PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

уторак, 10. април 2018.

Građani Niša se javno izjasnili protiv poklanjanja aerodroma. Grad i država na potezu

(foto: twitter / @cocoicecreamsun)
Par hiljada građana jutros je protestvovalo ispred Skuštine grada Niša kako bi iskazali još jednom svoje neslaganje sa odlukom gradskog Veća da prepusti upravljačka i imovinska prava na Republiku Srbiju.

Uprkos odloženoj i pomerenoj sednici Skupštine za neki naredni put, građani su javnim glasanjem - protiv, ispred zgrade niškog parlamenta jasno pokazali svoj stav i mišljenje po ovom pitanju. Inicijativu "Ne damo niški aerodrom" podržala su i brojna udruženja i inicijative iz drugih gradova Srbije (Beograda, Leskovca, Kraljeva., itd.). Svi oni su poručili da njihova borba neće prestati i da će se opet i u većem broju organizovati kada za to bude vreme da jasno pokažu još jednom svoje neslaganje.
- Ovu borbu nećemo tako lako dobiti. Ni s jednim, ni s pet protesta. Oni će pokušati da uzmu na aerodrom, a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izađemo na ulice. I moramo znati ko je odgovoran ukoliko se aerodrom pokloni. To su odbornici koji sede u ovoj zgradi. Njih moramo da podsećamo da su oni naši odbornici i da zastupaju naše interese. Oni će stalno odlagati tu odluku. - rekao je Rastislav Dinić ispred inicijative "Ne damo niški aerodrom" inače član Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša,a prenosi portal Gradjanin.rs
Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" kao uvertiru pred današnji skup juče na niškom keju organizovala protestna žurka na kojoj je prisustvovalo takođe par hiljada građana.

Inače prema pisanju lista "Danas", predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao bi da poseti Niš 24.aprila, gde će između ostalog govoriti i o niškom aerodromu i pokušati da objasni građanima Niša zašto država hoće njime da upravlja.

Podsetimo da se velika "bura" u javnosti podigla oko niškog aerodroma kada je gradsko veće dve  nedelje usvojila predlog Vlade Srbije o prenosu upravljčkih i imovinskih prava sa grada na državu. To je pokrenulo tokom tog vikenda i građane Niša koji se ne slažu sa takvom odlukom, jer bi na taj način mogao da se aerodrom ugasi i da se niskotarifne avio-kompanije iz Niša oteraju. Ministarstvo je izdalo saopštenje za medije u kome je navelo da oni neće zatvoriti aerodrom, već uložiti novac kako bi on bio pravi regionalni aerodrom. Ministarska Zorana Mihajlović je takođe rekla da državi nije u interesu da zatvara drugi međunarodni aerodrom, te da će nastaviti sa ulaganjima od 15 miliona evra(novi toranj, proširenje terminala, produženje piste i ostalo). Ona je ponovila da državi nije u interesu da jug Srbije i Nišlije lete sa aerodroma u Sofiji, ističući pritom da cene taksi i zaključeni ugovori sa avio-kompanijama se neće dirati. Ona je najavila da će država raditi na tome da privuče nove avio-prevoznike te da je do kraja godine moguć i dolazak nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia. Povodom dešavanja u vezi niškog aerodroma oglasio se i predsednik republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istako da ako ne žele da aerodromom upravlja država, da od države ne traže novac za investicije. Vučić je ponovio da država samo želi da osnaži aerodrom i da uloži veliki novac u njega. Prošle nedelje odložena je sednica Skupštine grada ovim povodom.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар