PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

понедељак, 07. новембар 2016.

Turkish Cargo: Aerodrom Niš će biti regionalni centar za transport robe

Najveći kargo avion koji je prvi put sleteo u Niš (foto: Fly from Niš)
Promotivni let Turkish Airlines Cargo-a realizovan je danas na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" sletanjem najvećeg do sada širokotrupnog aviona Erbas A330 kapaciteta 68 tone robe. Ovim povodom na konferenciji za novinare rečeno je da će se niški aerodrom biti regionalni centar za trasport robe i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Regionalni direktor Turkish Cargo-a Mustafa Jaz, istako je da su planovi ove avio-kompanije da Niš bude regionalni centar za kargo saobraćaj preko koga će se roba izvoziti i iz Bugarske, ali i Makedonije. On je takođe izjavio da se iz Turske avionima u Niš doprema elektro oprema i opšti proizvodi, dok se iz Niša šalju duvan i takodje elekto i mašinska oprema. U narednom periodu prema rečima regionalnog direktora Mustafe Jaza iz Niša će se izvoziti i voće, povrće, kao i lekovi i mašine i aparti za kazina iz Bugarske.
(foto: Fly from Niš)
- Aerodrom Niš je drugi aerodrom sa kojeg letimo, posle beogradskog aerodroma. Mi planiramo na Niš bude centar našeg transporta za ovaj region. Planiramo da podržimo niški aerodrom koji će samim tim postati centar naročito za Bugarsku. Kroz ovu podršku verujemo da će izvoznici iz Srbije naći svoj put i lakše plasirati svoju robu na istok. - rekao je Jaz
Direktor Turkish Cargo-a za Srbiju Mehmet Alagoz izrazio je zadovoljstvo uspostavljanjem redovne linije između Niša i Istanbula, čime će i ovaj deo Srbije biti pokriven redovnim kargo saobraćem kao i mogućnošču plasmana robe dalje u svet.
- Veoma smo srećni što smo otvorili ovaj kargo let između Niša i Istanbula. Zahvaljujući ovim letovima roba iz Srbije će moći da se izvozi do brojih destinacija turske nacionalne avio-kompanije. Turkish Airlines je  avio-kompanija koja leti na preko 290 destinacija i leti do 117 zemalja i po tome ona prednjači ispred svih drugih svetskih avio-kompanija. Turkish Airlines poseduje preko 330 aviona čija je prosečna starost do 7 godina, što je čini najmlađom flotom u Evropi. U poslednjih 6 godina Turkish Airlines izabran je za najbolju avio-kompaniju u Evropi.  - istakao je direktor Turkish Cargo-a za Srbiju
(foto: Fly from Niš)
Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj takođe je istakao značaj uspostavljanja ove redovne kargo linije, pre svega što će ona biti značajna i za susedne države Bugarsku i Makedoniju koje će preko Niša moći da plasiraju svoju robu dalje u svet. Ovi kargo letovi pokrenuće još veću privrednu proizvodnju, a samim tim i povećati i broj letova.
- Kao što je rekao regionalni direktor Turkish Cargo za Evropu, ovaj projekat nije samo značajan za Srbiju već i za Makedoniju i Bugarsku, jer tamo ne postoje redovni kargo letovi i Niš će postati centar širom regiona. Ovi kargo letovi imaće efetak snežne grudve, koja kada se zakotrlja, sa povećanjem broja kargo letova povećaće se i izvoz robe širom Evrope. Kako se proizvodnja bude povećavala, tako će biti i više letova koji će biti na niškom aerodromu. - relap je ambasador Bozaj
Kako je rekao gradonačelnik Niša, Darko Bulatović ovo je veliki dan za aerodrom i za sam grad koji su imali prilike da ugoste delegaciju Turkish Airlines-a i ambasadora Turske u Srbiji koji je doprineo dolasku njihovih investitora u Niš.
(foto: Fly from Niš)
- Ovo je istorijski dan za naš aerodrom, pre svega, jer je danas primio jedan od najvećih aviona Erbas A330, isti onaj koji leti za iz Beograda za Njujork ili Istanbula za Njujork.U istom trenutku ovo je veliki događaj za grad Niš, jer su u goste došli ovako velike zvanice, predstavnici Turkish Airlines-a, ambasador Turske u Srbiji koji, slobodno mogu da kažem, naklonost i prijateljstvo prema ovom delu Srbije, prema našem gradu, jer već uveliko je doprineo dolazak novih turskih investitora čime kao gradonačelnik želim da se zahvalim ambasadoru na svemu što radi. - izjavio je gradonačelnik Bulatović
Turkish Airlines Cargo će iz Niša leteti redovno svakog ponedeljka do kraja zimskog reda letenja.  Roba će se uglavnom prevoziti avionima tipa Erbas A310 kapaciteta 40 tona, a u ukoliko bude i bilo potrebe i avionima tipa Erbas A330 kapaciteta 68 tona. Planovi ovog prevoznika su da na godišnjem nivou preveze preko 4000 tona robe.

Podsetimo da sa niškog aerodroma već više od godinu i po dana odvija redovni putnički saobraćaj zahvaljujući niskotarfnim avio-prevoznicima Wizz Air i Ryanair koji sve uskupno lete na 9 destinacija širom Evrope.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Нема коментара:

Постави коментар