PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

субота, 29. октобар 2016.

Aerodrom Niš očekuju velike promene od naredne godine

ilustracija;  (foto: Fly from Niš)
Rad na proširenju i renoviranju terminalne zgrade, zanavljanje opreme za prihvat i otpremu putnika i aviona, ILS uređaj sa prilaznim svetlima, kao i nov kontrolni toranj samo su neki od projekata koji očekuje aerodrom "Konstantin Veliki" u narednoj godini, a koji će biti finansirani sredstvima samog aerodroma, grada Niša,  Vlade Srbije i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore(SMATSA).

Prema rečima direktora Đurđanovića u toku su već neki tenderi koji se tiču sanacije krova kao i nekih drugih stvari koji su neophodni za dalje radove na putničkoj zgradi. Takođe, aerodrom će do kraja godine uputiti projekat rekonstrukcije terminala Ministarstvu saobraćaja kako bi se odobrila sredstva za počekat radova, sa ciljem da u narednom periodu bude preko 500.000 putnika godišnje.
- U narednih šest meseci nabavićemo novu opremu za opsluživanje putnika i povećanje bezbednosti na aerodromu, a do kraja 2017. godine biće nabavljen sistem ILS koji omogućava sletanje i poletanje aviona i pri smanjenoj vidljivosti - izjavio je direktor Đurđanović prilikom konferecije za medije koju je držao Ryanair predstavljaju svoje planove za narednu letnju sezonu
On je na konferenciji o oživljavanju aerodroma Ponikve kod Užica ,koja je bila nedavno održana,  inače izneo i plan nabavke nove opreme u narednih 5 godina, od čega će se veći deo nje nabavljati tokom 2017./2018. godine. Tako na primer, planira se nabavka novih putničkih stepenica sa nadstrešnicom, traktora za vuču kolica, elevartova za utovar prtljaga, agregat za startovanje aviona, vazdušni agregat i drugo.

Podsetimo da je ministarska Zorana Mihajlović, kada je nedavno boravila u Nišu, takođe najavila da će Vlada Srbije uložiti 6,5 miliona evra do 2019.godine.  Ona tada istakla da je do sada uloženo 4,5 miliona evra, i da će nastaviti u saradnji sa gradom da niški aerodrom učine što komercijalnijim, jer je pred aerodromom velika budućnost koja je značajna za celu Srbiju.

Aerodrom "Konstantin Veliki" će već od 1.novembra sa imati čak 9 aktivnih linija ka Evropi zahvaljujući letovima Wizz Air-a i Ryanair-a, a ranije je najavljeno da bi mogla da se pojavi i treća avio-kompanija. Sa trenutnim brojem linija aerodrom će imati do kraja godina oko 120.000 putnika, dok je za kraj naredne planirano i preko 300.000 putnika.


Tekst:A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар