PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

уторак, 13. децембар 2016.

Niš bi u narednom periodu mogao da ima hitnu helikoptersku službu

ilustracija (foto: elifriulia.it)
Humane misije, transport pacijenata sa nepristupačnih mesta ili iz udaljenih sela do kojih kola hitne pomoći ne mogu da stignu u kratkom roku, u narednim godinama to bi moglo da se reši uvođenjem i stacioniranjem medicinskog helikoptera za transport i spasavanje ljudi (HEMS) u Nišu, ali i na još u četiri grada širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Bor, Čačak).

Predstavnik italijaske kompanije Elifriulia koji pruža ovakvu vrstu prevoza smatra da bi ovaj sistem mogao da zaživi u Srbiji i da su oni spremni da pomognu razvoj ovog vida prevoza. Ovaj projekat bi se realizovao uz podršku gradova, ali i EU fondova. Prema njegovim rečima oni su izradili studiju po kojoj je predviđeno 5 tačaka sa sa kojih je moguće u velike kliničke centre transportovati pacijente u roku od 20 minuta.

Inače ovo nije prvi put da se helikopterska hitna služba pominje kao mogućnost postojanja u Nišu. Pre 3 godine, kako su tada pisale Južne Vesti, grupa vojnih pilota radila je tada upravo na ovom projektu, čije bi za stvaranje ove službe bilo potrebno oko 5 miliona evra.

*Portal Fly from Niš jedan je od medijskih partnera prvog Vazduhoplovnog samita jugostočne Evrope u Beogradu koji izveštava sa ovog skupa

Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар