Пређи на главни садржај

Večerašnji let Wizz Air-a podsetio na prvi let JAT-a sa novog aerodroma

Wizz Air na liniji za Bazel 12.10.2015. (foto: Fly from Niš)
Upravo na današnji dan, pre 29 godina, nakon prepodnevnog veličanstvenog otvaranja aerodroma i specijalnog leta JAT-a iz Beograda sa zvanicama i novinarima, iste večeri pokrenut je i prvi zvanični komercijalni let Jugoslovenskog Aerotransporta upravo za glavni grad. Simbolično današnji večerašnji let Wizz Air-a iz/za Bazel podsetio nas je na taj prvi komercijalni let sa tek otvorenog aerodroma 1986.godine.

JAT na prvoj liniji do Beograda sa tek otvorenog aerodroma 12.10.1986.
(foto: Aerodrom Niš)

Kopilot Branko Janković u razgovorom sa
direktorom Aerodroma Niš Stanislavom Nikolićem
(foto: Aerodrom Niš)
Kopilot JAT-a u penziji Branko Janković Niški trebao je tog 12.oktobra da sa svojom posadom sleti u svoj rodni grad i bude taj koji će upriličiti otvaranje aerodroma. Sticajem okolnosti u Niš je tog dana poslata posada sa tada novim avionom u JAT-ovoj floti, dok je njegova posada sa kapetanom Ivanom Šajn u večernjim satima odradila prvi komercijalni let iz Niša do Beograda.

- Prvobitno smo bili planirani kapetan Šajn Ivan i ja da sa avionom DC-9 dođemo na otvaranje aerodroma. U poslednjem trenutku su promenili tip aviona pa je određen Boing 737-300 tada moderniji (nov) avion, jer je bio veliki broj gostiju i novinara na tom letu. - seća se Branko Janković Niški kopilot JAT-a u penzijiAvion tipa DC-9 prevozio je u prve putnike sa niškog aerodroma za Beograd, odakle su neki od njih hvatali dalje konekcije ka drugim svetskim destinacijama.
Prvi putnici ukrcavaju se u avion sa tek otvorenog aerodroma (foto: Aerodrom Niš)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Anegdota sa otvaranja aerodroma: JAT i niška registarska tablica

Gospodin Janković ispičao nam je i jednu anegdotu koju je čuo od dovitnjivog sugrađanina koji je simpatično prokomentarisao registraciju na avionu na samom otvaranju aerodroma 1986.godine.


Oznaka NI kod nosnog točka podsetila na Niš 
(foto: Aerodrom Niš)

- Boing 737 je bio parkiran blizu publike na platformi (samo je jedan konopac bio dovoljan da publiku razdvoji od aviona), i dok sam ja pokušavao da preskošim taj konopac i kroz publiku odem do zgrade, čujem komentar jednog Nišlije: ,, jebaga i nišku registraciju ima (NI),, ! Svi avioni imaju skraćenu registraciju npr.od YU-ANI na trupu ispred repa samo NI na vratanca nosnog točka koji je bio relativno blizu publici. - kaže Janković
Prema njegovim rečima jedan od ljudi koji su bili zaslužni za otvaranje niškog aerodroma, bio i šef poslovinice JAT-a u Nišu.

Tekst: A.P.
Fly from Niš Team

Коментари

  1. Veoma sam srećan što je obavljen i ovaj Vaš 1.let za Bazel Wizz Air-a, danas modernijim avionom od onoga (DC-9) kojem smo pre 29 godina na liniji BEG-INI-BEG obavili naš 1.let sa Niškog Aerodroma.

    Have a nice flight from Nis !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Air Serbia: Planiramo da povećamo svoje prisustvo u Nišu i da otvorimo biznis salon

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia želi da u narednom periodu pojača svoje prisustvo u Nišu i da putnicima i svim svojim klijentima omogući da se bliže upoznaju sa pogodnostima koja nudi. Prvi planovi su već krenuli u proces realizacije poput otvaranja kontakt centra i zaposlenja 40 novih agenata kao i dodatnih 10 koji će raditi u službi balansiranja vazduhoplova. Direktor Air Serbia-e Jirži Marek ističe da je baza u Nišu veoma značajna za razvoj nacionalnog avio-prevoznika i da u narednom periodu planiraju da jačaju svoje prisustvo na Aerodromu Konstantin Veliki. Direktor je takođe najavio da bi po završetku izgradnje u okviru novog termilana Air Serbia otvoriti posebni biznis salon. - Baza u Nišu je za Er Srbiju veoma važna i planiramo dodatno jačanje našeg prisustva na jugu Srbije. U narednom periodu, u okviru radova na završetku novog terminala, planiramo otvaranje posebnog biznis salona. Razmatramo i mogućnosti za veće prisustvo službi naše t

Švedska direktno iz Niša po ceni već od 12,99€

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Dva najveća niskotarifna avio-prevoznika Ryanair i Wizz Air nude direktore letove ka Stokholmu odnosno Malmeu po ceni već od 12,99€ tokom marta. Ukoliko planirate da 24. marta poletite ka Malmeu karte možete kupiti po ceni već 1759 dinara, a ukoliko 30. marta poletite ka Stokholmu Arlandi možete kupiti po ceni već od 12,99€. Karte za ove, ali i druge destinacije ove avio-kompanije se mogu kupiti preko zvaničnog sajta Ryanair -a, u turističkim agencijama širom Srbije kao i u holu terminalne zgrade Aerodroma Konstantin Veliki Niš. Tekst: A.P. Fly from Niš BONUS VIDEO: Leto iz Niša 23