PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

четвртак, 23. јун 2016.

[SPECIJAL] I Nišlije pre 28 godina letele do Njujorka

JAT DC-10 avionom preko Zagreba u svet; ilustracija (foto: wikipedia.org)
U danu kada nacionalni avio-prevoznik posle dužeg vremenskog perioda pokreće svoju interkontinetalnu liniju do Njurorka, zanimljivo je reći da je i Niš pre 28 godina bio povezivan do ove destinacije i Kanade odnosno Toronta i Montreala preko Zagreba.
Iz Niša JAT-om u svet! (foto: M.S.)

Nekadašnji nacionalni avio-prevoznik JAT povezivao je Niš interkontinetalnim linijama do Amerike i Kanade tokom zimskog reda letenja 1988./1989. godine. JAT je tada iz Niša nudio svojim putnicima 4.puta nedeljno liniju do aerodroma Zagreb odakle su se putnici mogli konektovati dalje prema Evropi, ali i Americi i Kanadi.

Letovi do Zagreba obavljani su u jutarnjim časovima avionima tipa ATR-42 i DC-9 utorkom, sredom, četvrtkom i petkom, da bi se u popodnevnim časovima letelo dalje do Njujorka polazilo se utorkom i petkom avionima tipa DC-10, a do Toronta i Montreala letelo se četvrkom takođe širokotrupnim avionom ovog tipa.

Što se najvećih gradova Evrope tiče, preko Zagreba se letelo do Ciriha 4 puta nedeljeno, do Minhena i Praga 2 puta nedeljno i do Pariza jednom nedeljno.

Za razliku od tog perioda sa današnje tačke gledišta nekadašnji nacionalni avio-prevoznik JAT imao je interesa da leti iz Niša i povezuje ga sa svetom, da li će i Air Serbia ponuditi građanima juga Srbije priliku da se preko aerodroma Beograd konektuju dalje za Njujork i druge svetske destinacije ostaje da se vidi u narednom periodu.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар