PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

уторак, 24. април 2018.

Sutra veliki građanski protest protiv poklanjanja aerodroma

(foto arhiva FFN)
Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" održaće sutra veliki građanski protest od 18h na Trgu kralja Milana sa porukom da su protiv poklanjanja aerodroma odnosno da se ne slažu sa odlukom gradskog veća da se sva imovina i prava ustupe državi na upravljanje o čemu u narednim danima bi Skupština grada trebalo da glasa.

(foto arhiva FFN)
Oni pozivaju građane da se odazovu protestu i da pošalju poruku u svet da je ovo grad pristojnih ljudi koji nije za poklanjanje nečega što je sam grad stvorio.
- Pozivamo sve građane Niša da se 25. Aprila, u 18 sati, okupimo na Tragu kralja Milana i još jednom pokažemo da je Niš grad pristojnih i dostojanstvenih ljudi, koji traže samo da budu tretirani sa poštovanjem koje zaslužuju. Ovim protestom želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo uticajem centralizacije na odluke koje se tiču grada Niša i da pozovemo još jednom odbornike/ce da glasaju PROTIV poklanjanja JP "Aerodrom Niš" Republici Srbiji. - navode između ostalog organizatori
U Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" kažu da  je aerodrom tema svakog građanina Niša, ali i svih iz južne regije Srbije i tiče se otvaranja novih radnih mesta, podsticaja privrednog razvitka kao i razvitka celog regiona.
- Mi organizujemo miran protest, naša tema je odbrana Aerodroma i poruka  odbornicima grada da predlog o poklonu aerodroma državi NE IZGLASAJU na sednici koja tek sledi. Bitno je da se pojavimo u što većem broju, ta slika će obići svet! Uverenja smo da jedino građani imaju moć i da se glas naroda mora čuti i poštovati. Po ustavu je svaki odbornik dužan da donosi odluke u interesu svih građana. Ovoga puta interes svih nas je da Aerodrom ostane u vlasništvu građana Niša.- navode iz Inicijative
Oni apeluju na građane da ne nasedaju na evenutalne provokacije ukoliko ih bude bilo i da se obrate obezbeđenju skupa koji će mu na miran način predočiti da je takvo ponašanje nedopustivo.

Podsetimo da se velika "bura" u javnosti podigla oko niškog aerodroma kada je gradsko veće dve  nedelje usvojila predlog Vlade Srbije o prenosu upravljčkih i imovinskih prava sa grada na državu. To je pokrenulo tokom tog vikenda i građane Niša koji se ne slažu sa takvom odlukom, jer bi na taj način mogao da se aerodrom ugasi i da se niskotarifne avio-kompanije iz Niša oteraju. Ministarstvo je izdalo saopštenje za medije u kome je navelo da oni neće zatvoriti aerodrom, već uložiti novac kako bi on bio pravi regionalni aerodrom. Ministarska Zorana Mihajlović je takođe rekla da državi nije u interesu da zatvara drugi međunarodni aerodrom, te da će nastaviti sa ulaganjima od 15 miliona evra(novi toranj, proširenje terminala, produženje piste i ostalo). Ona je ponovila da državi nije u interesu da jug Srbije i Nišlije lete sa aerodroma u Sofiji, ističući pritom da cene taksi i zaključeni ugovori sa avio-kompanijama se neće dirati. Ona je najavila da će država raditi na tome da privuče nove avio-prevoznike te da je do kraja godine moguć i dolazak nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia. Povodom dešavanja u vezi niškog aerodroma oglasio se i predsednik republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istako da ako ne žele da aerodromom upravlja država, da od države ne traže novac za investicije. Vučić je ponovio da država samo želi da osnaži aerodrom i da uloži veliki novac u njega. Prošle nedelje odložena je sednica Skupštine grada ovim povodom. Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" je zadražila između ostalog i izradu nezavisne studije opravdanosti centralizacije aerodroma, dok je gradonačelnik Niša rekao da grad nema para za dalje ulaganje u nišku vazdušnu luku.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

1 коментар:

  1. Moj komentar na celu ovu situaciju vezano za Niški aerodrom je da cena takse mora da se poveća da ne bude Niški aereodrom konkurentan Beogradskom. Lepo je Ministarka rekla da neće dirati već potpisane ugovore, a i da hoće ne može, ali ne kaže šta posle isteka tih ugovora, da li će taksa ostati tri evra ili će biti 30€ na primer. Na to pitanje treba da se traži odgovor od Vlade Srbije

    ОдговориИзбриши