PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

четвртак, 18. фебруар 2016.

[ANALIZA] Ko ulazi u JP "Aerodromi Srbije"?

ilustraicija (foto arhiva)
I pored početne ideje da se osnivanjem JP Aerodromi Srbije objedini mreža svih aerodroma uključujući i Niš i Beograd, sa današnje tačke gledišta pitanje je ko će zapravo činiti ovo preduzeće, pored aerodroma Kraljevo, jer ni aerodrom "Ponikve" kod Užica najverovatnije neće biti u sastavu ovog preduzeća.

Dnevni list "Danas" piše da aerodrom Beograd neće ući zbog najavljene privatizacije, a da aerodrom "Konstantin Veliki" i aerodrom "Ponikve" zbog toga što su vlasnici lokalne samouprave odnosno gradovi Niš i Užice. Kako je ovom dnevnom listu poručeno iz Ministarstva građevine saobraćaja i infrastrukture, JP "Aerodromi Srbije" trenutno vodi pregovore sa Vojskom Srbije oko rešavanja statusa aerodroma "Morava" odnosno konverzije u civilno-vojni aerodrom. Saradnja JP "Aerodromi Srbije" sa drugim aerodromima zavisiće od osnivača.

Rukovodstvo grada Užica i aerodroma "Ponikve" ocenjuju za "Danas" da iako je to delovalo pre nekoliko godina kao dobra opcija, sa trenutne tačke gledišta pitanje je koliko bi ulazak u takav projekat bila dobra stvar ako nema aerodroma Beograd kako je to prvobitno bilo planirano.
- Kada se, pre nekoliko godina, pričalo o tome da će u sastavu budućeg preduzeća biti i Ponikve, mi smo se radovali toj ideji. Međutim, iz ove perspektive posmatrano, mogu da kažem da to neće biti dobra opcija za Ponikve ukoliko se u sastavu Aerodroma Srbije ne nađe i beogradska vazdušna luka. Utoliko pre, što u saradnji sa beogradskim aerodromom, ali i kroz inicijativu o regionalizaciji Ponikava, pokušavamo da naš aerodrom osposobimo za saobraćaj. - rekao je između ostalog gradonačelnik Užica za "Danas"
Kako stvari stoje, preduzeće "Aerodromi Srbije" za sada će upravljati aerodromom "Morava" kod Kraljeva dok ranije najavljeno da bi kroz dalja ulaganja i drugi aerodromi poput Sombora i Sjenice mogli biti priključeni ovom preduzeću.

Podsetimo da su se prvi razgovori na temu formiranja zajedničkog preduzeća "Aerodromi Srbije" za upravljanje aerodromskom mrežom vodili još septembra 2014.godine, tada je bilo planirano da nosilac tog projekta bude aerodrom "Nikola Tesla" i da bi to predužeće trebalo da čine aerodromi u Nišu, Kraljevu i Užicu.


Tekst: A.P.
Fly from Niš / Danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар