Пређи на главни садржај

Aerodromska taksa u Nišu spuštena na jedan evro

Niški aerodrom Konstantin Veliki je u borbi za pridobijanje aviokompanija snizio cene svih aerodromskih usluga.
Putnički servis na ovom aerodromu će od 1. januara 2015. koštati samo jedan evro umesto 14 evra po sadašnjem cenovniku, čime je ovaj aerodrom možda postao i najjeftiniji na svetu.
Pregledom iznosa aerodromskih taksi nismo uspeli da pronađemo sličan primer kao što je Niš.
Njemu najbliži po iznosu je rumunski aerodrom u Targu Murešu, koji od putnika naplaćuje 1,7 evra.
Ovakva odluka o novim cenama putničkog servisa ali i aerodromskih usluga doneta je u želji da se na niški aerodrom privuku aviokompanije koje bi sa njega uspostavile redovan putnički saobraćaj.
Ako se pojavi neka kompanija uskoro, a prema tvrdnjama Mihajla Zdravkovića, većnika Grada Niša, predstavnici dve aviokompanije su nedavno boravili u Nišu, ona će imati izuzetno povoljne uslove.
Kako Aviokarta.net saznaje, sa jednom aviokompanijom je upravo postignut dogovor o uspostavljanju redovnog saobraćaja i to će uskoro biti i objavljeno.
Ova kompanija će sudeći prema novim cenama na niškom aerodromu proći odlično, pošto su one gotovo simbolične.

Skoro besplatan aerodrom

Za sletanje (landing) će morati da izdvoji 0,75 evra po putniku umesto 8,5 evra po toni aviona, za uslugu prihavata i otprema vazduhoplova (handling) 1,25 evra po putniku umesto 750 evra (za avion veličine Airbusa A319).
Prema postojećem cenovniku sletanje aviona tipa Airbus A319 sa 100 putnika donelo bi niškom aerodromu 2.681 evro, a sa novim cenama tek 300 evra odnosno devet puta manje.
Od tog novca će biti potrebno platiti radnike, koji sada primaju plati jedino od novca koji se zaradi izdavanjem robnog magacina kao i održavanjem autobuske linije gradskog prevoza. Ova druga usluga mora biti isključena iz delatnosti niškog aerodroma, ako dođe do spajanja svih srpskih aerodroma u jedno preduzeće, kako je to nedavno najavljeno iz ministarstva.
Zdravković u izjavi za nišku televiziju Belle Amie kaže da se nada da će uz nove cene i uz novu državnu politiku koja želi da preusmeri niskobudžetne aviokompanije sa "prebukiranog" beogradskog aerodroma i niški aerodorm uspeti da napokon povrati redovne linije.

Izvor: Aviokarta.net

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm

Pariz, Oslo, Cirih, Berlin samo su neke od potencijalnih destinacija iz Niša (mapa)

ilustracija (foto: Fly from Niš) Aerodrom "Konstantin Veliki" u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno budućim avio-kompanija koje su zainteresovane da prošire mrežu sa novim i ranijim destinacijama iz Niša. Pariz, Oslo, Cirih, Berlin su samo neke od velikog broja neopsluženih ruta sa niškog aerodroma. Nedavno je direktor niške vazdušne luke Dušan Knežević, gostujući na " Niškoj televiziji ", izjavio da postoji interesovanje avio-kompanija za letove iz Niša i da po tom pitanju se radi svakodnevno. S tim u vezi i razvoj aerodroma kroz proširivanje kapaciteta ide da se pre svega putnicima omogući bolji komfor i ugodjaj dok borave na Aerodromu, ali i da se u narednom periodu istovremeno može opslužiti 5 aviona.  - Cilj Aerodroma jeste otvaranje baze jedne avio-kompanije, jer nam to donosi benefite. Baziranje aviona znači veći broj putnika i destinacija. Niskotarifne avio-kompanije imaju praksu da baziraju dva aviona, što znači 35 do 40 nedeljnih le