Пређи на главни садржај

Grad Niš preusmerava novac za kargo loder na rekonstrukciju putničkog terminala

Aerodrom uskoro dobija novi izgled (foto arhiva Fly from Niš)
35 miliona dinara koliko je grad Niš u budžetu planirao da da niškom aerodromu za nabavku kargo lodera za utovar ili istovar robe iz širokotrupnih aviona, biće ipak preusmeren na neophodnu rekonstrukciju putničkog terminala koji će od zimskog reda letenja postati tesan za veliki broj putnika koliko se očekuje.

Kargo loder koji je takođe neophodan aerodromu zbog veće potražnje stranih investitora da svoju robu lakše dopremaju umesto preko aerodroma "Nikola Tesla" na "Konstantin Veliki" biće nabavljem preko privatnog investitora. Aerodrom je već ranije javno oglasio ponudu, i privatni investitor bi trebao da dopremi novi kargo loder iz Italije.

Sa druge strane putničkom terminalu neophodna je hitna sanacija i delimično proširenje trenutnih kapaciteta zgrade kako bi se putnici već od zimskog reda letenja u njemu osećali prijatnije i komotnije. U planu je kako je ranije izjavio direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović, proširenje šaltera za čekiranje, KD kontrolu, dolazaći i odlazaći gejt. Takođe, niški aerodrom će dobiti i novu fasadu i natpis čime će se poboljšati vizualni utisak.

Podsetimo da Kontrola letenja Srbije i Crne Gore(SMATSA) do kraja iduće godine bi trebala da izgradi novi kontrolni toranj i instalira sistem za instrumentalno navođenje aviona kategorije 1 (ILS CAT I) čime će još više doprineti da se aerodrom "Konstantin Veliki" dodatno opremi i postane više konkurentan na tržištu.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nišlijama ne smeta buka Iljušina

Anketa koju smo juče sproveli na našem portalu u vezi buke koju stvara kargo avion prilikom preleta preko grada, a na šta se žale stanovnici novobeogradskih blokova , pokazala je da čak 88% Nišlija nema problem to što im bučan avion preleće preko grada, jer ostavlja impresivan utisak. Njih samo 12% anketiranih slaže se sa stanovnicima beogradskih blokova da to uznemirava i smeta.

*uzorak: 88 čitalaca je glasalo


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - JUN / JUL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom juna i jula meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Jun / Jul Ryanair 12,99€ / 14,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Jun / Jul Ryanair 19,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Jun / Jul Ryanair 26,03€ / 24,18€ Krf(CFU) Jun / Jul Ryanair 21,23€ / 19,99€ Bazel Miluz(MLH) Jun / Jul Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Jun / Jul Wizz Air 2939 RSD / 2939 RSD Memingen(FMM) Jun / Jul Wizz Air 3519 RSD / 2349 RSD Malme(MMX) April / Maj Wizz Air 1759 RSD / 2349 RSD Beč(VIE) Jun / Jul Wizz Air 1759 RSD / 1759 RSD Fra

Velika akcija Ryanair-a. Karte iz Niša do Krfa i drugih destinacija već od 10€

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Najveći niskotarifni avio-prevoznik u Evropi, irski Ryanair samo danas nudi promotivne cene avio-karata putem svog zvaničnog sajta po ceni već od 10,39€. Letite iz Niša tokom maja i juna i uštedite. Akcija traje do ponoći. Karte možete kupiti preko sajta Ryanair-a , u ovlašćenim turističkim agencijama širom Srbije kao i u na šalteru za prodaju avio-karata u holu putničkog terminala aerodroma "Konstantin Veliki" Niš. Ryanair od 1. juna pokreće redovne sezonske letove do Krfa ka kome će leteti svakog ponedeljka, četvrtka i subote. Ovaj prevoznik trenutno leti ka Malti i Stokholmu svakog ponedeljka i četvrtka, kao i ka Beču svakog utorka, četvrtka, subote i nedelje. Tekst: A.P. Fly from Niš

Air Serbia prodala "niški" Boing 737-300 registracije YU-ANI

YU-ANI na Aerodromu Niš 12.10.1986. (foto arhiva Aerodrom Niš) Avion tipa Boing 737-300 koji je posle 38 godina aktivne službe u nacionalnom avio-prevozniku Air Serbia (prvenstveno je ušao u sastav flote Jugoslovenskog aerotransporta 1985.godine) proveo svoj letački radni vek prodat je stranom kupcu. YU-ANI na Aerodromu Niš 2000-tih (foto arhiva Aerodrom Niš) Kako piše avio-portal " EX-YU Aviation News ", avion kao trenutno najstariji putnički avion u Evropi (38 godina) prodat je kupcu u Kini gde će studenti jednog univerziteta ga koristiti u svrhe treninga. Ono što istoriju razvoja vazduhoplovstva u Nišu veže za ovaj avion je prvo sletanje na niški aerodrom "Konstantin Veliki" kada je svečeno otvoren za saobraćaj, i poslednji let iz Niša kada je prevozio fudbalere FK Radnički Niš na Maltu.     YU-ANI na Aerodromu Niš 2018. godine (foto arhiva Aerodrom Niš) Prvi komercijalni let na liniji Beograd - Niš realizovan je 12. oktobra 1986. godine prilikom zvaničnog otvara