PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

среда, 18. април 2018.

Da li će i Aerodrom Niš biti deo "Aerodroma Srbije"?

Da li je budući operater "Aerodromi Srbije"?; ilustracija (foto: @nisairport)
Ukoliko odbornici Skupštine grada Niša na sledećoj sednici, a koja će biti najverovatnije posle prvomajskih praznika, usvoje predlog gradskog Veća o ustupanju upravljačkih i imovinskih prava aerodroma "Konstantin Veliki" na republiku Srbiju, aerodrom bi verovatno mogao da posluje u okviru javnog preduzeća "Aerodromi Srbije".

Iako zvanične potvrde nema da bi operater aerodroma Niš bio javno preduzeće "Aerodromi Srbije", iz Inicijative "Ne damo niški aerodrom" kažu da je takva mogućnost vrlo verovatna ukoliko odbornici grada usvoje predlog gradskog Veća.

Inače, danas je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila da će se uskoro rešiti status Aerodroma Morava kod Kraljeva sa Ministarstvom odbrane koji bi do kraja godine postao vojno civilni, te da će operater ovog aerodroma upravo biti "Aerodromi Srbije".

Inače o samom postojanju združenog preduzeća za pružanje usluga u avio-saobraćaju odnosno "Aerodroma Srbije" bilo je reči još 2014.godine kada su beogradski i niški aerodrom trebali da imaju vodeću ulogu u tom projektu, dok bi se kasnije Kraljevo i Užice priključili. Kako se ta priča nije razvila prema početnoj zamisli, jedino je aerodrom Morava kod Kraljeva ostao deo toga.

Iz Inicijative "Ne damo niški aerodrom" kažu da bi ovakav vid prelaska, pogotovo u slučaju kada su ugovori Wizz Air-a i Ryanair -a sa za sada JP "Aerodrom Niš" i gradom Nišom na snazi, moglo da našteti gradu, jer je pitanje da li će niskotarifni avio-prevoznici pristati na ugovor sa novim operaterom odnosno "Aerodromi Srbije". Oni će verovatno u tom slučaju zbog jednostranog raskida ugovora tražiti finansijsku nadoknadu, a sa druge strane i prestati da lete iz Niša.

Podsetimo da se velika "bura" u javnosti podigla oko niškog aerodroma kada je gradsko veće dve  nedelje usvojila predlog Vlade Srbije o prenosu upravljčkih i imovinskih prava sa grada na državu. To je pokrenulo tokom tog vikenda i građane Niša koji se ne slažu sa takvom odlukom, jer bi na taj način mogao da se aerodrom ugasi i da se niskotarifne avio-kompanije iz Niša oteraju. Ministarstvo je izdalo saopštenje za medije u kome je navelo da oni neće zatvoriti aerodrom, već uložiti novac kako bi on bio pravi regionalni aerodrom. Ministarska Zorana Mihajlović je takođe rekla da državi nije u interesu da zatvara drugi međunarodni aerodrom, te da će nastaviti sa ulaganjima od 15 miliona evra(novi toranj, proširenje terminala, produženje piste i ostalo). Ona je ponovila da državi nije u interesu da jug Srbije i Nišlije lete sa aerodroma u Sofiji, ističući pritom da cene taksi i zaključeni ugovori sa avio-kompanijama se neće dirati. Ona je najavila da će država raditi na tome da privuče nove avio-prevoznike te da je do kraja godine moguć i dolazak nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia. Povodom dešavanja u vezi niškog aerodroma oglasio se i predsednik republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istako da ako ne žele da aerodromom upravlja država, da od države ne traže novac za investicije. Vučić je ponovio da država samo želi da osnaži aerodrom i da uloži veliki novac u njega. Prošle nedelje odložena je sednica Skupštine grada ovim povodom. Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" juće je zadražila između ostalog i izradu nezavisne studije opravdanosti centralizacije aerodroma, dok je gradonačelnik Niša rekao da grad nema para za dalje ulaganje u nišku vazdušnu luku. Inače i ministarka i pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj su govorili o ograničenju aerodroma po pitanju rasta broja putnika odnosno da li je aerodrom po tom pitanju uopšte ograničen.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар