PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

четвртак, 14. јануар 2016.

Niški Aerodrom "prodisao" u 2015.godini

2015.godina  je uspešno završena, sa planom da 2016. bude još bolja
ilustracija (foto: Aerodrom Niš)

Niški aerodrom "Konstantin Veliki" po mnogo čemu će pamtiti istorijsku 2015.godinu u kojoj je ostvaren rekordan broj putnika i uspostavljene prve niskotarifne linije.

Još decembar 2014. godine i potpisivanje ugovora sa mađarskom kompanijom „Wizz Air“ nagovestili su uspešnu 2015. godinu.

Prvi avion ovog low cost operatera na linijama do Malmea i Bazela sleteli su krajem juna i dočekani vodenom zavesom, a već do kraja godine se pokazalo da ovakav doček nije bio uzaludan.
Naime, ostvareni su rekordni rezultati po pitanju broja putnika, pa je tako krajem decembra nagrađen i rekordni 35.519 putnik, a čak 30% putnika je po prvi put koristilo neke od letova sa „Konstantina Velikog“. 

30% novih putnika koji su prvi put leteli iz Niša
„Wizz Air“ je svojim dolaskom probudio znatiželju i interesovanje i ostalih svetskih avio-kompanija, pa se tako za početak očekuje saradnja, kako je najavljeno, sa nekom od turskih kompanija.
Šarenim avionima mađarske avio-kompanije, pored domaćih putnika, leteli su i Makedonci i Bugari kojima je niški Aerodrom relativno blizu.

Ova kompanija će iz Niša ka Malmeu i Bazelu leteti i u letnjem redu letenja koji startuje marta 2016 godine, a svi se nadaju da će u ponudi biti i neka nova destinacija.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Godina alternacija za niški Aerodrom


U poslednja dva meseca 2015. godine niška vazdušna luka postala je nešto aktivnija pre svega zahvaljujući lošim vremenskim uslovima koji su preusmerili nekoliko desetina aviona u Niš.

Air Serbia poslednjih meseci 2015.godine čest gost
Samo avioni„Air Serbia“ su u toku 2015. godine koristilinišku pistu kao alternaciju čak 5 puta. Najčešće avioni tipa ATR-72 koji nemaju opremu koja im dozvoljava sletanje kada je u Beogradu gusta magla i jedan avion tipa Boing 737 koji je takođe sa slabijom opremom.

Pored njih niški aerodrom je bio "domaćin" i drugim privatnim i državnim vazduhoplovima, a najviše je bio aktivan za vreme ministarskog saveta OEBS-a kada je u tih nekoliko dana  u Niš sletelo dvadesetak aviona.

Meridiana po prvi put koristila niški aerodrom
Niški aerodrom je u 2015. godini prvi put od svog osnivanja uspeo da „opsluži“ najveći avion koji je ikada sleteo u Niš, avion zapadne proizvodnje C-17 Globemaster III.

Zahvaljujući tome što se pripadnici Vojske Srbije za mirovnu misiju u Liban ispraćaju već nekoliko godina unazad sa niškog Aerodroma, na njemu sleću i neke avio-kompanije koje su prvi put koristile nišku vazdušnu luku („Meridiana“), kao i neke koje su sletale ranijih godina, a Niš ih je opet dočekao („Freebird Airlines“).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razvoj kargo saobraćaja


Najveći kargo avion koji je ikada sleteo na niški aerodrom
Kada se sumiraju rezultati rada na polju kargo saobraćaja, na Aerodormu kažu da su i tu ostvareni dobri rezultati.

Prema njihovim podacima više od 553 tone robe prevezeno je samo u ovoj godini i nadmašeni su rezultati unazad 3 godine. Zbog toga je i Grad Niš za ovu godinu planiraokupovinu novog kargo utovarivača koji bi trebalo da olakša i ubrza posao aerodromskom osoblju.


Tekst: A.P., A.S.
Fly from Niš Team

1 коментар: