PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

субота, 10. фебруар 2018.

Avion koji je otvorio Aerodrom Niš 1986.godine povučen iz saobraćaja

(foto arhiva Aerodrom Niš, M.S.)
Posle skoro 33 godine letenja, avion Boing 737-300 registarske oznake YU-ANI nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia povučen je 2.februara ove godine zvanično iz saobraćaja. Ova vest sama po sebi i nema nekog značenja kada je reč o letovima iz Niša, ali svakako je priča o upravo ovom avionu dosta vezana za zvanično pokretanje civilnog vazdušnog saobraćaja sa aerodroma "Konstantin Veliki".

Isporučen 17.decembra 1985. avion registarske oznake YU-ANI ušao je tada zvanično kao drugi avion tipa Boing 737 u flotu nekadašnjeg jugoslovenskog nacionalnog avio-prevoznika JAT. Simbolično ili ne upravo taj avion sa poslednjim slovima na registraciji "NI" svečano je prvi put sleteo na aerodrom Niš i tako na simboličan način otvorio aerodrom. Na tom svečanom otvaranju  prisustvovao je veliki broj građana Niša i okoline. Tako se prema svedočenjima ljudi iz tog perioda moglo čuti da su okupljeni građani upravo komentarisali natpis "NI" koji je između ostalog stajao i na vratancima nosnog točka uz komentar: "Eto, i avion ima niške tablice!".

Ovaj avion je tokom 90-tih u više navrata zajedno sa drugim avionima iz flote JAT-a prevozio putnike sa aerodroma širom bivše Jugoslavije, Evrope, ali i sveta. Ovaj avion je jednom periodu bio pozajmljen i MAT-u odnosno Makedonskom nacionalnom avio-prevozniku koji je jednom periodu leteo za ovu avio-kompaniju.

Inače Air Serbia je povukla još jedan avion istog tipa od ukupno 4 u floti. Možda jedan ovakav avion zaslužuje da se nađe u nekom budućem muzeju vazduhoplovstva ili parku vazduhoplovstva koji Niš kao grad odavno zaslužuje da ima, jer je ovo grad duge vazduhoplovne tradicije još od 1912. ili 1935. i prvog putničkog leta Aeroputa na liniji za Skoplje odnosno Beograd.


Tekst: A.P.
Fly from Niš.

1 коментар:

  1. Postovani,
    Svim srcem zelim i mislim da bi bilo lepo napraviti jedan takav tematski muzej u kome se mogu naci stari avioni ili neka druga prevozna sredstva. Toronto na primer pored CN tornja ima muzej starih zeleznickih vagona i lokomotiva i sve se to bukvalno nalazi u samom centru grada.
    Potrebno je samo pronaci odgovarajuci prostor, napraviti lepu pricu da ona bude zanimljiva i privlacna domacim i stranim turistima. Jer muzej muzej ne mora strogo da se tice nekih dalekih vremena, vladara i bitaka kao sto se kod nas stalno misli.

    ОдговориИзбриши