Пређи на главни садржај

Aviogenex čeka da ga preuzme država


(foto: fejsbuk stranica Aviogenex-a)
Prema pisanju Tanjug-a, predstavnici srpskog čarter avioprevoznika Aviogeneks koji je od početka prošle godine prizemljen, traže od države da preuzme to preduzeće kako bi moglo da bude privatizovano, jer, kako tvrde, zainteresovanih kupaca ima.

Avigeneks je zavisno preduzeće društvene firme "Internešnal CG" (ICG) odnosno kćerke firme bivšeg Generaleksporta (Geneksa).
Firma ICG je ranije preuzela dugove Geneksa i sve njegove firme, između ostalih i Aviogeneks, koji još nije privatizovan. Geneks je u svom sastavu imao mnoga preduzeća, poput Jugotursa, Geneks apartmana, hotela...

Za Aviogeneks se, kako kažu u tom preduzeću, interesuju četiri strane firme - iz Švajcarske, Rusije, Dubajia i Južnoafričke Republike, ali ta domaća čarter aviokompanija ne može da bude privatizovana zbog nerešenog pravnog statusa.
Radoslav Despotović,
predsednik Sindikata letača, mehaničara
i vazdušnog osoblja Aviogenex-a (foto:Tanjug)
 

Aviogeneks ne leti od februara 2014. godine, a zbog teške materijalne situacije ta firma nije uspela da dobije dozvolu od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, uprkos tome što ima zahteve za letovima iz Evrope i Afrike.
 
Dug tog avioprevoznika iznosi 500.000 evra, za korišćenje prostora na beogradskom aerodromu Nikola Tesla i za Dunav osiguranje, koje mora da plaća iako ne leti.

Aviogeneks ima jedan avion B737-200, star 26 godina ali u dobrom stanju i, kako kažu u tom preduzeću, može da leti na evropskim i drugim rutama.
"Sada smo u situaciji da nismo ni na nebu ni na zemlji", rekao je Tanjugu predsednik Sindikata vazduhoplovnog osoblja Aviogeneksa Radoslav Despotović navodeći da se stiče utisak da "država želi da otera Aviogeneks u stečaj da ne bi bili konkurentni", rekao je on.

Prema njegovim rečima, za Aviogeneks je trenutno najzainteresovanija švajcarska firma koja nudi projekat za niški aerodrom i njihovi predstavnici su već tri puta bili u Nišu.
"Posetili su aerodrom u Nišu, hoće da ulože u terminale i zgrade koje bi se proširile. Tu bi se formirao kargo terminal pošto hoće, pored putnika, da prevoze i robu, tako da perspektiva postoji, ne vidim zašto se to ne bi sprovelo", kazao je Despotović.

Kako objašnjava, Aviogeneks se prijavio na javni poziv vlade za privatizaciju državnih preduzeća koji je obuhvatio 502 firme i čeka odgovor, ali je problem što je taj avioprevoznik, koji postoji već 46 godina, zavisna firma društvenog preduzeća ICG, predviđenog za stečaj, s obzirom da nema nijednog zaposlenog.
"Država želi da sprovede stečaj ICG i da Aviogeneks uvuče u stečaj, što za nas najverovatnije znači gašenje. Ako bismo se mi prodavali - zašto ne bi pre stečaja, a ako bi se prodavali iz stečaja - to bi bilo komplikovano jer bi morali da se namire poverioci i onda šta bi ostalo za prodaju", naglasio je Despotović.
On je podsetio da je taj avioprevoznik godinama unazad uspešno sarađivao s mnogim agencija, na primer da je sa Kontikijem i Argusom leteo za Grčku i Egipat.
"Trebalo bi da se odvojimo od ICG -a, ali država nije uspela da sprovede svoje odluke donete 2011. i 2013. da nas preuzme. Tako bismo se odvojili od firme koja je bez posla i budućnosti. Mi nismo subjekt privatizacije već ICG i zato nemamo mogućnost da se prodamo", istakao je Despotović.

Za ICG je neizvodljivo da se proda, jer ne može da se sprovede tender, pošto to preduzeće nema upravni odbor niti direktora, koji je dao ostavku.
"Zaglavljena je priča, više puta smo kontaktirali Ministarstvo privrede i Agenciju zaprivatizaciju da reši problem, ali oni to odlažu govoreći da će biti donet model privatizacije za ICG, ali Aviogeneks se tu ne spominje, pa nije jasno da li možemo da budemo privatizaovani kao zavisno društvo ICG ili ne", objasnio je Despotović.

On kaže da Aviogeneks očekuje da država preuzme od ICG - a 100 odsto vlasništva nad Aviogeneksom, pa onda da se proda taj avioprevoznik, s obzirom da su pomenute strane zainteresovane firme podnele prijave, ali država ih ne poziva da vidi šta nude.

Aviogenks ima 37 visokostručnih radnika sa potrebnim licencama i skupim školovanjem i šteta je da takav kadar propadne, smatra on.
"Problem je što ne možemo više sami, potrebna je investicija", rekao je Despotović ističući da Aviogeneks nije bila gubitaška firma već da se sam izdržavao skoro pola veka i radio za Jat svake godine, redovno plaćao poreze i izmirivao druge obaveze.

V.d. direktor Aviogeneksa Bojan Nikolić je rekao Tanjugu da je aranžman koji je Etihad napravio sa državom dobar i da bi jedno od rešenja moglo da bude da Aviogeneks nastavi da posluje pri Etihadu kao pomoć Er Srbiji, kojoj bi svoj avion stavili na raspolaganje.

Izvor: Tanjug

Коментари

  1. Drzava je jedini krivac,jer ne postuje obecanje svoje,i da slucajno ne bude konkurencija Etihadu

    ОдговориИзбриши
  2. .Nikad niko iz Aviogenex-a nije rekao da je Etihad kriv za njihovo propadanje,vec iskljucivo drzava.A drzava je ta koja ne dozvoljava nikakvu (pa cak i beznacajnu) konkurenciju Etihadu.

    ОдговориИзбриши
  3. Drzava muti vodu i pravi se pametna,a sve sami nesposobnjakovici i lezilebovici,samo bi da gase firme

    ОдговориИзбриши
  4. Zaboravlja se da je sudbinu Aviogeneksa bilo moguce i trebalo resiti mnogo pre dolaska Etihada.Ali drzava to nije smela dozvoliti iz jednostavnog razloga ako bi se AGX privatizovao pre JAT-a,onda bi to moglo znaciti kraj Jata.Jel sta bi bilo ako bi se nasao neki Etihad da preuzme AGX,drzava bi izgubila nacionalnog avioprevoznika.E zato je drzava u obavezi da pomogne AGX-u,jer su iskljucivo krivicom drzave dospeli u ovakvu situaciju.Da ne pricam o lopovskoj prodaji titovih aviona b727,koji su bili mozda najbolji u svetu tog tipa,a neki od njih i dalje lete,a prodati su u bescenje!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Shvatite da je Aviogenex bio neprikosnoveni lider u ovom delu evrope po svim merilima,cak i kad je imao ruske avione.Nikad na budzetu i teretu drzave.Ovaj avion je toliko popularan u evropi zato sto je jedini tog tipa koji jos leti.Pogledajte ana aviogenex FB stranici,kakve komentare su ostavljali oni koji su se vozili ne pitajuci za cenu.Ali to sad nema ko marketinski da pokrene.A vi vajni kriticari AGX-a,izadjite iz etihadove ljusture i procitajte malo istoriju AGX.Etihad nije ni postojao,kad je AGX gospodario ovim delom neba.

    ОдговориИзбриши
  6. Zanimljivo je videti koliko neznanja ima ovde. Aviogenex je bio neko i nesto dok je bilo velike države i turizma na velikoj jadranskoj obali a da se ne lažemo vlasnik je bio Genex kome se moglo da ima sta želi kad je izvozio, znate već šta nesvrstanoj i drugoj "braći". U maloj i siromašnoj zemlji nema opstanka, čak i sve ove priče oko "posla" u Nišu su samo san nekih ljudi koji nemaju predstavu koliko to košta. Ako ne verujete pitajte Kon Tiki kako je prošao kad se neko zaigrao i sludeo željom da ima redovnog prevoznika. Avio genex je je doveden u ovo stanje zaboravom svih. Nemoguće je preživeti samo od letnje sezone koja traje 3-4 meseca. Poslove čarter prevoznika uglavnom su preuzele niskotarifne kompanije.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Wizz Air-om i tokom naredne zimske sezone iz Niša

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air nastaviće da i tokom naredne zimske sezone leti direktno iz Niša ka Evropi. Wizz je na svom sajtu pustio u prodaju karte za trenutno dve destinacije iz Niša i to ka Bazelu odnosno Miluzu i Memingenu. Wizz Air će preka Bazelu nastaviti da leti 4 puta nedeljno i to svakog utorka, četvrtka , subote i nedelje, a prema Memingenu da leti 3 puta nedeljno i to utorkom, četvrtkom i subotom. Wizz Air za sada nije najavio nastavak letova ka Beču i Dortmundu. Kako je ranije Wizz Air saopštio, letovi su privremeno ukinuti zbog vanredne inspekcije dela flote ovog avio-prevoznika. Trenutno je 20% flote Wizz-a neoperativno i Wizz Air trenutno ovu krizu pokušava da reši iznajmljivanjem aviona drugih avio-kompanija. Karte su dostupne na zvaničnom sajtu mađarskog avio-prevoznika i dostupne su po ceni već od 6449 dinara. Avio-karte možete kupiti i na zvaničnom šalteru za prodaju avio-karata u aerodromskoj zgradi aerodroma Ko

[SAMO DANAS] Direktni letovi Ryanair-a iz Niša po ceni već od 14,99€

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Najveći niskotarivni avio-prevoznik Ryanair samo danas nudi snižene cene avio-karata za period putovanja od 1. aprila do 30. juna . Iskoristite ovo sniženje i letite iz Niša ka trenutno 4 destinacije koje se nalaze u ponudi ove avio-kompanije. Do Beča možete leteti po ceni već od 14,99€ koji se obavljaju svake srede, subote i nedelje, odnosno utorkom, četvrtkom i petkom tokom letnje sezone. Do Malte možete leteti po ceni već od 22,97€ koji se obavljaju svakog ponedeljka i subote odnosno ponedeljkom i petkom tokom letnje sezone sezone. Do Stokholma odnosno Arlande možete ponovo leteti po ceni već od 21,28€ koji se obavljaju svakog petka i nedelja tokom zimske sezone odnosno ponedeljkom i četvrtkom tokom letnje sezone.   Do Krfa možete leteti svakog petka i nedelje od 2. juna po ceni karte već od 28,14€. Kupite Vašu kartu već danas putem zvaničnog sajta avio-kompanije , turističkih agencija za prodaju avio-karata širom Srbije kao i u holu

Dvodnevna akcija Ryanair-a. Letovi za početak letnje sezone sniženi 15%

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Najveći niskotarivni avio-prevoznik Ryanair samo danas nudi avio-karte snižene 15% po ceni već od 14,99€ za period putovanja od 1. aprila do 30. juna . Iskoristite ovo sniženje i letite iz Niša ka 4 destinacije koje se nalaze u ponudi ove avio-kompanije iz Niša tokom letnjeg reda letenja. Akcija traje do 13. marta 2024. godine. Kupite Vašu kartu za Beč, Stokholm, Maltu ili Krf već danas putem zvaničnog sajta avio-kompanije , turističkih agencija za prodaju avio-karata širom Srbije kao i u holu putničkog terminala aerodroma "Konstantin Veliki" Niš. Tekst: A.P. Fly from Niš

Od sutra izmenjeni režim saobraćaja na kompleksu Aerodroma Niš

ilustracija (foto WD Concord West) Zbog radova na parternom uređenju kompleksa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu od sutra dolazi do izmene režima saobraćaja i njegovom smanjivanju kapaciteta parking mesta. Kako saopštavaju sa niškog aerodroma , zbog radova na uređenju kompleksa aerodroma dolazi do smanjivanja kapaciteta parking mesta na samom aerodromu. Putnicima koji dolaze sa strane sopstvenim prevozom u vreme izvođenja radova savetuje se da svoj auto parkiranju na jednom od javnih parkirališta ili garaža. - Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom na aerodrom i ostavlјate automobil na nekoliko dana imajte u vidu da će broj parking mesta biti ograničen, te shodno tome planirajte da ostavite vaš auto na nekoj od javnih parkirališta/garaža u gradu. Što se tiče autobuskog prevoza putnika sa Aerodroma Niš, autobusko stajalište je izmešteno i nalazi se pored taksi stajališta. - Javni gradski prevoz odnosno kružna linija smer 34A ili 34B nastaviće da i pored radova na kompleksu aerodroma norm

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2024

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 14,99€ / 14,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 21,99€ / 28,86€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 22,35€ / 25,55€ Krf(CFU)* Jun / Jul Ryanair 27,77€ / 31,45€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 7