PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 06. јун 2016.

Novi avion u floti Maldivian-a preko Niša stigao na Maldive

Maldivian DHC6-300 na niškom aerodromu (foto: Fly from Niš)
Maldivska avio-kompanija "Maldivian" dobila je još jedan mali propelerni avion(Twin Otter) tipa DHC6-300 koji je nedavno na svom putu do tamo sleteo prošle nedelje i na niški aerodrom koji se poslednjih godina koristi od strane isporučioca.

7. avion ovog tipa sinoć je sleteo na maldivski aerodrom "Ibrahim Nasir" čime je završena isporuka koja je trajala nekoliko dana preko Amerike, Zapadne Evrope, do Niša, pa na dalje prema egipatskom gradu Hurgadi i Omanu sve do Maldiva.

Firme vrše isporuku ovih aviona, kako nam je rečeno, aerodrom "Konstantin Veliki" koriste upravo zbog  niske cene aerodromskih usluga i jeftinog goriva, što u mnogome snižava cene troškova isporuke. Ovo je inače prvi avion koji se isporučuje, gde je Niš jedna od usputnih stanica u ovoj godini, a očekuje se da ,kako saznajemo, uskoro da sleti još jedan avion ovog tipa.

Podsetimo da je tokom prošle godine nekolicina aviona ovog tipa isporučeno preko Niša raznim avio-kompanijama, a među njima najviše Maldivian-u, ali i jedan avio-kompaniji Air Seychells.

AVION KAPACITETA 19 PUTNIKA

DHC6-300 hidroavion; ilustracija (foto: maldivian.aero)
Ovaj avion proizvodi kompanija De Havilland iz Kanade, kapaciteta 19 putnika. DHC6 je dvomotorni transportni avion koji se koristi uglavnom za prevoz putnika na kratkim odredištima sa kratkom pistom ili se takodje može  koristi kao hidroavion koji podrazumeva sitne prepravke kako bi mogao da sleće po vodenoj površini. Serijska proizvodnja ovog aviona započeta je davne 1966.godine koja traje i danas. Do sada je proizvedeno više od 900 aviona ove vrste u različitim serijama ( serija od 100 do 300 od 1966. do 1988.godine, serija 400 od 2008.godine do danas).


Tekst: A.P.
Fly from Niš

2 коментара:

  1. Анониман06. јун 2016. 14:41

    ako može mala ispravka. naime, taj avion više ne proizvodi de Havilland Canada (prestali su 1988), već kompanija Viking Air koja je preuzela poizvodnju od Bombardier-a

    ОдговориИзбриши