PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

среда, 08. октобар 2014.

Koje nam prednosti donosi uvodjenje linije Niš-Rijeka?

Već od sledeće godine, ukoliko se za to steknu uslovi, sa niškog aerodroma mogao bi da poleti avion ka hrvatskom primorju posle više od 20 godina.

Niški putnici uskoro na Riječkom aerodromu

Iz drugog ugla u daljem tekstu pokušaćemo da odgovorimo na pitanja sta nam donosi ova linija, koje su njene prednosti i mane.
O letovima i povezivanju?
Posle više od 20 godina Niš bi trebalo biti povezan sa hrvatskim primorjem od naredne godine. Kao sto je u izjavi za medije istakao direktor aerodroma Niš, Dragan Bugarinović, sa aerodroma Rijeka leti veliki broj low cost avioprevoznika što predstavlja šansu da se putnici dalje konektuju ka drugim destinacijama. Takodje je istakao, da iskustva koja ima aerodrom Rijeka pri dovodjenju aviokompanija treba slediti. Da bi ova linija profunkcionisala, neophodno je da se stvori kritična masa, odnosno dovoljan broj zainteresovanih putnika kako bi se sa linijom krenulo, a takodje treba da postoji i interesovanje neke aviokompanije za takvu destinaciju.

Trenutno sa aerodroma Rijeka saobraća nekoliko low cost aviokompanija (Ryanair, Norwegian Air Shuttle, Germanwings), a takodje letove sa ovog aerodroma obavljaju i nekoliko regularnih aviokompanija (Croatian Airlines, Trade Air, Sky Work, Condor, Air Baltic). Svi letovi sa aerodroma Rijeka su sezonski.

Linije low cost avioprevoznika iz Rijeke:

Germanwings Sezonski: Berlin–Tegel, Cologne/Bonn, Hamburg, Stuttgart
Germanwings
operated by Eurowings
Sezonski: Düsseldorf
Norwegian Air Shuttle Sezonski: Oslo–Gardermoen
Ryanair Sezonski: Charleroi, London–Stansted, Moss/Rygge, Stockholm–Skavsta

O turizmu?
Rijeka je najveća luka u Hrvatskoj , treći po veličini grad u Hrvatskoj i administrativni centar Primorsko - goranska županija . Rijeka se nalazi na zapadu Hrvatske , 186 km jugozapadno od glavnog grada Hrvatske Zagreba , na severnoj obali Riječkog zaliva , kao dela većeg Kvarnerskog zaliva Jadranskog mora , koje se kao veliki zaliv Sredozemnog mora najdublje uvuklo u evropsko kopno . Riječki zaliv , koji je preko Velih ( između Istre i ostrva Cresa ) , Srednjih ( između Cresa i ostrva Krka ) i Malih vrata ( između Krka i kopna ) spojen sa Kvarnerskim zalivom , je dovoljno dubok ( oko 60 m) za uplovljavanje najvećih brodova , što je Rijeci omogućilo da postane važna morska luka .

Grad Rijeka leži na ušću reke Rječine u mikroregiji Vinodola Hrvatskog primorja . U Rijeci započinju dva važna kopnena prometna pravca . Prvi iskorištava činjenicu da se Rijeka nalazi u području u kojem su Dinaridi najuži ( 50ak km ) , što omogućuje lakše povezivanje obale Jadranskog mora i panonske unutrašnjosti . Dok je drugim Rijeka preko Postojnskih vrata povezana s istočnoalpskim prostorom .

Riječke kulturne manifestacije usled svog kvaliteta veoma su važne za kalendar kulturnih događanja, ne samo Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i šire regije. To su prije svega: Riječke letnje noći u organizaciji Hrvatskog narodnog pozorišta Ivana pl. Zajca, Leto na Gradini, Revija lutkarskih pozorišta u organizaciji Gradskog pozorišta lutaka Rijeka, Međunarodni festival malih scena - Rijeka, Džez tajm festival, zatim Međunarodni bijenale crteža, Izložba mladih Mediterana - u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, Književna nagrada „Drago Gervais“ i brojne druge. Riječki je karneval danas jedan od najvećih karnevaskih povorki u Evropi i svetu. Riječki karneval spoj je venecijanskog i austrijskog građanskog karnevala i elemenata folklora i mitologije starih Slovena. Od 1982. godine, kada su Korzom organiziovano prošetale tri maskirane grupe, do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju sa preko 15.000 učesnika, dece i odraslih, organizovanih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledalaca.

 

Top 10 atrakcija u Rijeci

  1. Korzo
  2. Trsatski kaštel
  3. Katedrala sv. Vida
  4. Gradski toranj
  5. Gradska tržnica
  6. Svetište Majke Božje Trsatske i Franjevački samostan Trsat
  7. bivša Guvernerova palača
  8.Astronomski centar Rijeka
  9. Lukobran  
10. Peek&Poke – Muzej informatike

O povezivanju dijaspore?

Blizina severne Italije, Slovenije, Austrije je svakako značajna za našu mnogobrojnu dijasporu na tom području. Tako će naši ljudi iz Trsta, Udina, Ljubljane, Graca i ostalih gradova imati priliku da se jugom Srbije povežu sa ovom avio-linijom.

O manama takve linije ?
Bez dobre turističke ponude od strane domaćih turističkih agencija, ova linija će se posle samo nekoliko letova pokazati neisplativom za dalji nastavak. To je izmedju ostalog, pokazala linija Niš-Trst, koja nije uspela da se održi do kraja letnje sezone, već je posle samo par letova otkazana zbog slabog interesovanja putnika. Cena povratne karte ka toj destinaciji bila 98evra.

Tekst A.P.
Fly from Niš Team

Нема коментара:

Постави коментар