Пређи на главни садржај

Koje nam prednosti donosi uvodjenje linije Niš-Rijeka?

Već od sledeće godine, ukoliko se za to steknu uslovi, sa niškog aerodroma mogao bi da poleti avion ka hrvatskom primorju posle više od 20 godina.

Niški putnici uskoro na Riječkom aerodromu

Iz drugog ugla u daljem tekstu pokušaćemo da odgovorimo na pitanja sta nam donosi ova linija, koje su njene prednosti i mane.
O letovima i povezivanju?
Posle više od 20 godina Niš bi trebalo biti povezan sa hrvatskim primorjem od naredne godine. Kao sto je u izjavi za medije istakao direktor aerodroma Niš, Dragan Bugarinović, sa aerodroma Rijeka leti veliki broj low cost avioprevoznika što predstavlja šansu da se putnici dalje konektuju ka drugim destinacijama. Takodje je istakao, da iskustva koja ima aerodrom Rijeka pri dovodjenju aviokompanija treba slediti. Da bi ova linija profunkcionisala, neophodno je da se stvori kritična masa, odnosno dovoljan broj zainteresovanih putnika kako bi se sa linijom krenulo, a takodje treba da postoji i interesovanje neke aviokompanije za takvu destinaciju.

Trenutno sa aerodroma Rijeka saobraća nekoliko low cost aviokompanija (Ryanair, Norwegian Air Shuttle, Germanwings), a takodje letove sa ovog aerodroma obavljaju i nekoliko regularnih aviokompanija (Croatian Airlines, Trade Air, Sky Work, Condor, Air Baltic). Svi letovi sa aerodroma Rijeka su sezonski.

Linije low cost avioprevoznika iz Rijeke:

Germanwings Sezonski: Berlin–Tegel, Cologne/Bonn, Hamburg, Stuttgart
Germanwings
operated by Eurowings
Sezonski: Düsseldorf
Norwegian Air Shuttle Sezonski: Oslo–Gardermoen
Ryanair Sezonski: Charleroi, London–Stansted, Moss/Rygge, Stockholm–Skavsta

O turizmu?
Rijeka je najveća luka u Hrvatskoj , treći po veličini grad u Hrvatskoj i administrativni centar Primorsko - goranska županija . Rijeka se nalazi na zapadu Hrvatske , 186 km jugozapadno od glavnog grada Hrvatske Zagreba , na severnoj obali Riječkog zaliva , kao dela većeg Kvarnerskog zaliva Jadranskog mora , koje se kao veliki zaliv Sredozemnog mora najdublje uvuklo u evropsko kopno . Riječki zaliv , koji je preko Velih ( između Istre i ostrva Cresa ) , Srednjih ( između Cresa i ostrva Krka ) i Malih vrata ( između Krka i kopna ) spojen sa Kvarnerskim zalivom , je dovoljno dubok ( oko 60 m) za uplovljavanje najvećih brodova , što je Rijeci omogućilo da postane važna morska luka .

Grad Rijeka leži na ušću reke Rječine u mikroregiji Vinodola Hrvatskog primorja . U Rijeci započinju dva važna kopnena prometna pravca . Prvi iskorištava činjenicu da se Rijeka nalazi u području u kojem su Dinaridi najuži ( 50ak km ) , što omogućuje lakše povezivanje obale Jadranskog mora i panonske unutrašnjosti . Dok je drugim Rijeka preko Postojnskih vrata povezana s istočnoalpskim prostorom .

Riječke kulturne manifestacije usled svog kvaliteta veoma su važne za kalendar kulturnih događanja, ne samo Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i šire regije. To su prije svega: Riječke letnje noći u organizaciji Hrvatskog narodnog pozorišta Ivana pl. Zajca, Leto na Gradini, Revija lutkarskih pozorišta u organizaciji Gradskog pozorišta lutaka Rijeka, Međunarodni festival malih scena - Rijeka, Džez tajm festival, zatim Međunarodni bijenale crteža, Izložba mladih Mediterana - u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, Književna nagrada „Drago Gervais“ i brojne druge. Riječki je karneval danas jedan od najvećih karnevaskih povorki u Evropi i svetu. Riječki karneval spoj je venecijanskog i austrijskog građanskog karnevala i elemenata folklora i mitologije starih Slovena. Od 1982. godine, kada su Korzom organiziovano prošetale tri maskirane grupe, do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju sa preko 15.000 učesnika, dece i odraslih, organizovanih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledalaca.

 

Top 10 atrakcija u Rijeci

  1. Korzo
  2. Trsatski kaštel
  3. Katedrala sv. Vida
  4. Gradski toranj
  5. Gradska tržnica
  6. Svetište Majke Božje Trsatske i Franjevački samostan Trsat
  7. bivša Guvernerova palača
  8.Astronomski centar Rijeka
  9. Lukobran  
10. Peek&Poke – Muzej informatike

O povezivanju dijaspore?

Blizina severne Italije, Slovenije, Austrije je svakako značajna za našu mnogobrojnu dijasporu na tom području. Tako će naši ljudi iz Trsta, Udina, Ljubljane, Graca i ostalih gradova imati priliku da se jugom Srbije povežu sa ovom avio-linijom.

O manama takve linije ?
Bez dobre turističke ponude od strane domaćih turističkih agencija, ova linija će se posle samo nekoliko letova pokazati neisplativom za dalji nastavak. To je izmedju ostalog, pokazala linija Niš-Trst, koja nije uspela da se održi do kraja letnje sezone, već je posle samo par letova otkazana zbog slabog interesovanja putnika. Cena povratne karte ka toj destinaciji bila 98evra.

Tekst A.P.
Fly from Niš Team

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm

Pariz, Oslo, Cirih, Berlin samo su neke od potencijalnih destinacija iz Niša (mapa)

ilustracija (foto: Fly from Niš) Aerodrom "Konstantin Veliki" u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno budućim avio-kompanija koje su zainteresovane da prošire mrežu sa novim i ranijim destinacijama iz Niša. Pariz, Oslo, Cirih, Berlin su samo neke od velikog broja neopsluženih ruta sa niškog aerodroma. Nedavno je direktor niške vazdušne luke Dušan Knežević, gostujući na " Niškoj televiziji ", izjavio da postoji interesovanje avio-kompanija za letove iz Niša i da po tom pitanju se radi svakodnevno. S tim u vezi i razvoj aerodroma kroz proširivanje kapaciteta ide da se pre svega putnicima omogući bolji komfor i ugodjaj dok borave na Aerodromu, ali i da se u narednom periodu istovremeno može opslužiti 5 aviona.  - Cilj Aerodroma jeste otvaranje baze jedne avio-kompanije, jer nam to donosi benefite. Baziranje aviona znači veći broj putnika i destinacija. Niskotarifne avio-kompanije imaju praksu da baziraju dva aviona, što znači 35 do 40 nedeljnih le