Пређи на главни садржај

[SPECIJAL] Završni radovi na kompleksu aerodroma Niš maja 1986.godine (video)

Delegacija JAT-a i Aerodroma u razgovoru (foto: M.S.)

U godini kada niški aerodrom slavi treću deceniju svog postojanja u prilici smo da Vam pokažemo ekskluzivan snimak završnih pripremnih radova na i oko terminalne zgrade civilnog dela aerodroma maja 1986. godine koja je za svoje potrebe zabeležila ETV Niš.

Zahvaljujući nedavno objavljenom članku na internet portalu Južnih Vesti povodom 30.godina od emintovanja prvog TV signala prve niške eksperimentalne televizije 1986.godine u kome je između ostalog navedeno i da je ova televizija emitovala i uživo prenos sa svečanog otvaranja aerodroma Niš, naš portal je ovim povodom kontatkirao gospodina Slobodana Jovanovića, koji je i govorio za Južne Vesti. I pored toga što nije ostao sačuvan celokupni video zapis sa otvaranja aerodroma, u prilici smo da prezentujemo jedan od prvih snimaka sa niškog aerodroma emitovan ,na današnji dan, 30.maja 1986.godine sa prvim direktorom Stanislavom Nikolićem koji je za ovu televiziju dao intervju prilikom obilaska završnih radova na aerodromu.

Tadašnji prvi direktor Nikolić tim povodom izjavio da su u toku završni radovi na prilazu niškom aerodromu, kompleksu neophodnih pomoćnih zgrada kao i da se do kraja avgusta 1986.godine sa JNA planira zavrsetak na postaljanju prilaznih svetala na pisti.

- Ovo je poslednja etapa osposobljavanja niškog aerodroma za avio-saobraćaj, kada to kažem mislim da ćemo sve objekte ovde u kompleksu po našoj dinamici kojoj smo napravili i koja je veoma realna završiti do kraja juna. Opremićemo pristanišnu zgradu i tehnički blok svim neophodnim sredstvima. Da bi se aerodrom uključio u saobraćaj neophodno je opremiti poletno-sletnu stazu sa prilaznim svetlima koju radimo sa JNA koja treba biti instalirana do kraja avgusta. - izjavio je između ostalog Stanislav Nikolić prvi čovek aerodroma za ETV Niš maja 1986.godine
On je tada dao i svoju procenu da bi niški aerodrom svečano mogao da bude otvoren za saobraćaj 14.10., no koliko je bilo kod tih ljudi želje da se niška vazdušna luka što pre stavi u funkciju govori i već dobro poznat podatak da je aerodrom svečano otvoren 12.oktobra 1986.godine.
*Serijal tekstova objavljujemo povodom 35 godina aerodroma "Konstantin Veliki", u kome ćemo se podsetiti na sve lepe i manje lepe okolnosti pod kojima se razvijao naš aerodrom. Cilj je da se podsetimo na sve te trenutke koje imaju izuzetnu istorijsku važnost za naš grad i šire.Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

  1. Анониман30. мај 2016. 16:53

    Lepo (bilo) pre 30.godina, medjutim aerodromska zgrada je ostala tu gde jeste, posle 30 godina izgleda uzasno, staro i dotrajalo. Nadam se da ce je ili kompletno rekonstruisati ili napraviti novu u najskorijoj buducnosti.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Air Serbia: Planiramo da povećamo svoje prisustvo u Nišu i da otvorimo biznis salon

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia želi da u narednom periodu pojača svoje prisustvo u Nišu i da putnicima i svim svojim klijentima omogući da se bliže upoznaju sa pogodnostima koja nudi. Prvi planovi su već krenuli u proces realizacije poput otvaranja kontakt centra i zaposlenja 40 novih agenata kao i dodatnih 10 koji će raditi u službi balansiranja vazduhoplova. Direktor Air Serbia-e Jirži Marek ističe da je baza u Nišu veoma značajna za razvoj nacionalnog avio-prevoznika i da u narednom periodu planiraju da jačaju svoje prisustvo na Aerodromu Konstantin Veliki. Direktor je takođe najavio da bi po završetku izgradnje u okviru novog termilana Air Serbia otvoriti posebni biznis salon. - Baza u Nišu je za Er Srbiju veoma važna i planiramo dodatno jačanje našeg prisustva na jugu Srbije. U narednom periodu, u okviru radova na završetku novog terminala, planiramo otvaranje posebnog biznis salona. Razmatramo i mogućnosti za veće prisustvo službi naše t

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm