PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

уторак, 17. јануар 2017.

Hrana i tečnost - tema i dilema svakog putnika koji leti avionom

ilustracija (foto: Wizz Air; arpadfoldhazi.com)
Veliki broj destinacija po izuzetno pristupačnim cenama karata, već od 5 evra, prilika su za svakog ko do sada nije leteo avionom da se prebaci na ovaj vid transporta. No, jedna od večitih tema i dilema kod putnika je da li sme hrana i tečnost da se unose u avion.

Hrana - Bez obzira sa kojom avio-kompanijom da letite svaka će Vam na svoj način, bilo besplatno ili uz doplatu, ponuditi svoju hranu. Kod niskotarifnih avio-kompanija, Wizz Air i Ryanair, imate veliki izbor obroka i grickalica koje možete kupiti po važećem cenovniku. No, da se vratimo na temu i dilemu da li možete da ponesete hranu sa sobom od kuće, neke pekare ili ne. Naravno da možete, sem ako ne planirate, ukoliko samo idete sa  ručnim prtljagom, nosite ajvar, kajmak i slične prerađevine koje vam mogu oduzeti na KD kontroli ili carini zemlje u koju idete.

Tečnost - Kao i hrana, svaka avio-kompanija bilo da je niskotarifna ili regularna će Vam uz doplatu ili ne ponuditi nešto od pića. Ono što je glavno pitanje je, da li možete da ponesete flašu vode ili soka sa sobom? Ukoliko to planirate, morate da znate da neka ograničenja ukoliko samo planirate da putujete sa ručnim prtljagom. Maksimalna količina tečnosti (računajući i ostale higijenske ili tečnosti za ulepšavanje) do 100 ml, odnosno ukupna zapremina providne kese( sa zip ztvaračem ili zatvaračem sa žlebom), dimenzije 20x20cm, je 1000ml koju možete dobiti na aerodromu ili kupiti u bilo kojoj drogeriji(jedna kesa po putniku). Kupovina tečnosti u vidu soka ili vode veće litraže moguća je u free shop-ovima na odlazećem gejtu, s tim što kesa ne sme biti otvarana do ulaska u avion. Ukoliko pak planirate kupinu alkohola na free shop-u morate da znate da je ona dozvoljena, no konzumacija istih nije kako se ne bi desilo da dođe do ugrožavanja bezbednosti plovidbe.

Ono što je zajedničko za tečnost i hranu, jeste čekirani kofer koji ide u prtljaznik aviona. Ukoliko planirate pak da nosite veću kolićinu tečnosti, gelova, pudera, aerosolima i slično možete staviti upravo u čekirani prtljag bez ikakvih ograničenja.(TIP: Ukoliko putujete avionom sa čekiranim prtljagom i želite da Vašoj familiji ponesete nešto domaće hrane(ajvar, kajmak i slično), imajte na umu da za to možete imati neprijatnost ukoliko vas carinik zemlje u koju putujete, slučajnim odabirom, izdvoji iz kolone i pretrese vaš prtljag. U tom slučaju može vam oduzeti hranu i naplatiti kaznu)


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар