PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 25. јул 2016.

Niški kontrolori letenja radiće u boljim uslovima za dve godine

budući izgled tornja (foto arhiva Aerodrom Niš)
Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović rekao je danas gostujući u emisiji "Između redova" na RTV Belle Amie, da će niški kontrolori letenja posle 30 godina dobiti konačno svoj novi prostor i novi kontrolni toranj visine 27,5 metara. Vrednost radova procenjena na više od 10 miliona evra, gradnja ovog objekta biće 2 godine.

Novac za ovaj toranj, čije je idejno rešenje već ranije predstavljeno, obezbediće SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) gde će se graditi do starog tornja na površini od 2 hektara i kapaciteta 2000m2 prostora u odnosu na sadašnjih 200m2. 
- Imaćemo jedan savremeni komadni i kontrolni toranj.SMATSA je pored gradnje novog kontrolnog tornja, odlučila da gradi i rezevni oblasni komadni centar, gde će Niš u slučaju nekoh vandrednih situacija u Beogradu ako nemože da se prati nebo nad Srbijom, Crnom Gorom, delom BIH i Jadrana, tu ulogu preuzima oblasni centar Niš. To je veoma velika stvar.  - istako je Đurđanović za RTV Belle Amie
Direktor aerodroma istakao je i da će se gradnjom ovog tornja niški aerodrom "Konstantin Veliki" svrstati u jedan moderan aerodrom.

Podsetimo da će SMATSA pored gradnje novog tornja investirati i u ILS sistem kategorije 1 odnosno sistem za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenoj vidljivosti čiji radovi treba da budu završeni do kraja naredne godine. Grad i aerodrom sa svoje strane investiraće u dodatna prilazna svetla kao i rekonstrukciju, a već od naredne godine i proširenje putnićkog terminala.


Tekst: A.P.
Fly from Niš / RTV Belle Amie

Нема коментара:

Постави коментар