PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

уторак, 02. децембар 2014.

Aerodromska taksa u Nišu spuštena na jedan evro

Niški aerodrom Konstantin Veliki je u borbi za pridobijanje aviokompanija snizio cene svih aerodromskih usluga.
Putnički servis na ovom aerodromu će od 1. januara 2015. koštati samo jedan evro umesto 14 evra po sadašnjem cenovniku, čime je ovaj aerodrom možda postao i najjeftiniji na svetu.
Pregledom iznosa aerodromskih taksi nismo uspeli da pronađemo sličan primer kao što je Niš.
Njemu najbliži po iznosu je rumunski aerodrom u Targu Murešu, koji od putnika naplaćuje 1,7 evra.
Ovakva odluka o novim cenama putničkog servisa ali i aerodromskih usluga doneta je u želji da se na niški aerodrom privuku aviokompanije koje bi sa njega uspostavile redovan putnički saobraćaj.
Ako se pojavi neka kompanija uskoro, a prema tvrdnjama Mihajla Zdravkovića, većnika Grada Niša, predstavnici dve aviokompanije su nedavno boravili u Nišu, ona će imati izuzetno povoljne uslove.
Kako Aviokarta.net saznaje, sa jednom aviokompanijom je upravo postignut dogovor o uspostavljanju redovnog saobraćaja i to će uskoro biti i objavljeno.
Ova kompanija će sudeći prema novim cenama na niškom aerodromu proći odlično, pošto su one gotovo simbolične.

Skoro besplatan aerodrom

Za sletanje (landing) će morati da izdvoji 0,75 evra po putniku umesto 8,5 evra po toni aviona, za uslugu prihavata i otprema vazduhoplova (handling) 1,25 evra po putniku umesto 750 evra (za avion veličine Airbusa A319).
Prema postojećem cenovniku sletanje aviona tipa Airbus A319 sa 100 putnika donelo bi niškom aerodromu 2.681 evro, a sa novim cenama tek 300 evra odnosno devet puta manje.
Od tog novca će biti potrebno platiti radnike, koji sada primaju plati jedino od novca koji se zaradi izdavanjem robnog magacina kao i održavanjem autobuske linije gradskog prevoza. Ova druga usluga mora biti isključena iz delatnosti niškog aerodroma, ako dođe do spajanja svih srpskih aerodroma u jedno preduzeće, kako je to nedavno najavljeno iz ministarstva.
Zdravković u izjavi za nišku televiziju Belle Amie kaže da se nada da će uz nove cene i uz novu državnu politiku koja želi da preusmeri niskobudžetne aviokompanije sa "prebukiranog" beogradskog aerodroma i niški aerodorm uspeti da napokon povrati redovne linije.

Izvor: Aviokarta.net

Нема коментара:

Постави коментар