Пређи на главни садржај

Koje nam prednosti donosi uvodjenje linije Niš-Rijeka?

Već od sledeće godine, ukoliko se za to steknu uslovi, sa niškog aerodroma mogao bi da poleti avion ka hrvatskom primorju posle više od 20 godina.

Niški putnici uskoro na Riječkom aerodromu

Iz drugog ugla u daljem tekstu pokušaćemo da odgovorimo na pitanja sta nam donosi ova linija, koje su njene prednosti i mane.
O letovima i povezivanju?
Posle više od 20 godina Niš bi trebalo biti povezan sa hrvatskim primorjem od naredne godine. Kao sto je u izjavi za medije istakao direktor aerodroma Niš, Dragan Bugarinović, sa aerodroma Rijeka leti veliki broj low cost avioprevoznika što predstavlja šansu da se putnici dalje konektuju ka drugim destinacijama. Takodje je istakao, da iskustva koja ima aerodrom Rijeka pri dovodjenju aviokompanija treba slediti. Da bi ova linija profunkcionisala, neophodno je da se stvori kritična masa, odnosno dovoljan broj zainteresovanih putnika kako bi se sa linijom krenulo, a takodje treba da postoji i interesovanje neke aviokompanije za takvu destinaciju.

Trenutno sa aerodroma Rijeka saobraća nekoliko low cost aviokompanija (Ryanair, Norwegian Air Shuttle, Germanwings), a takodje letove sa ovog aerodroma obavljaju i nekoliko regularnih aviokompanija (Croatian Airlines, Trade Air, Sky Work, Condor, Air Baltic). Svi letovi sa aerodroma Rijeka su sezonski.

Linije low cost avioprevoznika iz Rijeke:

Germanwings Sezonski: Berlin–Tegel, Cologne/Bonn, Hamburg, Stuttgart
Germanwings
operated by Eurowings
Sezonski: Düsseldorf
Norwegian Air Shuttle Sezonski: Oslo–Gardermoen
Ryanair Sezonski: Charleroi, London–Stansted, Moss/Rygge, Stockholm–Skavsta

O turizmu?
Rijeka je najveća luka u Hrvatskoj , treći po veličini grad u Hrvatskoj i administrativni centar Primorsko - goranska županija . Rijeka se nalazi na zapadu Hrvatske , 186 km jugozapadno od glavnog grada Hrvatske Zagreba , na severnoj obali Riječkog zaliva , kao dela većeg Kvarnerskog zaliva Jadranskog mora , koje se kao veliki zaliv Sredozemnog mora najdublje uvuklo u evropsko kopno . Riječki zaliv , koji je preko Velih ( između Istre i ostrva Cresa ) , Srednjih ( između Cresa i ostrva Krka ) i Malih vrata ( između Krka i kopna ) spojen sa Kvarnerskim zalivom , je dovoljno dubok ( oko 60 m) za uplovljavanje najvećih brodova , što je Rijeci omogućilo da postane važna morska luka .

Grad Rijeka leži na ušću reke Rječine u mikroregiji Vinodola Hrvatskog primorja . U Rijeci započinju dva važna kopnena prometna pravca . Prvi iskorištava činjenicu da se Rijeka nalazi u području u kojem su Dinaridi najuži ( 50ak km ) , što omogućuje lakše povezivanje obale Jadranskog mora i panonske unutrašnjosti . Dok je drugim Rijeka preko Postojnskih vrata povezana s istočnoalpskim prostorom .

Riječke kulturne manifestacije usled svog kvaliteta veoma su važne za kalendar kulturnih događanja, ne samo Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i šire regije. To su prije svega: Riječke letnje noći u organizaciji Hrvatskog narodnog pozorišta Ivana pl. Zajca, Leto na Gradini, Revija lutkarskih pozorišta u organizaciji Gradskog pozorišta lutaka Rijeka, Međunarodni festival malih scena - Rijeka, Džez tajm festival, zatim Međunarodni bijenale crteža, Izložba mladih Mediterana - u organizaciji Muzeja moderne i savremene umetnosti, Književna nagrada „Drago Gervais“ i brojne druge. Riječki je karneval danas jedan od najvećih karnevaskih povorki u Evropi i svetu. Riječki karneval spoj je venecijanskog i austrijskog građanskog karnevala i elemenata folklora i mitologije starih Slovena. Od 1982. godine, kada su Korzom organiziovano prošetale tri maskirane grupe, do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju sa preko 15.000 učesnika, dece i odraslih, organizovanih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledalaca.

 

Top 10 atrakcija u Rijeci

  1. Korzo
  2. Trsatski kaštel
  3. Katedrala sv. Vida
  4. Gradski toranj
  5. Gradska tržnica
  6. Svetište Majke Božje Trsatske i Franjevački samostan Trsat
  7. bivša Guvernerova palača
  8.Astronomski centar Rijeka
  9. Lukobran  
10. Peek&Poke – Muzej informatike

O povezivanju dijaspore?

Blizina severne Italije, Slovenije, Austrije je svakako značajna za našu mnogobrojnu dijasporu na tom području. Tako će naši ljudi iz Trsta, Udina, Ljubljane, Graca i ostalih gradova imati priliku da se jugom Srbije povežu sa ovom avio-linijom.

O manama takve linije ?
Bez dobre turističke ponude od strane domaćih turističkih agencija, ova linija će se posle samo nekoliko letova pokazati neisplativom za dalji nastavak. To je izmedju ostalog, pokazala linija Niš-Trst, koja nije uspela da se održi do kraja letnje sezone, već je posle samo par letova otkazana zbog slabog interesovanja putnika. Cena povratne karte ka toj destinaciji bila 98evra.

Tekst A.P.
Fly from Niš Team

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - DECEMBAR 2023 / JANUAR 2024

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom decembra i januara meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Air Serbia trenutno obavlja letove do 31.12.2023., a let za Stokholm se nastavlja od 15. marta (cena karte prikazana za taj mesec). Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Decembar / Januar Ryanair 14,99€ / 14,84€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart* Ryanair 33,38€ Malta(MLA) Decembar / Januar Ryanair 14,99€ / 18,95€ Bazel Miluz(MLH) Decembar /

Građevinski radovi na novoj zgradi putničkog terminala Aerodroma Niš u završnoj fazi

ilustracija (foto: W.D. Concord West) Niški aerodrom "Konstantin Veliki" se uveliko sprema da tokom sledeće godine dočeka prve putnike u novoj zgradi putničkog terminala. Građevinski radovi u novom delu putničkog terminala su u završnoj fazi i ono što sada sledi je opremanje.  Kako je za " TV Zonu Plus " rekao direktor Aerodroma Niš Dušan Knežević, uskoro će biti raspisani i tenderi za nabavku specijalizovane oprema koja je neophodna za proces prihvata i otpreme putnika u samoj zgradi. - U građevinskom smislu dogradnja ovog dela terminala u završnoj je fazi i pitanje je nedelja kada će, u građevinskom smislu, biti gotova. Ono što sledi je opremanje te terminalne zgrade. Kada kažem opremanje, naravno, ne mislim samo na nameštaj, nego na sve sisteme i opremu koja je neophodna da bi aerodromski terminal funkcionisao. - kaže direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” Dušan Knežević Aerodrom Niš će u novom prostoru raspolagati sa novim šalterima za registraciju (čak nj

Cenovni pregled avio-karata za destinacije Air Serbia iz Niša preko Beograda - NOVEMBAR/ DECEMBAR

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Air Serbia tokom do kraja godine u svojoj ponudi nudi veliki broj destinacija do koje putnici iz Niša mogu da nastave svoje putovanje ka drugim gradovima širom regiona i Evrope, a koje se ne nalaze u ponudi ove kompanije koje su direktne. Air Serbia pored 6 direktnih medjunarodnih destinacija sa Aerodroma Konstantin Veliki nudi i domaću destianciju do Beograda i to po dva dnevna polaska sredom i nedeljom tokom letnje sezone. Tih dana moguće je nastaviti dalju konekciju ka 20-tak destinacija koje možete iskoristi na direktoj destianciji iz Niša preko Beograda. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Amsterdam(AMS) Novembar/ Decembar Air Serbia 12207 RSD / 12207 RSD Atina(ATH) Novembar/ Decembar Air Serbia 8802 RSD / 8082 RSD Barselona(BCN) Novembar/ Decembar Air Serbia 12325 RSD / 12325 RSD Beč(VIE) Novembar/ Decembar Air Serbia 7275 RSD / 7275 RSD