Пређи на главни садржај

Destinacija Bazel

Sve što treba da znate o Bazelu

Bazel je grad smešten na severu Švajcarske, i administrativni je centar kantona Bazel – grad.
Prostire se na površini od 22, 75 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 170 000 stanovnika. Bazel je treći po veličini grad u Švajcarskoj i, zbog izlaska na reku Rajnu, njena najveća luka.

Photo by: Wikipedia

Na području Bazela preovladava umereno – kontinentalna klima.

Prostor Bazela bio je naseljen još u praistoriiji. Ovde se u vreme starog Rima nalazilo naselje Avgusta Raurika. Bazel je počeo da se razvija tokom srednjeg veka, kada postaje značajno trgovačko mesto. Švajcarskoj Konfederaciji Bazel se pridružio 1501. godine, i nedugo zatim postaje centar kulture i nauke. Od 1792., pa sve do 1814. gradom su vladali Francuzi, najpre revolucionari, a zatim Napoleon. Nakon toga Bazel se vraća u okvir Konfederacije, i u njoj je ostao do danas. Danas je Bazel jedan od najrazvijenijih švajcarskih gradova, i kulturni centar severnog dela države.

Bazel nocu. Photo by: Wikipedia

Neke od najvećih turističkih atrakcija u Bazelu su :

- Münster katedrala  je predivno gotičko zdanje, sa značajnim delovima romanizma. Originalna crkva bila je izgrađena 1020. godine, ali je stradala tokom zemljotresa iz četrnaestog veka. U njoj se nalazi grob čuvenog teologa Erazma iz Roterdama.

-Zoo vrt Bazel se prostire na površini od 25 hektara, i u njemu boravi više od 4 500 životinja. Postoji preko 135 godina, i dalje je popularno mesto kao i kada je otvoren.

-Muzej karikature i crtanog filma se nalazi u predivnim renoviranim zgradama koje odlikuje gotička tema. Posetioci mogu da se upoznaju sa razvojem crtanog filma i animacije tokom dvadesetog veka. Prikazani su ručni iscrtani slajdovi, prekko kojih se puštao crtani film. Tu su i karikature iz ranih devedesetih godina prošlog veka.

-Muzej Naturhistorisches posetioce vraća u svet dinosaurusa i ostalih životinja iz praistorije. Ovo je sjajno mesto za upoznavanje davno zaboravljene prošlosti naše planete.

- Istorijski muzej Barfusserplatz se nalazi u renoviranoj franjevačkoj crkvi iz četrnaestog veka.ovde posetioci mogu da se upoznaju sa dugom istorijom Bazela, i da vide brojne predmete, poput biste Svete Ursule, zaštitnice grada.

- Muzej Puppehaus je jedan od naboljih muzeja igračaka u Evropi. Tu se nalaze kolekcije iz poslednjih dve stotine godina, kao što su lutke, medvedići, vozovi i čigre. Ovo je sjajno mesto za dobru zabavu.

- Reka Rajna je najduža reka u Evropi, i sjajno mesto za krstarenja. Veliki broj brodova nudi sjajne uslove za predivno uživanje na reci.

- Muzej umetnosti poseduje veliki broj eksponata slika, skulptura. Tu su dela nekih od najvećih svetskih umetnika, kao što su Pikaso i Van Gog.

- Augusta Raurica se nalazi pored Rajne. Reč je o najvećim rimskim ostacima na tlu Švajcarske. Ovo su poslednji ostaci grada iz 44. godine pre nove ere. Danas su vidljivi teatar na otvorenom, kao i nekoliko hramova. Tu je i Rimski muzej , koji posetioce vraća u vreme ovog velikog carstva.

- Bazel je pravi grad kulture. Ali ovde se mogu probati i neka od najukusnijih švajcarskih specijaliteta, u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata. Obilazak ovog grada ostaće u sećanju za ceo život. Bazel je sjajna destinacija za savršeno putovanje.


Bazel je vrlo atraktivna turistička destinacija, sa brojnim kulturno – istorijskim znamenitostima.

Ukoliko se odlu
čite da letite do Niša iz Bazela, ovo je tabela udaljenosti Bazela od gradova u okruženju:

Bazel-Mulhouse 37km,
Bazel - Baden 63km,
Bazel-Freiburg 68km,
Bazel-Bern 68km,
Bazel-Cirih 74km,
Bazel-Lucern 77km,
Bazel-Strasbourg 137km

Kupite svoju kartu na vreme:

Za više informacija o gradu, posetite web sajt
Turisticke organizacije Bazel


Tekst: A.Dj.
Fly from Niš Team

Коментари

  1. 👍👍 dobar clanak! svaka cast! Broj putnika na aeodromu u Bazelu 6,5 miliona 2014!

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo, ali ja bih više volela da znam o vezama ka Lionu i Mulhouse-u, pošto ću možda u Francusku.

    ОдговориИзбриши
  3. Fino! :) Da li postoji mogućnost da istražite neke jeftine hostele u Bazelu i o tome napišete članak?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm

Pariz, Oslo, Cirih, Berlin samo su neke od potencijalnih destinacija iz Niša (mapa)

ilustracija (foto: Fly from Niš) Aerodrom "Konstantin Veliki" u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno budućim avio-kompanija koje su zainteresovane da prošire mrežu sa novim i ranijim destinacijama iz Niša. Pariz, Oslo, Cirih, Berlin su samo neke od velikog broja neopsluženih ruta sa niškog aerodroma. Nedavno je direktor niške vazdušne luke Dušan Knežević, gostujući na " Niškoj televiziji ", izjavio da postoji interesovanje avio-kompanija za letove iz Niša i da po tom pitanju se radi svakodnevno. S tim u vezi i razvoj aerodroma kroz proširivanje kapaciteta ide da se pre svega putnicima omogući bolji komfor i ugodjaj dok borave na Aerodromu, ali i da se u narednom periodu istovremeno može opslužiti 5 aviona.  - Cilj Aerodroma jeste otvaranje baze jedne avio-kompanije, jer nam to donosi benefite. Baziranje aviona znači veći broj putnika i destinacija. Niskotarifne avio-kompanije imaju praksu da baziraju dva aviona, što znači 35 do 40 nedeljnih le