PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

субота, 06. фебруар 2016.

Aerodrom Niš neće imati konkurenciju u vidu kraljevačkog aerodroma

ilustracija (foto arhiva)
Najavom države da će do kraja godine i treći aerodrom u Srbiji, aerodrom "Morava" kod Kraljeva, staviti u funkciju postavilo je pitanje hoće li ono eventualno predstavljati konkurenciju daljem razvoju letova sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki". Odgovor je za sada ne, jer kako se prekjuče moglo čuti od pomoćnika ministra za saobraćaj Zorana Ilića prema postojećem stanju stvari na aerodrom "Morava" moćiće da sleću samo turbo-prop avioni kapaciteta do 66 putnika tipa ATR ili Dash.

Ilić je na sastanku prekjuče u Kraljevu rekao da ovaj aerodrom prema postojećem stanju stvari neće moći da koriste avioni tipa Erbas A319, te da aerodrom nema uređaje za noćno letenje.
ilustracija (foto: Fly from Niš)
- Što se tiče sistema za noćno letenje ono nije urađeno, međutim kvalitet rulne staze nije takav da može da primi Erbas A319 ili Boing 737 iz flote "Air Serbia"-e, ali može da prihvati ATR-72. - rekao je Ilić, a prenosi RTVKB
On je takođe najavio da će tokom proleća aerodromski operater "Aerodromi Srbije", koji će upravljati aerodromom u Kraljevu, potpisati ugovor sa Vojskom Srbije o pretvaranju aerodroma iz vojnog u civilno-vojni aerodrom.

---------------------------------------------
Niški aerodrom zbog boljih uslova može da očekuje i veći broj niskotarifnih avio-kompanija

Pomoćnik ministra za saobraćaj Zoran Ilić je ranije izjavio da je plan države da izmesti niskotarifne avio-kompanije sa aerodroma "Nikola Tesla" na manje aerodrome poput Niša ili Kraljeva, što bi moglo da znači da neke od trenutnih aviopreviznika ovog tipa koji lete sa beogradskog aerodroma kao što su "Wizz Air"(već leti i iz Niša), "Norwegian", "Easyjet", "Fly Dubai", "Pegasus Airlines" mogli očekivati na pomenutim aerodromima.


ilustracija (foto: Fly from Niš)
Sobzirom na to da sve ove gore navede avio-kompanije nemaju u svojoj floti male avioni tipa ATR i Dash, dok se ne poboljšalju uslovi na aerodromu "Morava" kod Kraljeva, one neće moći da lete. No, u Evropi postoje i druge regionalne low cost avio-kompanije koje u svojoj floti raspolažu sa vazduhoplovima tipa ATR ili Dash, poput francuskog prevoznika "HOP!" ili britanskog "Flybe.com", a koje bi mogle da u nekom narednom peridu pokrenu svoje prve letove iz Srbije.

Sa druge strane, aerodrom "Konstantin Veliki" ispunjava sve međunarodne standarde za normalno obavljanje avio-saobraća pri dnevni i noćnim uslovima, kao i da je do sada prihvatao i velike komercijalne vazduhoplove(Boing 757) ,kao i što je nedavno aerodrom koristio najveći kargo avion od otvaranja, avion tipa C-17. Sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" trenutno leti jedino Wizz Air i to ka Bazelu i Malmeu, no rukovodstvo aerodroma i pored postojećih letova očekuje dolazak i drugih avioprevoznika.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар