PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 02. јануар 2017.

Aerodrom Niš u 2017.godini: Saniran terminal i nove avio-kompanije

ilustracija (foto: Fly from Niš)
Šta je ono što nas očekuje u novoj godini analiziraćemo u našem prvom tekstu u 2017.. Aerodrom Niš je krajem prošle godine započeo prve veće radove na sanaciji krova i proširenju check-in šaltera čiji se završetak kompletnih radova očekuje tokom aprila, što će omogućiti pored boljeg vizuelnog utiska i brži protok putnika prilikom opsluživanja 2 aviona istovremeno. Paralelno sa ovim radovima u toku su i završni radovi montiranju brzog gejta br.2 na odlaznom delu terminala.

ilustracija (foto: Aerodrom Niš)
Pored neophodnih ulaganja u dalji razvoj niške vazdušne luke, za početak aprila odnosno kraj juna najavljeno je i zvanično pokretanje linije ka Cirihu od strane nacionalne avio-kompanija iz Švajcarske SWISS i takođe švajcarske avio-kompanije Germania-e. Wizz Air i Ryanair će prema sadašnjim informacijama ostati sa istim brojem linija, stim što će se frekvencije ka određenim destinacijama povećati od letnjeg reda letenja. Iako je od predstavnika grada i aerodroma moglo čuti da se radi na tome da se otvore linije i ka drugim poznatim destinacijama širom Evrope ostaje da se vidi hoće li do proširenja broja destinacija zaista doći. Da li će eventualno neka od avio-kompanija bazirati jedan svoj avion na niškom aerodromu od postojećih avio-kompanija tokom 2017.godine, kako je ranije tokom prošle godine bilo reci, ostaje da se vidi. Inače generalni direktor Wizz Air-a nije isključio mogućnost baziranja jednog aviona u Nišu, ali kako je rekao prošle godine u Beogradu, to će pre svega zavisiti od tržišta.

ilustracija (foto: Fly from Niš)
Ono što je svakako sigurno je da će prošlogodišnji istorijski rekord od preko 120 hiljada putnika(nisu objavljeni konacni rezultati do pisanja ovog teksta) biti sigurno premašen krajem ove godine, kada se planira da kroz terminal aerodroma "Konstantin Veliki" prođe preko 300 hiljada putnika.

Sagledavajući kargo saobraćaj u Novoj godini, treba reći da će i on dostići rekordne rezultate na kraju, imajući u vidu da je u poslednjem kvartalu 2016.godine sa niškog aerodroma uspostavljena prva redovna kargo linija od strane Turkish Cargo-a. Predstavnici ove avio-kompanije su, da podsetimo, najavili stvaranje regionalnog hub-a čime će se robe, ne samo iz ovog dela Srbije, već i iz Bugarske i Makedonije izvoziti do Turske i dalje u svet. Samo ovaj avio-prevoznik planira da godišnje preveze robu u težini od preko 4000t, te ako računamo i sve učestalije kargo čarter letove ta količina prevezene robe iznosi znatno više.

ilustracija (foto: Fly from Niš)
Podsetimo da će i država sa svoje strane podržati razvoj niške vazdušne luke, gde je prema ranijim najavama, sa investicijama u iznosu od 6,5 miliona evra. Kako je direktor niškog aerodrom nedavno izjavio tokom ove godine otpočeće pripremni radovi na izgradnji novog kontrolnog tornja, ali i postavljanju uređaja za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenjoj vidljivosti kategorije 1 (ILS CAT I) zašta je rečeno da će biti u funkciji do kraja ove godine. Investitor na ovim radovima biće Kontrola letenja Srbije i Crne Gore(SMATSA).


Tekst: A.P.
Fly from Niš

2 коментара:

  1. i dalje su veoma lose veze sa Norveskom, posebno kad je u pitanju Stavanger i taj deo Norveske u kojem ima mnogo nasih, kao i Engleskom.Ima li nekih razmisljana u vezi toga?

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno, ali pristup vozilom i taksijem do aerodroma nije moguce,pa morao da teglimo prtljag. Muslite na nas!

    ОдговориИзбриши