PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

среда, 25. април 2018.

Inicijativa: Država pokazuje da nema jasnu strategiju oko aerodroma Niš

Najmasovniji protesni skup do sada, prema oceni Inicijative (foto: @citalac)
Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" danas je na Trgu kralja Milana održala najmasovniji protest protiv odluke gradskog veća da ustupi aerodrom Niš državi u vlasništvo sa koga je poručeno da državni činovnici svojim izjavama pokazuju da država nema jasnu strategiju oko aerodroma Niš.

Na protesnom skupu jasno je poručeno da odbornici imaju odgovornost prema svojim sugrađanima. Nedavnim javnim glasanjem protiv, pokazuje da odbornici kada budu odlučivali o ovoj temi ne treba da budu marionete svojih partija, već da stanu na stranu svojih sugrađana, između ostalog se moglo čuti na protestu.

Inicijativa pita državu zašto ne može da ulaže u aerodrom bez obzira na to što je gradski, pošto valjda Niš nije van Srbije. Na protesnom skupu se moglo čuti da niko nema prava da uzima i poklanja nešto što je naše, te da je država u obavezi da ulaže u razvoj ovog dela Srbije.

Iz Inicijative poručuju da niški aerodrom već 3 godine nije u gubitku, te da ukoliko ipak odbornici Skuštine grada usvoje odluku, Inicijativa će se obratiti nadležnom telu EU, jer svi papiri pokazuju da je Niš pokraden. Oni su poručuli odbornicima da je odgovornost na njima.

Organizatori su pozvali Nišlije na još veće okupljanje ispred Skupštine grada, koja bi prema njihovim informacijama trebalo da se održi odmah posle prvomajskih praznika 3. ili 4. maja.

Podsetimo da se velika "bura" u javnosti podigla oko niškog aerodroma kada je gradsko veće usvojilo predlog Vlade Srbije o prenosu upravljčkih i imovinskih prava sa grada na državu. To je pokrenulo i građane Niša koji se ne slažu sa takvom odlukom, jer bi na taj način mogao da se aerodrom ugasi i da se niskotarifne avio-kompanije iz Niša oteraju. Ministarstvo je izdalo saopštenje za medije u kome je navelo da oni neće zatvoriti aerodrom, već uložiti novac kako bi on bio pravi regionalni aerodrom. Ministarska Zorana Mihajlović je takođe rekla da državi nije u interesu da zatvara drugi međunarodni aerodrom, te da će nastaviti sa ulaganjima od 15 miliona evra(novi toranj, proširenje terminala, produženje piste i ostalo). Ona je ponovila da državi nije u interesu da jug Srbije i Nišlije lete sa aerodroma u Sofiji, ističući pritom da cene taksi i zaključeni ugovori sa avio-kompanijama se neće dirati. Ona je najavila da će država raditi na tome da privuče nove avio-prevoznike te da je do kraja godine moguć i dolazak nacionalnog avio-prevoznika Air Serbia. Povodom dešavanja u vezi niškog aerodroma oglasio se i predsednik republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istako da ako ne žele da aerodromom upravlja država, da od države ne traže novac za investicije. Vučić je ponovio da država samo želi da osnaži aerodrom i da uloži veliki novac u njega. Odložena je sednica Skupštine grada povodom protesta. Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" je zatražila između ostalog i izradu nezavisne studije opravdanosti centralizacije aerodroma, dok je gradonačelnik Niša rekao da grad nema para za dalje ulaganje u nišku vazdušnu luku. O aerodromu oprečne izjave su davali ministarka i njen pomoćnik, dok je predsednik Srbije rekao da postoji mogućnost da aerodrom ostane gradu u vlasništvo.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

2 коментара:

  1. Debili iz gradske vlade da se smene-milom ili silom-ako nastave da rade protiv svojih gradjana i ne stetu za Niš i okolinu!!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan tekst. Jasno ukazano na poruke protesta. Nisam do sada videla medij koji je ovako koncizno to preneo.

    Odbornici vladajuće koalicije u Nišu, nadam se da će odlučiti ne po savesti, već po principima ekonomske isplativosti odluke koju donose. To "sprovođenje politike vlade" mogu da okače mačku o rep kad su činjenice i argumenti u pitanju, jer država nikakvu garanciju nije dala.

    Iskreno se nadam i da će radnici, osoblje kao i rukovodstvo ostati u istom sastavu, ali i napredovati ekonomski na svim poljima jer pokazuju da mogu.

    ОдговориИзбриши