljanju redovnih low cost linija sa niškog aerodroma te da niški aerodrom zablista u punom sjaju o čemu ćemo Vas detaljno izveštavati. 

Tekst: A.Dj.
Fly from Niš Team

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm

Pariz, Oslo, Cirih, Berlin samo su neke od potencijalnih destinacija iz Niša (mapa)

ilustracija (foto: Fly from Niš) Aerodrom "Konstantin Veliki" u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno budućim avio-kompanija koje su zainteresovane da prošire mrežu sa novim i ranijim destinacijama iz Niša. Pariz, Oslo, Cirih, Berlin su samo neke od velikog broja neopsluženih ruta sa niškog aerodroma. Nedavno je direktor niške vazdušne luke Dušan Knežević, gostujući na " Niškoj televiziji ", izjavio da postoji interesovanje avio-kompanija za letove iz Niša i da po tom pitanju se radi svakodnevno. S tim u vezi i razvoj aerodroma kroz proširivanje kapaciteta ide da se pre svega putnicima omogući bolji komfor i ugodjaj dok borave na Aerodromu, ali i da se u narednom periodu istovremeno može opslužiti 5 aviona.  - Cilj Aerodroma jeste otvaranje baze jedne avio-kompanije, jer nam to donosi benefite. Baziranje aviona znači veći broj putnika i destinacija. Niskotarifne avio-kompanije imaju praksu da baziraju dva aviona, što znači 35 do 40 nedeljnih le