PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

петак, 22. јун 2018.

Skupština grada usvojila predlog gradskog Veća o ustupanju aerodroma Niš

ilustracija; (foto: Marko Stojković)
Nakon par meseci pauze i odlaganja sednice Skupštine grada, većina odbornika glasalo je za predlog gradskog Veća grada Niša od kraja marta prošle godine, a po kome je aerodrom Niš ustupljen bez naknadne državi na upravljanje.

Rasprava o tačkama dnevnog reda koje su se odnosile na aerodrom Niš trajala je nekoliko sati, a u momentu rasprave bilo je i protesta građana Niša u organizaciji Inicijative "Ne damo niški aerodrom" sa koga je poručeno odbornicima da glasaju protiv predloga gradskog Veća.

Bivši gradonačelnik Niša i sada šef odborničke grupe vladajuće koalicije Zoran Perišić izjavio je neposredno nakon izglasavanja ovog predloga da je grad dostigao maskimum kada je reč o razvoju aerodroma i da je na državi da ga sad još više razvija i čini ga još konkuretnijim.

Predstavnici Inicijative kažu da će pokrenuti upravni postupak, ali ističu i da nikakve analize oko predaje vlasništva odnosno zemljišta nije bilo, te da bi u slučaju nastanka štete to neko morao da plati.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da su podrškom prеdlogu da Aеrodromom “Konstantin Vеliki“ upravlja država odbornici Skupštinе grada Niša donеli jеdinu moguću odluku koja ćе omogućiti nova ulaganja i dalji razvoj niškog aеrodroma, te najavila i novo rukovodstvo aerodroma u narednom periodu. Ranije je izjavila da državi nije u interesu da jug Srbije i Nišlije lete sa aerodroma u Sofiji, ističući pritom da cene taksi i zaključeni ugovori sa avio-kompanijama se neće dirati.

Inače treba podsetiti da je ministarka ranije najavljivala i dolazak nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia i od već od zimskog reda letenja kao i to da će otvorenost aerodroma biti 24h.

Da li je odluka o poklanjanju aerodroma, imovinskih i osnivačkih prava, bez ikakve naknade državi na upravljanje dobra za grad, ali i sam razvoj niške vazdušne luke pokazaće vreme pred nama. Da li će se i kako ponašati trenutni prevoznici koji povezuju putnike iz Niša na 11 destinacija širom Evrope videće se, iako je država ranije najavila da će poštovati ranije potpisane ugovore sa prevoznicima. Ono što je takođe nepoznato je i to ko će upravljati aerodromom Niš kao operater, odnosno hoće li država to poveriti preduzeću "Aerodromi Srbije".


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар