PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

петак, 02. октобар 2015.

U otadžbinu letom do Niša

ilustracija (foto: Fly from Niš)
Poslednjih nekoliko meseci niški aerodrom "Konstantin Veliki", pored beogradskog, jedini u Srbiji beleži izuzetno dobre rezultate. Uvođenje linija iz Bazela u Švajcarskoj i Malmea u Švedskoj u saradnji sa Aviokompanijom Viz er, oživelo je nišku vazdušnu luku, što je uslovilo i povećano interesovanje ne samo dijaspore, nego i stanovnika celog juga i jugoistoka Srbije za putovanja avionom u svet.   
 
Kancelarija za dijasporu grada Niša zbog toga je tokom septembra sprovela veoma zanimljivu anketu sa putnicima sa niškog aerodroma u kojoj je učestvovalo oko 600 građana Srbije i koji su, uz zadovoljstvo kvalitetom saobraćaja i uslugama kompanije Viz er i na aerodromu izrazili očekivanja da će uskoro avioni leteti i do drugih evropskih metropola.
- Koristeći letove za Bazel tek svaki sedmi stanovnik iz ovog dela Srbije, ali i Srbi koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, ovaj grad u Švajcarskoj navodi kao krajnje odredište putovanja. Svi ostali, ili oko 85 odsto njih, koriste ovu liniju da bi pod povoljnim uslovima stigli ne samo do ostalih gradova u Švajcarskoj kakvi su Cirih, Lozana ili Lucern, već i do gradova u Francuskoj, Nemačkoj ili na severu Italije, blizu švajcarske granice, i koji su sa Bazelom povezani dobrim drumskim i železničkim, ali i avio-saobraćajem - kaže za "Vesti" šef Kancelarije za dijasporu u Nišu Bojana Pejčić.
Još zanimljivija saznanja dobijena su u anketi sa putnicima na liniji Niš-Malme-Niš, ističu u Kancelariji za dijasporu.
- Za nas su potpuno neočekivana saznanja koja smo dobili od naših ljudi iz dijaspore i njihovih rođaka u Srbiji. Naime, 25 odsto putnika kao finalnu destinaciju navodi Malme, a ostali ovu liniju koriste da od ovog švedskog grada nastave za Stokholm, Geteborg ili Helsinborg i, što je od posebnog značaja, za Kopenhagen u Danskoj, Oslo u Norveškoj. Upravo je ova anketa pokazala da je najviše zainteresovanih za avio-saobraćaj iz Niša i ovog dela Srbije za otvaranje novih avio-linija sa "Konstantina Velikog" do Minhena, Frankfurta i Hamburga u Nemačkoj, do Pariza, Liona ili Marselja u Francuskoj, ali i do velikog broja gradova u skandinavskim zemljama - navodi Bojana Pejčić.
Kancelarija za saradnju sa dijasporom sprovela je ovu anketu kako bi se pomoglo i aerodromu, ali još više stanovnicima Srbije koji žele da putuju do rođaka i prijatelja u Evropi i, svakako, za naše ljude iz dijaspore. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prednjače putnici iz dijaspore

U prva tri meseca organizovanja letova od Niša do Bazela i Malmea 55 odsto putnika bilo je iz reda Srba u dijaspori, dok su među 45 odsto ostalih turisti, rodbina i prijatelji onih koji žive u inostranstvu, ili biznismeni koji su poslovno povezani sa privrednicima i firmama u gradovima na jugu i jugoistoku Srbije. Zanimljivo je da je oko tri procenta putnika na letovima iz Niša bilo iz Makedonije i Bugarske.

2 коментара:

  1. Za Francusku samo Pariz,nista MArsej i Lyon,mozda Nica i to samo leti ali za PAriz svakako.

    ОдговориИзбриши