PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

недеља, 11. март 2018.

Završen 2. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope

SEAS 2018 (foto: Fly from Niš)
Drugi Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, održan je u Beogradu tokom 8 i 9. marta, u Crowne Plaza hotelu u Beogradu, na kome je pokazano da vazduhoplovna industrija regiona ponovo interesuje najveće svetske kompanije i da postoji veliki potencijal za dalji razvoj.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope bio je i povod da se sastanu ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik za jugoistočnu Evropu i Izrael Erbas Grupe Cezar Sančez Lopez. Nakon već uspostavljene saradnje nabavkom Erbasovih helikoptera H145M za vojsku i policiju Srbije, dogovoreni su dalji koraci šire industrijske saradnje i zvanično je potvrđeno da će Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ biti regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera. „Helikopteri H145M dolaze i sa vojnom i sa civilnom sertifikacijom upravo zato što su namenjeni obavljanju različitih operacija. Naravno, pored njihove isporuke, možemo da govorimo i o industrijskoj saradnji sa Srbijom, pri čemu ona podrazumeva revitalizaciju Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović““, rekao je Cezar Sančez Lopez u svom izlaganju na samitu.

Fly from Niš jedan od medijskih partnera
na ovogodišnjem SEAS-u (foto: FFN)
Teme na panelima vazduhoplovnog samita obuhvatile su i razgovore o mogućnosti da regionalne avio-kompanije obnove svoje flote modelima letelica koje su predstavljene od strane najvećih svetskih proizvođača regionalnih letelica: ATR, Embraer i Bombardie, zatim upotrebi civilnih helikoptera (policijske, HEMS i SAR misije), obrazovanju u vazduhoplostvu, perspektivama razvoja regionalnih aerodroma, upotrebi novih tehnologija u vazduhoplovnoj industriji i industriji putovanja, trendovima u aerodromskom obezbeđivanju, ekspanzije u upotrebi dronova i mnoge druge.

Dometi domaće vazduhoplovne industrije predstavljeni su od strane tri proizvođača letelica: Composite Technology Team, EDePro i Aero-East- Europe, koje ne samo da mogu da proizvode i izvoze letelice na evropsko i američko tržište, već i aktivno oblikuju inovativne programe, pa je na samitu predstavljen i prvi srpski pseudo-satelit visokog plafona leta (HAPS) nazvan Pupin koji razvija kompanija Composite Technology Team.

U izložbenom delu prostora, više od 20 kompanija predstavilo je svoje usluge i proizvode, a posetioci su imali priliku da se oprobaju na simulatoru letenja i da samostalno upravljaju dronom.

Više od 700 registrovanih delegata, 150 kompanija, predstavnika državnih insitucija, regulatora i obrazovnih institucija imalo je priliku da aktivno učestvuje u razgovoru o vazduhoplovnoj industriji, pokazujući da je region jugoistočne Evrope ponovo na svetskoj mapi. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope organizuje Tango Six Events, deo Tango Six grupe, čiji je generalni direktor Petar Vojinović najavio sledeći samit za 2020. godinu.


Fly from Niš / Tango Six

Нема коментара:

Постави коментар