PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

среда, 14. јануар 2015.

Destinacija Bazel

Sve što treba da znate o Bazelu

Bazel je grad smešten na severu Švajcarske, i administrativni je centar kantona Bazel – grad.
Prostire se na površini od 22, 75 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 170 000 stanovnika. Bazel je treći po veličini grad u Švajcarskoj i, zbog izlaska na reku Rajnu, njena najveća luka.

Photo by: Wikipedia

Na području Bazela preovladava umereno – kontinentalna klima.

Prostor Bazela bio je naseljen još u praistoriiji. Ovde se u vreme starog Rima nalazilo naselje Avgusta Raurika. Bazel je počeo da se razvija tokom srednjeg veka, kada postaje značajno trgovačko mesto. Švajcarskoj Konfederaciji Bazel se pridružio 1501. godine, i nedugo zatim postaje centar kulture i nauke. Od 1792., pa sve do 1814. gradom su vladali Francuzi, najpre revolucionari, a zatim Napoleon. Nakon toga Bazel se vraća u okvir Konfederacije, i u njoj je ostao do danas. Danas je Bazel jedan od najrazvijenijih švajcarskih gradova, i kulturni centar severnog dela države.

Bazel nocu. Photo by: Wikipedia

Neke od najvećih turističkih atrakcija u Bazelu su :

- Münster katedrala  je predivno gotičko zdanje, sa značajnim delovima romanizma. Originalna crkva bila je izgrađena 1020. godine, ali je stradala tokom zemljotresa iz četrnaestog veka. U njoj se nalazi grob čuvenog teologa Erazma iz Roterdama.

-Zoo vrt Bazel se prostire na površini od 25 hektara, i u njemu boravi više od 4 500 životinja. Postoji preko 135 godina, i dalje je popularno mesto kao i kada je otvoren.

-Muzej karikature i crtanog filma se nalazi u predivnim renoviranim zgradama koje odlikuje gotička tema. Posetioci mogu da se upoznaju sa razvojem crtanog filma i animacije tokom dvadesetog veka. Prikazani su ručni iscrtani slajdovi, prekko kojih se puštao crtani film. Tu su i karikature iz ranih devedesetih godina prošlog veka.

-Muzej Naturhistorisches posetioce vraća u svet dinosaurusa i ostalih životinja iz praistorije. Ovo je sjajno mesto za upoznavanje davno zaboravljene prošlosti naše planete.

- Istorijski muzej Barfusserplatz se nalazi u renoviranoj franjevačkoj crkvi iz četrnaestog veka.ovde posetioci mogu da se upoznaju sa dugom istorijom Bazela, i da vide brojne predmete, poput biste Svete Ursule, zaštitnice grada.

- Muzej Puppehaus je jedan od naboljih muzeja igračaka u Evropi. Tu se nalaze kolekcije iz poslednjih dve stotine godina, kao što su lutke, medvedići, vozovi i čigre. Ovo je sjajno mesto za dobru zabavu.

- Reka Rajna je najduža reka u Evropi, i sjajno mesto za krstarenja. Veliki broj brodova nudi sjajne uslove za predivno uživanje na reci.

- Muzej umetnosti poseduje veliki broj eksponata slika, skulptura. Tu su dela nekih od najvećih svetskih umetnika, kao što su Pikaso i Van Gog.

- Augusta Raurica se nalazi pored Rajne. Reč je o najvećim rimskim ostacima na tlu Švajcarske. Ovo su poslednji ostaci grada iz 44. godine pre nove ere. Danas su vidljivi teatar na otvorenom, kao i nekoliko hramova. Tu je i Rimski muzej , koji posetioce vraća u vreme ovog velikog carstva.

- Bazel je pravi grad kulture. Ali ovde se mogu probati i neka od najukusnijih švajcarskih specijaliteta, u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata. Obilazak ovog grada ostaće u sećanju za ceo život. Bazel je sjajna destinacija za savršeno putovanje.


Bazel je vrlo atraktivna turistička destinacija, sa brojnim kulturno – istorijskim znamenitostima.

Ukoliko se odlu
čite da letite do Niša iz Bazela, ovo je tabela udaljenosti Bazela od gradova u okruženju:

Bazel-Mulhouse 37km,
Bazel - Baden 63km,
Bazel-Freiburg 68km,
Bazel-Bern 68km,
Bazel-Cirih 74km,
Bazel-Lucern 77km,
Bazel-Strasbourg 137km

Kupite svoju kartu na vreme:

Za više informacija o gradu, posetite web sajt
Turisticke organizacije Bazel


Tekst: A.Dj.
Fly from Niš Team

4 коментара:

  1. 👍👍 dobar clanak! svaka cast! Broj putnika na aeodromu u Bazelu 6,5 miliona 2014!

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo, ali ja bih više volela da znam o vezama ka Lionu i Mulhouse-u, pošto ću možda u Francusku.

    ОдговориИзбриши
  3. Fino! :) Da li postoji mogućnost da istražite neke jeftine hostele u Bazelu i o tome napišete članak?

    ОдговориИзбриши