Пређи на главни садржај

Kašnjenje ili otkazivanje leta - tema i dilema svakog putnika koji leti avionom

ilustracija (foto: Fly from Niš)

Tokom ovo zimske sezone, na niškom aerodromu dešavalo se da u nekoliko navrata određeni letovim budu preusmereni, otkazani, pomereni za određeni vremenski period ili odrađeni preko alternativnog aerodroma usled loših vremenskih uslova. Tema i dilema svakog putnika u ovom slučaju je hoće li ipak imati svoj let ili ne, te da li će morati da potraži refundaciju novca i u kojim slučajevima.

Preusmereni letovi - iako za Niš nije uobičajeno da zbog loših meteo uslova dolazi do preusmerenja aviona, to se u par navrata tokom ove godine ipak desilo kada su avioni bili preusmereni na aerodrome u Beogradu i Sofiji odnosno vraćeni na početni aerodrom u Bratislavi. U slučaju preusmerenja avio-kompanija je dužna da svim putnicima obezbedi transfer do aerodroma na koji nije sletela odnosno da putnicima koji je čekaju na aerodromu odakle treba da poleti ponudi alternativno rešenje (transfer do alternativnog aerodroma i nastavak leta, pomeranje leta za kasniji vremenski interval dok se meteo uslovi ne poboljšaju, organizovanje vandrednog leta, pomeranja avio karte za neki od narednih letova sa aerodroma, obezbeđivanje hotelskog smeštaja sa obrokom).

Otkazani letovi - Putnicima kojima je uskraćeno ukrcavanje u avion protiv njihove volje ili im je let otkazan, avio-prevoznik je dužan da nadoknadi štetu u iznosu od 250 do 400 evra u zavisnosti od dužine leta i destinacije. Naknada od 250 evra u lokalnoj valuti važi za letove do 1.500 kilometara, a ona od 400 evra važi za letove duže od 1.500 kilometara unutar zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, navodi se u Pravilniku o pravu putnika kod uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja i velikog kašnjenja letova. Putnicima kojima je uskraćeno ukrcavanje se nudi i vraćanje novca u roku od sedam dana, kao i preusmeravanje puta, prema sličnim uslovima prevoza. Prema Pravilniku, putnici koji se nisu ukrcali ili im je let otkazan, imaju pravo na besplatne obroke i osvežavajuća pića primerena vremenu čekanja, kao i na besplatan hotelski smeštaj, prevoz od aerodroma do mesta smeštaja, ali i dva besplatna telefonska poziva ili dve poruke putem telefona, faksa ili interneta. Šteta neće biti nadoknađena ukoliko su putnici obavešteni o otkazivanju leta najmanje dve nedelje pre polaska po redu letenja, kao ni u slučaju da avio-prevoznik dokaže da je let otkazan zbog vanrednih okolnosti koje nisu mogle da se izbegnu.

Pomereni letovi - iako iz raznoraznih razloga može da dođe do pomeranja leta za po nekoliko sati odnosno kašnjenja, dešava se da putnik, ako leti niskotarifnim avio-kompanijama, zbog toga izgubi konekciju preko aerodroma sa kojeg je planirao da se poveže do svog konačnog odredištai. U tom slučaju će na dan samog leta, ako ima u nekom drugom terminu, morati da ponovo kupi kartu ili ukoliko je let nekog drugog dana potražiti smeštaj kako bi sačeo svoj naredni let.

Let preko alternativnog aerodroma - u toku ove zimske sezone putnici koji iz Niša nisu mogli da polete ka svojim destinacijama zbog loših vremenskih uslova, aerodrom Niš je svim putnicima obezbedio u dogovoru sa avio-kompanijom transfer do alternativnog aerodroma u Sofiji. U ovakvom slučaju putnicima se nakon zvaničnog dogovora aerodroma i avio-kompanije nudi tranfer upravo do alternativnog aerodroma odakle nastavljaju svoj let ka planiranoj destinaciji. Aerodrom kao operater u dogovoru sa autobuskim prevoznikom obezbeđuje prevoz koji po putnike stiže ne duže od 2 sata od trenutka kada avio-kompanija objavi da je let preusmeren. Nakon ukrcavanja putnika i pravljenja spiska, autobus u roku od 30 minuta kreće ka alternativnom aerodromu odakle se putnici prepuštaju drugom aerodromskom operatoru koji ih sprovodi do aviona. Putnik koji svakako nije zadovoljan velikim kašnjenjem svog leta, raznorazne okolnosti, može u skladu sa evropskih zakonom da od avio-kompanija zahteva odštetu.

Više informacija o pravima putnika koji definiše Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju kao i obrazac za podnošenje reklamacije možete pronaći na ovde.

Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Niški aerodrom radi na dovođenju novih avio-kompanija

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Uprkos neočekivanoj privremenoj suspenziji letova Wizz Air-a tokom letnje sezone, rukovostvo Aerodroma Niš stalno radi na privlačenju potencijalno novih avio-kompanija, ali i trenutnih kako bi se broj destinacija povećao i samim tim povećao broj putnika koji leti sa njega. Prilikom nedavnog gostovanja direktora niškog aerodroma Konstantin Veliki, Dušana Kneževića na " TV Zona Plus ", napomenuto je da su u stalnim pregovorima sa potencijalno novim avio-kompanijima. - Nisu samo Air Serbia, Wizz Air i Ryanair kompanije koje su nama interesantne i sa kojima mi razgovaramo. Radimo na tome da još neka avio-kompanija bude kod nas. Najznačajnije odnosno prave niskotarifne avio-kompanije su Ryanair i Wizz Air. Tu su jos Easyjet i Norwigeian. Ima nekih kompanija koje nisu tako ultra niskotarifne kao što je Ryanair, ali da razgovaramo sa nekima koji su niskotarifne i neke koje su tradicioalne. - kaže Knežević Direktor Aerodroma Niš govoreći o pontecij

Dvodnevna akcija Ryanair-a. Letovi za početak letnje sezone sniženi 15%

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Najveći niskotarivni avio-prevoznik Ryanair samo danas nudi avio-karte snižene 15% po ceni već od 14,99€ za period putovanja od 1. aprila do 30. juna . Iskoristite ovo sniženje i letite iz Niša ka 4 destinacije koje se nalaze u ponudi ove avio-kompanije iz Niša tokom letnjeg reda letenja. Akcija traje do 13. marta 2024. godine. Kupite Vašu kartu za Beč, Stokholm, Maltu ili Krf već danas putem zvaničnog sajta avio-kompanije , turističkih agencija za prodaju avio-karata širom Srbije kao i u holu putničkog terminala aerodroma "Konstantin Veliki" Niš. Tekst: A.P. Fly from Niš

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2024

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 14,99€ / 14,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 21,99€ / 28,86€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 22,35€ / 25,55€ Krf(CFU)* Jun / Jul Ryanair 27,77€ / 31,45€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 7