PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

четвртак, 26. април 2018.

Potpisan ugovor o kreditu za gradnju novog kontrolnog tornja u Nišu

Niški kontrolori letenja uskoro u boljim uslovima (foto: @nisairport)
Danas je u Beogradu potpisan ugovor o kreditu između Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Evropske investicione banke sa čijim sredstvima u periodu od 4 godine između ostalog je planirana izgradnja centra kontrole letenja i  novog kontrolnog tornja na aerodromu "Konstantin Veliki".

Sredstvima iz zaključenog ugovora u iznosu od 45 miliona evra, kako stoji u saopštenju SMATSA-e dostavljene medijima, biće izvršena modernizacija sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori. Pored gradnje novog tornja u Nišu planirana je i nabavka i implementacija radarskih sisteman na 3 nove lokacije ( Aerodrom Beograd, Besna Kobila i Vrsuta u Crnog Gori), implementacija sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja-zemlja, a takođe i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd.
- Modernizovani sistem unaprediće bezbednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, povezati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisija gasova i buke. Prednosti će osetiti avio-prevoznici, aerodromi i putnici, kao i kranji korisnici ovog sistema. - navode u SMATSA-i
Ugovor je danas potpisan između direktora SMATSA-e Predraga Jovanovića i predsednika Evropske investicione banke Vernera Xojera u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog Saveta Donalda Tuska.

Podsetimo da će se novi kontrolni toranj graditi na površini od 2 hektara nedaleko od starog i da će biti visine 26,5 metara. Gradnja tornja koju će finansirati Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koštaće oko 4 miliona evra, dok će samo opremanje tornja sa najsavremenijom opremom iznositi oko 10 miliona evra.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Pročitaj još:
Saobraćajci niškog neba - aerodromska kontrola letenja

3 коментара:

 1. Srbija i Crna Gora su dve posebne drzave. Zasto su one ovde povezane u jednu? Da bi se uzela sredstva od Evropske investicione banke i delila medjusobno? Ne razumem taj zajednicki nastup u trazenju novca kad mi vise nemamo nista zajednicko, ili imamo?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zajednička je kontrola letenja. SMATSA znači Serbia and Montenegro Air Traffic Agency, odnosno, Agencija Kontrole Letenja Srbije i Crne Gore. Zajedničko nam je nebo i kontrola nad njim, kao i radio-navigaciona sredstva na zemlji.

   Избриши
  2. Uvazeni,

   SMATSA je nezavisna kompanija ciji je osnivac Srbija i Crna Gora i deo medjunarodne agencije Eurocontrol koja regulise saobracaj u celoj Evropi. Pod kontrolom SMATSA-e je vazdusni saobracaj u Srbiji, Crnoj Gori i delu BiH. Budzet SMATSA-e nema veze sa budzetom Republike Srbije niti sa budzetom Republike Crne Gore vec se SMATSA-a finansira iz budzeta EUROCONTROL-a. SMATSA zaradjuje novac i uplacuje porez Republici Srbiji.

   Избриши