PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

уторак, 10. новембар 2015.

[ANALIZA] Može li Montenegro Airlines ponovo pokrenuti letove iz Niša?

Crnogorska nacionalna avio-kompanija, Montenegro Airlines potpisala je Memorandum o razumevanju o strateškoj komercijalnoj saradnji sa Etihad Airways-om kojim je između ostalog predviđeno povećanje broja linija. Dalje razvijanje linija bi se radilo u saradnji sa Etihadovim partnerima među kojima su naš nacionalni avio prevoznik Air Serbia, te ovo nameće razmišljanje da li se Niš može naći među tim novim destinacijama?

Memorandumom, kako piše portal TangoSix.rs, je predviđena pomoć Etihada Montenegro Airlines-u kroz poboljšanje organizacione strukture, efikasnijeg upravljanja flote, smanjenje operativnih troškova, profitabilnije poslovanje, kao i povećanje broja destinacija, te broja putnika u letnjoj i zimskoj sezoni.

Saradnja Montenegro Airlines-a i Etihadovih partnera do letova iz Niša


Kako trenutno stvari stoje, Etihad odnosno Air Serbia ne vidi ekonomsku računicu, tj. ekonomsku opravdanost ka uspostavljanju jedne ili više linija iz Niša. No, sigurno ima prostora da se kroz saradnju Montenegro Airlines-a i Air Serbia-e, kao jednim od Etihadovih partnera, i Niš nađe na mapi potencijalno novih destinacija jedne od ove dve avio-kompanije.

Ukoliko se dogodi takav scenario, zaočekivati je uspostavljanje linije do Beča koja bi opravdala očekivanja samog aerodroma i ogromnog broja putnika koji željno iščekuju otvaranje ove linije, ali i očekivanja same avio-kompanije u pogledu ekonomske isplativosti. Studija koju je aerodrom radio prošle godine pokazala je 3 do 4 leta nedeljno ka ovoj destinaciji.

Wizz Air ne leti do glavnog grada u Austriji, iako postoje nagoveštaji da bi mogao marta iduće godine da iz Skoplja pokrene liniju do Bratislave ,koja je na 40km od Beča, sa kojim bi se i Niš najverovatnije u budućem periodu povezao.

Naravno, evenutualnim dolaskom Montenegro Airlines u Niš otvara se mogućnost i za ponovno vraćanje sezonske linije za Tivat u letnjem periodu, gde je ova destinacija tokom ove sezone, ali i ranijih godina bila dosta tražena.

Istorijat letenja Montenegro Airlines iz Niša


Montenegro Airlines je prve letove iz Niša odpočeo 2004.godine zajedno sa tadašnjim JAT-om na liniji za Cirih na kojoj je leteo do raspada SCG 2006.godine. Posle nekoliko godina, Crnogorski prevoznik je tokom letnje sezone 2009.godine ponudio liniju do Tivta koja je bila veoma uspešna. Godinu dana kasnije grad Niš zajednom sa Montenegrom Airlines nastavlja saradnju time što subvencioniše eventualno prazna sedišta u avionu na letu do Podgorice, odakle su se putnici mogli povezati ka destinacijama u Evropi. Septembra 2013.godine grad Niš odlučuje da prestane sa subvencijama ovog prevoznika, te se Montenegro Airlines povlači na kraju letnje sezone iz Niša.

Montenegro Airlines povezuje Tuzlu sa Bečom


Prema pisanju bosanskog portala tuzlarije.net u četvrtak u Tuzli će se održati zajednička konferencija za novinare direktora aerodroma Tuzla, predsednika tuzlanskog kantona i predsednice crnogorske nacionalne avio-kompanije, gde će se javnost upoznati bliže o detaljima saradnje. Nezvanično saznajemo da će crnogorska nacionalna avio-kompanija 2 puta nedeljno leteti sa aerodroma Tuzla i to po prvi put. Podsetimo da je Wizz Air početkom leta 2013.godine krenuo sa prvim letovima, a da je već ovog leta otvorio svoju bazu na ovom aerodromu, gde se putnicima nudi 9 destinacija ka Evropi. Rukovodstvo ovog aerodroma već na kraju ove godine očekuje da će biti prevezeno više od 250 hiljada putnika.

Tekst: A.P.
Fly from Niš Team

1 коментар: