Пређи на главни садржај

Avio-spoting – hobi koji podiže adrenalin


Trenutak kada treba da zabeležite snimak sletanja aviona koji preleće iznad ili pored vas ostavlja neopisiv osećaj koji ovaj hobi pruža, ističu mladi niški srednjoškolci, jedni od malobrojnih avio-spotera u Nišu.

Iako je „plane spotting“ veliku popularnost među ljubiteljima vazduhoplovstva stekao još sredinom XX veka, za ovaj hobi u Nišu se malo zna.

Matija Stojanović
Za ovu vrstu spotinga Aleksa Mladenović i Matija Stojanović odlučili su nakon što su na „YouTube“-u videli snimak sletanja aviona JAT-a na niški aerodrom iz 2008. godine snimljen iz Popovca u neposrednoj blizini aerodromske piste.

Tada su shvatili da naša vazdušna luka ima odgovarajuće mesto za spoting, što ih je navelo da se bave ovim hobijem.
- Prvi snimak koji smo napravili sa tog mesta i prvi naš snimak uopšte snimljen je sredinom 2012. godine. Snimili smo sletanje aviona Montenegro Airlines-a, tipa Fokker 100. Odmah smo na društvenim mrežama napravili tim „Avioni iznad Niša“ – ističu mladi niški spoteri Aleksa i Matija.
Ovi mladi spoteri su se za vazduhoplovstvo zainteresovali iz različitih razloga.

Aleksa, koji u svojoj porodici nije imao nikog ko se time bavio, napominje da se ideja za ovaj hobi izrodila tokom aeromitinga Vojske Srbije na niškom aerodromu. Sa druge strane, Matija, inače unuk prvog direktora Aerodroma Niš, ističe da je od malena zavoleo vazduhoplovstvo, naročito nakon ponovnog otvaranja aerodroma 2003. godine.
Retka "ptica" DC-3 Basler BT-67(foto:FB Avioni iznad Niša)

Kako kažu, u „akciju“ kreću kada na sajtu niškog aerodroma vide kada će određeni avion sleteti ili poleteti.
- Ako imamo dovoljno vremena da odemo, snimamo iz njive kod Popovca, ako ne, onda idemo na bedem na Tvrđavi iznad glavne autobuske stanice sa kog se vidi pista. Naravno, slikamo i snimamo avione i sa svih lokacija u gradu na kojima se nađemo kada nas iznenadi neki vazduhoplov – objašnjavaju Aleksa i Matija
Ističu da im je jedan od ciljeva, s obzirom da nema nigde javno dostupnog reda letenja vojnih vazduhoplova, da budu u prilici da „uhvate“ sletanje mlaznog vojnog aviona.
- Voleli bismo da se nađemo na mestu za snimanje u Popovcu baš kada sleće neki vojni mlazni avion, pošto za njih nemamo nikakvih informacija o letenju. Te avione snimamo kada se slučajno nađemo na mestu za snimanje zbog nekog drugog civilnog vazduhoplova – kažu oni
IL-76 na niškom nebu (foto:FB Avioni iznad Niša)
Kada je reč o najomiljenijem avionu koji su do sada slikali, za njih dvojicu nema dileme. To je ruski transportni avion Iljušin IL-76, najveći kargo avion koji je do sada koristio aerodrom „Konstantin Veliki“. Ovu masivnu pticu karakteriše specifičan bučni zvuk motora, kao i niski prilaz sletanja na pistu aerodroma koji stvara jedinstven adrenalinski doživljaj.
Aleksa Mladenović
- Osećaj kada na svega nekoliko metara od vas preleti avion za nas ljubitelje avijacije je neopisiv. Mada mislim da je i za ostale koji nisu baš mnogo zainteresovani za avione taj osećaj lep - ističe Aleksa.


Ovi momci se nadaju da će, po ugledu na svetske aerodrome, niški aerodrom uskoro urediti neki prostor za avio-spoting.
Sletanje AN-12 na niški aerodrom (foto:FB Avioni iznad Niša)
- U svetu sve ovo funkcioniše mnogo bolje. Na velikim aerodromima postoje uređeni prostori pored piste ili terase u zgradi terminala koje su predviđeni za spotere – kažu niški avio-spoteri.
Na nekim aerodromima u svetu postoji praksa da se spoteri puštaju na platformu kada se najavljuje neka nova linija ili kada sleće neki zanimljivi avion. Zato niški spoteri očekuju da će i aerodrom „Konstantin Veliki“ tokom ove godine, a povodom letova niskotarifne avio-kompanije Wizz Air, otvoriti svoja vrata za sve niške ljubiteje avijacije.


Tekst: A.P.
BYN / Južne Vesti /Fly from Niš Team

Коментари

Популарни постови са овог блога

Niški aerodrom radi na dovođenju novih avio-kompanija

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Uprkos neočekivanoj privremenoj suspenziji letova Wizz Air-a tokom letnje sezone, rukovostvo Aerodroma Niš stalno radi na privlačenju potencijalno novih avio-kompanija, ali i trenutnih kako bi se broj destinacija povećao i samim tim povećao broj putnika koji leti sa njega. Prilikom nedavnog gostovanja direktora niškog aerodroma Konstantin Veliki, Dušana Kneževića na " TV Zona Plus ", napomenuto je da su u stalnim pregovorima sa potencijalno novim avio-kompanijima. - Nisu samo Air Serbia, Wizz Air i Ryanair kompanije koje su nama interesantne i sa kojima mi razgovaramo. Radimo na tome da još neka avio-kompanija bude kod nas. Najznačajnije odnosno prave niskotarifne avio-kompanije su Ryanair i Wizz Air. Tu su jos Easyjet i Norwigeian. Ima nekih kompanija koje nisu tako ultra niskotarifne kao što je Ryanair, ali da razgovaramo sa nekima koji su niskotarifne i neke koje su tradicioalne. - kaže Knežević Direktor Aerodroma Niš govoreći o pontecij

Dvodnevna akcija Ryanair-a. Letovi za početak letnje sezone sniženi 15%

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Najveći niskotarivni avio-prevoznik Ryanair samo danas nudi avio-karte snižene 15% po ceni već od 14,99€ za period putovanja od 1. aprila do 30. juna . Iskoristite ovo sniženje i letite iz Niša ka 4 destinacije koje se nalaze u ponudi ove avio-kompanije iz Niša tokom letnjeg reda letenja. Akcija traje do 13. marta 2024. godine. Kupite Vašu kartu za Beč, Stokholm, Maltu ili Krf već danas putem zvaničnog sajta avio-kompanije , turističkih agencija za prodaju avio-karata širom Srbije kao i u holu putničkog terminala aerodroma "Konstantin Veliki" Niš. Tekst: A.P. Fly from Niš

Cenovni pregled avio-karata iz Niša - APRIL / MAJ 2024

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Ukoliko planirate da sa niškog aerodroma letite ka nekoj od mnogobrojnih destinacija širom Evrope sa jednom od 3 avio-kompanije (Ryanair, Wizz Air, Air Serbia) tokom aprila i maja meseca, ovo su trenutno najniže cene avio-karata u jednom smeru ka postojećim destinacijama. Destinacija Mesec Avio-kompanija Cena već od Beč(VIE) April / Maj Ryanair 14,99€ / 14,99€ Stokholm Arlanda(ARN) April / Maj Ryanair 21,99€ / 28,86€ Malta(MLA) April / Maj Ryanair 22,35€ / 25,55€ Krf(CFU)* Jun / Jul Ryanair 27,77€ / 31,45€ Bazel Miluz(MLH) April / Maj Wizz Air 7