PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

субота, 05. новембар 2016.

Aerodrom Niš već naredne godine mogao bi da opsluži dva aviona istovremeno

Retka slika koja bi naredne godine trebala postati učestalija
; (foto FB. Aerodrom Niš Konstantin Veliki)
Kako najavljuju iz grada i rukovodstva niškog aerodroma, za 10-tak dana trebalo bi da krenu i prvi radovi na proširenju odnosno sanaciji putničkog terminala, dok bi već naredne godine zajedno sa Vladom Srbije uđe u projekat proširenja odnosno izgradnje novog terminala.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića grad će nastaviti da prati i podržava razvoj aerodroma "Konstantin Veliki" za šta je već predvideo sredstva za sanaciju krova čiji će radovi početi ovih dana. On je istakao da će aerodrom dobiti i potpuno novi vizualni izgled i da će se sa Vladom Srbije raditi na proširenju postojećih kapaciteta kojim će biti omogućemo opsluživanje 2 aviona istovremeno.
Spoljna fasada dobija od naredne godine novi izgled
(foto arhiva Fly from Niš)
-Za 10-tak do 15 dana ućićemo u postupak rekonstrukcije aerodroma u smislu svih ovim metalnih i krovnih konstrukciju ovih delova sa spoljne strane i verujem da ćemo na taj način dati doprinos da se zaštiti, da vizualno mnogo lepše izgleda nego sada. Zajedno sa Vladom Srbije nakon toga ući u dalju rekontrukciju odnosno izgradnju nove terminalne zgrade i stavljanje svih kapaciteta u fukciju da možemo u istom trenutku opslužiti dva aviona istovremeno, što je sada naš novi cilj. - istakao je Bulatović
Direktor niškog ponovio je da će aerodrom naredne godine moći da opsluži veći broj putnika sa više check-in šaltera, KD kontrola, te imati jedan dodatni brzi odlazni gejt, kao i da će raspolagati sa boljom tehničkom opremom za privat i otpremu putnika i vazduhoplova.
Dodatni check-in šalteri već naredne godine biće u funkciji
(foto arhiva Fly from Niš)
- Što se tiče aerodromske zgrade očekujemo, kao što je ministarka Mihajlović obećala oko 3,5 milinona evra, za rekonstrukciju odnosno proširenje aerodromske zgrade (dolazećeg, odlazećeg gejta), kao i ugradnja ILS uređaja kategorije 1 i prilaznih svetala. - rekao je Đurđanović
Za sanaciju krova grad je izdvojio 26 miliona dinara, dok će ostatak novca od 6,5 miliona evra do 2019.godine da ti Vlada Srbije odnosno 3,5 miliona evra koliko će već naredne godine biti uloženo osavremenjavanje niške vazdušne luke. I Kontrola letenja Srbije i Crne Gore(SMATSA) izvodiće radove na ugradnji ILS-a i izgradnji novog kontrolnog tornja tokom 2017.godine.

Zanimljivo je što će aerodrom kroz projekat rekonstrukcije posle dugo vremena dobiti novi natpis, na terminalnoj zgradi, na srpskom i engleskom jeziku umesto dosadašnjeg naziva "Aerodrom Niš" i "Airport Niš" pisati odnosno stajati "Aerodrom Konstantin Veliki" i "Constantine the Great Airport".

Aerodrom "Konstantin Veliki" od 1.novembra ima čak 9 aktivnih linija ka Evropi zahvaljujući letovima Wizz Air-a i Ryanair-a. Sa trenutnim brojem linija aerodrom će imati do kraja godina oko 120.000 putnika, dok je za kraj naredne planirano i preko 300.000 putnika.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар