PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

петак, 09. март 2018.

SEAS18: Za napredak HEMS-a u Srbiji neophodna ulaganja u infrastrukturu

(foto: Fly from Niš)
Transportovanje i prebacivanje ugroženih ili povređenih ljudi iz tačke A do tačke B je danas u Evropi i u svetu to olakšano i rešeno stvaranjem helikopterskih timova za traganje i spasavanje kao i za mediko transport.

Razvoj upravo ovakvog vida transpora sagledan je na jednom od panela drugog Vazduhoplovnog Samita, SEAS18, koji je okupio predstvanike helikopterskih jedinica MUP-a Srbije, Helikopterskog servisa RS, kao i predstavnike Elifrulie.

ilustracija (foto: elifriulia.it)
Za razliku od ostatka Evrope, Srbija i Republika Srpska, makar po onome što pružaju njihove kolege iz Evrope ne zaostaju. No, pitanje samog HEMS-a odnosno transportovanje povređenog do bolnice sa mesta nezgode ili nepristupačnih terena jeste nešto o čemu se kako ističu piloti treba na državnom nivou razgovarati. Iako prema potrebi pružaju takve usluge, predstavnik helikopterske jedinice MUP-a Srbije smatra da bi pre svega bilo potrebno uložiti u infrastrukturu u minimum 5-6 gradova odnosno baza za stacioniranje helikoptera ili sletanje istog. Prema njegovim rečima za sada jedina zdravstvena ustanova koja raspolaže sa takvom infrastrukturom ima samo VMA u Beogradu.

Inače prema studiji koju su radili predstavnici Elifrulie, a koja je predhodnog Samita bila prezentovana, Novi Sad, Niš, Bor, i Čačak, pored Beograda, određeni su kao moguće potencijalne baze kako bi se ispoštovala procedura tzv "zlatnog sata" odnosno kako bi se povređeni trasportovao u roku do 30 minuta do najbliže bolnice.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар