PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 20. октобар 2014.

Pre 10 godina održan aeromiting na aerodromu Konstantin Veliki

Pre 10 godina na civilnom delu aerodroma Niš održan je aeromiting. Preko 20 hiljada posetilaca tog sučnanog i toplog subotnjeg dana okupilo se na aerodromu da posmatraju aeromiting, grada bogate vazduhoplovne tradicije i kolevke naše Komande Vojnog vazduhoplovstva. U nastavku pročitajte kako je to bilo iz ugla tadašnjeg Glasa javnosti

Početak akrobacije na aeromitingu "Niš 2004", foto:panoramio

Na obnovljenom aerodromu "Konstantin Veliki " posle 18 godina prošle subote održan je aeromiting, povodom otvaranja niške saobraćajne luke za redovan saobraćaj (25. jun) i početka sezone turističkih čarter letova. Preko 20 hiljada Nišlija uživalo je u majstorijama pilota, pogotovo onih koji su upravljali borbenim avionima ratnog vazduhoplovstva,"orlom" i "migom 21".

Aeromiting je trajao skoro tri sata. Mada je temperatura bila iznad 30 stepeni, malo ko od prisutnih se sklanjao u hladovinu.
- Bio sam prisutan na mitingu koji je održan pre tačno 18 godina. Sećam se čak i nekih detalja. Onda sam bio sa svojim ocem, a danas sam ja doveo svog petogodišnjeg sina Nikolu - kaže Boban Stevanović.  
"Bilo je bolje pre osamnaest godina jer je u programu učestvovalo više letilica, a na pisti je bilo izloženo čak i ručno naoružanje. Međutim, verujem da će ovo što je video na aerodromu moj sin pamtiti do kraja života. Narod je željan ovakvih događaja."

 "Predstava" borbenih i školskih aviona počela je letovima "utvi" i "cesni" uz muziku sa razglasa. Dok je helikopter "mi-8" nosio u nebo padobrance 63. padobranske, mnogima je na zastajao dah. Sve oči bile su uprte u visine. Akrobacije koje je izveo kapetan Saša Grubač na avionu "galeb G- 4" bile su uvertira za let "orla" i "miga 21". Posebno je bio upečatljiv "galeb" kojim je pilotirao kapetan Grubač.
On je izveo jednu od najtežih disciplina (zvono) koju, kako je rečeno, izvode samo naši i ruski piloti.
- Najteže tačke su "petlja sa promenom pravca od 90 stepeni " i "let na nož". Kada ih izvodim, trpim osam puta veću težinu od stvarne, a imam utisak da oči hoće da izlete iz duplji. A što se tiče "zvona", tačno je da ovu disciplinu izvode samo naši i ruski piloti i to manuelno, za razliku od, recimo, Amerikanaca, koji nisu sigurni kako bi reagovali njihovi kompjuteri u avionima kada bi se zaustavili na visini od 10 hiljada metara - kaže kapetan Grubač.
Aeromiting je pratio general pukovnik Branko Krga, načelnik Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore sa svojim saradnicima. Organizatori, Skupština grada Niša,"Niški aerodrom "i Vojska SCG, za narednu godinu najavljuju međunarodni aero- miting na aerodromu "Konstantin Veliki".

Na kraju da dodamo, naredne godine tog pompezno u javnosti najavljivanog medjunarodnog aeromitinga nije bilo.
Sledeće godine se obeležava jedan značajan jubilej za naš aerodrom i grad, 80 godina od uspostavljanja prvog komercijalnog leta iz Niša. Davne 1935.godine, maja meseca, tadašnji nacionalni avioprevoznik "Aeroput" prvi put uvrstio je Niš u svoj red letenja na liniji Beograd-Niš-Skoplje-Bitolj-Solun. Eto povoda za gradske strukture da organizuju davno obećani medjunarodni aeromiting. Svakako da finansijsko stanje grada i aerodroma nije dobro, ali ako se to organizuje na pravi način onda te neće predstavljati neki problem.


Tekst: A.P.
Fly from Niš Team

Нема коментара:

Постави коментар