Пређи на главни садржај

Iz Niša, preko Dortmunda, u bajkoviti Wiesbaden

(foto: ATN Nis)

Naše kolege iz Avanturističke mreže iskoristili su veoma povoljne cene avio karata iz Niša da odlete do Dortmunda posete nemačku pokrajnu Hessen i njihov glavni grad Wiesbaden. Kako su se proveli i kakve utiske nose pročitajte u nastavku o kome piše Aleksandra.
 
(foto: ATN Nis)
Moj prvi let avionom i to iz Niša. Zamislite, aerodrom ponovo radi. Letovi iz Niša ka raznim destinacijama u Evropi. Ja se uputila do Dortmunda. Istina je da nisam spavala cele noći i to ne zbog aviona, već zbog samog putovanja i kompletne euforije u koju zapadnem oko svega toga. Ta euforija mi je možda i jedan od najdražih delova putovanja.
Dan kao stvoren za letenje i hvala Wizz Air-u konačno sam bila u oblacima, ali ovoga puta stvarno. Iz oblaka, preko Dortmunda, pravo u Wiesbaden.
Glavni grad pokrajine Hessen. Lezi na desnoj strani reke Rajne, a sa severa je zastićen planinom Taunus i zato ima jednu od najtoplijih klima u Nemačkoj. Mozda sam se zato zaljubila u njega :) mada kad je hladno onda je hladno. Ali znate onaj osećaj kao da je neko mesto deo vas, ne znam kako da vam opišem, ali osećala sam neku pripadnost ovom gradu već na prvi pogled.


Prvo što vas privuče i na šta obratite pažnju je predivna arhitektura grada u stilu klasicizma, istoricizma i jugendstila. Grad je dosta porušen u Drugom svetskom ratu, ali su restauratori savršeno odradili svoj posao, tako da se danas to ne primećuje. Vrat me je boleo jer sam stalno gledala gore, ali ovog puta nisam ni u koga udarila, sreća.


Wiesbaden je “banja u šumi” ako bukvalno prevedemo, a donekle je možemo uporediti sa našom Niškom Banjom. Još su stari Rimljani koristili vodu sa njenih toplih izvora, od kojih je 26 izvora tople vode i jedan izvor hladne vode.
(foto: ATN Nis)
Naravno u ovo doba godine kada padne veče grad ne zaspi vec oživi, ukrašen lampicama i novogodišnjim ukrasima; čuju se zvuci božićnih pesama i onda ste kao u bajci. Uz šolju kuvanog vina li tople čokolade, obilaze se štandovi puni različitih ideja za poklone, a ja sam naravno uspela malo i da polijem samu sebe. Dok sam shvatila šta mi se dešava, već mi je neko ponudio maramicu, eto da razbijemo predrasudu da u Nemačkoj žive hladni ljudi.


Naravno, ono što mi uvek upadne u vidokrug je čokolada u ovom slučaju neverovatnih oblika da čak i ne verujete da je čokolada. Ali, pre čokolade mora se nešto i pojesti, izbor je velki, ali supa u hlebu je nešto neverovatno ukusno i simpatično zamišljeno. Dobro vam posluži i da ugrejete ruke ;)


Moji domaćini mi pričaju kako je jedan od najpoznatijih romana Dostojevskog, “Kockar” inspirisan njegovom posetom ovoj banji davne 1865. godine. Kažu da je Dostojevski prokockao čitavo bogatstvo u kazinu u Wiesbadenu i da mu je lično iskustvo poslužilo da napiše roman. U gradu na trgu Nizzaplätzchen postavljena je i njegova bista. Johan Gete, Vagner i Johanes Barns su takodje bili česti posetioci ove divne banje.


(foto: ATN Nis)
U međuvremenu iako je vec kasno, kažu da me vode na još jedno mesto, nešto što se ne propušta. Nedaleko od samog centra grada na mestu koje se zove Neroberg, Vojvoda Duke Adolph sagradio je predivnu rusku crkvu kada je njegova zena poreklom ruskinja preminula, da bi to bilo mesto njenog počivanja. U gradu u njegovoj vili postoji soba čiji prozor gleda na ovu crkvu, u kojoj je vojvoda često boravio. 
Maglovita noć i slabo osvetljenje oko crkve učinili su da se naježim. Sve je izgledalo kao scenografija za neki horor film, verovatno je iz obližnje šume vrebao i neki vampire. Da ne spominjem kako smo u to doba mi bili jedini posetioci. Crkva svakako ostavlja upečatljiv utisak, posebno zbog priče koja uz nju ide.

Ovo je samo jedan dan utisaka koji još uvek lete i rastu i zbog kojih se ne spava. Utisaka koji su pomešani i smrznuti, jer ipak je decembar.
Uživajte u praznicima. Poklonite nešto i sebi, zastanite malo, udahnite miris cimeta, uživajte u kuvanom vinu ili pečenim kestenima :)

Fly from Niš / Avanturistička mreža Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 12,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 20,91€ / 19,99€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 21,99€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 21,79€ / 32,65€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) April / Maj Wizz Air 2939 RSD / 4109 RSD Memingen(FMM) April / Maj Wizz Air 3289 RSD / 2349 RSD Malme(MMX)

Air Serbia: Planiramo da povećamo svoje prisustvo u Nišu i da otvorimo biznis salon

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia želi da u narednom periodu pojača svoje prisustvo u Nišu i da putnicima i svim svojim klijentima omogući da se bliže upoznaju sa pogodnostima koja nudi. Prvi planovi su već krenuli u proces realizacije poput otvaranja kontakt centra i zaposlenja 40 novih agenata kao i dodatnih 10 koji će raditi u službi balansiranja vazduhoplova. Direktor Air Serbia-e Jirži Marek ističe da je baza u Nišu veoma značajna za razvoj nacionalnog avio-prevoznika i da u narednom periodu planiraju da jačaju svoje prisustvo na Aerodromu Konstantin Veliki. Direktor je takođe najavio da bi po završetku izgradnje u okviru novog termilana Air Serbia otvoriti posebni biznis salon. - Baza u Nišu je za Er Srbiju veoma važna i planiramo dodatno jačanje našeg prisustva na jugu Srbije. U narednom periodu, u okviru radova na završetku novog terminala, planiramo otvaranje posebnog biznis salona. Razmatramo i mogućnosti za veće prisustvo službi naše t

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - MART / APRIL 2023

ilustracija; (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom marta i aprila meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. U tabeli su date i cene za redovne sezonske destinacije Krf, Atina i Tivat za period putovanja jun i jul mesec. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) Mart / April Ryanair 9,99€ / 12,99€ Stokholm Arlanda(ARN) Mart / April Ryanair 14,99€ / 19,99€ Malta(MLA) Mart / April Ryanair 19,97€ / 26,03€ Krf(CFU)*** Jun / Jul Ryanair 25,19€ / 37,09€ Bazel Miluz(MLH) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 2349 RSD Dortmund(DTM) Mart / April Wizz Air 2939 RSD / 3519 RSD Memingen(FMM) Mart / April Wizz Air 2349 RSD / 3519 RSD Malm