PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 26. јануар 2015.

Destinacija Malme

Malme baš kao i Niš je treći po veličini grad u Švedskoj. Nalazi se na krajnjem jugu zemlje, na obali moreuza Eresunda. Sa suprotne strane moreuza nalazi se glavni grad Danske, Kopenhagen. Malme se prostire na površini od 335, 14 m2, a u njemu živi oko 287 000 stanovnika. Malme je veoma razvijen grad, i popularna turistička destinacija.

Photo: Wikipedia
Na području Malmea preovladavaju okeanska i umerena klima. Klima je u odnosu na druge delove Švedske relativno blaga, zbog snažnog uticaja Golfske struje. Tokom leta dan ima oko 16 sunčanih sati, a tokom zime oko 8 sati sunca. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne.

Na području današnjeg Malmea nalazilo se naselje još tokom dvanaestog veka. Ono je tada nosilo naziv Trijangeln. Grad je počeo da se razvija tokom četrnaestog veka, najviše zahvaljujući ribolovu. Najstariji podaci o statusu grada potiču iz 1353. godine. Tokom petnaestog veka Malme je bio jedan od najvećih švedskih gradova, a u njemu je tada živelo oko 5 000 stanovnika. Zbog velikih potresa tokom sedamnaestog veka razvoj grada počeo je da stagnira. Oporavak Malmea započeo je početkom sledećeg veka, i nije se više prekidao. Industrijalizacija je dovela do brzog rasta grada tokom devetnaestog veka, a broj stanovnika se taad popeo na gotovo 60 000 stanovnika. Ovaj broj je neprestano rastao ,pa u Malmeu danas živi gotovo 300 000 ljudi.

Photo by: Design-hub

Malme je veoma popularna turistička destinacija, sa brojnim znamenitostima.

Turističke atrakcije u Malmeu su :

- Stortorget je trg , i jedna od omiljenih atrakcija za sve turiste. Gradski centar okružen je starim gradom, a ovde se može videti statua kralja Karla X. Izgrađen je 1536. godine, i uskoro je postao najveći gradski trg u Skandinaviji.

- Lila Torg je mesto zabave. Ovo je centar noćnog života u Malmeu, a takođe je ispunjen sa velikim brojem restorana. Lila torg je okružen građevinama iz perioda od 1600 – 1800. godine, a tu se nalaze i razne prodavnice sa zanatskim proizvodima i hranom. Neki od najboljih noćnih klubova smešteno je upravo ovde.

- Sankt Petrikyrkan ( Crkva Svetog Petra )je gotička crkva iz četrnaestog veka, i najstarija je zgrada u Malmeu. Atraktivna je zbog kasnogotičkih slika na zidovima i svodovima u kapeli, propovedaonici iz 1599. godine, kao i velikog baroknog oltara.

- Malmöhus Slott je bio dvorac dansog kralja Kristijana III, i ovo je jedan od najočuvanijih renesansnih dvoraca u Skandinaviji. Izgrađen je između 1536. i 1542. godine. Danas se u njemu nalazi nekoliko muzeja, od kojih se posebno ističu Pomorski muzej i Muzej umetnosti.

- Opera je jedna od najvećih operskih kuća u Skandinaviji. Zgrada u kojoj se nalaze opera i muzički teatar izgrađena je u periodu od 1933. do 1944. godine. Ovo je jedna od najvećih operskih dvorana sa kapacitetom od 1508 sedišta. Dvorana ima oblik amfiteatra, a jedna od atrakcija jesu čuvene mermerne stepenice. Opera se preporučuje za sve posetioce Malmea.

- Gradska kuća je još jedna od popularnih atrakcija Malmea. Izgrađena je 1546. godine, ali je tokom devetnaestog veka pretrpela velike promene. Ovde se nalazi i veoma popularan restoran Rådhuskällaren, sjajan za uživanje u najboljim domaćim kulinarskim specijalitetima.

-Folkets park je poznati zabavni park, koji od aprila do septembra nudi nezaboravno uživanje. Ovde se nalazi nekolko životinja, igrališta, deo za vožnju, kao i buvljak. Idealno je mesto za celu porodicu.

- Turning Torso je toranj izgrađen 2005. godine, i najviša je građevina u Skandinaviji. Zgrada je visoka gotovo 200 metara, a atraktivna je zbog veoma zanimljivog izgleda. Izvija se za devedeset stepeni, i dominira menju gradskom arhitekturom. Sa tornja se pruža veličanstven pogled, a vidljiv je čak i gavni grad Danske, Kopenhagen.

- Ribersborg je plaža smeštena u blizini zapadne gradske luke. Ovo je oko 2 km duga peščana plaža. Tokom leta ovde se okuplja veliki broj ljudi, pa plaža stoga nosi nadimak „ Švedska rivijera “. Ovde se nalaze park, nudistički bazen, kao i sauna na drva izgrađena krajem devetnaestog veka.

Most izmedju Malmea i Kopenhagena dugacak je 8km

Malme je grad kulture i nezaboravne zabave. Ovo je grad ispunjen borjnim kulturno – istorijskim znemenitostima, ali i restoranima sa najukusnijom švedskom i internacionalnomkuhinjom, kafićima za opuštanje od dugih šetnji, i noćnim klubovima u kojima provod traje do ranih jutarnjih sati. Malme je savršena destinacija za sjajno uživanje, i stoga se preporučuje za sve koji žele da dožive predivno putovanje.

Ukoliko se odlučite da letite do Niša iz Malmea, ovo je tabela udaljenosti Malmea od gradova u okruženju:

Malme-Kopenhagen 29km,
Malme - Lund 19km,
Malme-Trelleborg 32km,
Malme-Hässleholm 64km,
Malme-Helsingborg 65km,
Malme-Odense 197 km,


Kupite svoju kartu na vreme:
www.wizzair.com

Za više informacija o gradu, posetite web sajt
Turisticke organizacije grada Malme
www.malmotown.com


Tekst: A.Dj.
Fly from Niš Team


Нема коментара:

Постави коментар