PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

четвртак, 18. јун 2015.

Wizz Air najavio nabavku 110 aviona Erbas A321neo

ilustracija (foto: Airbus A321neo)
Wizz Air, najveća niskobudžetna aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, objavila je danas da je potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijom Airbus S.A.S. koji se odnosi na kupovinu 110 aviona Airbus A321neo sa početkom isporuke tokom 2019.

Memorandum o razumevanju obuhvata i pravo Wizz Air-a za nabavku dodatnih 90 aviona. Novi avioni će zameniti postojeće avione kada oni budu vraćeni davaocima lizinga, a i stvoriće dodatni kapacitet za dalji rast Wizz Air-a. U okviru potpisanog Memoranduma Wizz Air ima mogućnost zamene određenog broja aviona A321neo avionima A320neo, u zavisnosti od budućih potreba. Sporazum omogućava Wizz Air-u otkazivanje deset aviona A320ceo koje je trebalo da dobije u 2018. u sklopu postojećeg ugovora sa kompanijom Airbus S.A.S.

Vrednost potpisanog Memoranduma premašuje 12,5 milijardi američkih dolara, prema kataloškim cenama aviona, ali će pri realizaciji posla biti obezbeđen popust. Zaključenje sporazuma o naručivanju aviona će se obaviti po odobrenju uslova iz Memoranduma od strane Upravnog odbora Wizz Air-a, uspešnog okončanja pregovora o realizaciji kupoprodajnog ugovora i nakon odobrenja posla od strane akcionara Wizz Air-a.
"Razmatrali smo različite opcije za narudžbinu ali je Airbus izneo najbolju ponudu koja uzima u obzir kombinaciju tipova aviona, njihovu efikasnost, podršku i cenu, tako da je bilo logično nastaviti ovu dugogodišnju saradnju sa njima kako bismo proširili naše tržište na celu Evrope i dalje", rekao je Jožef Varadi (Jozsef Varadi), izvršni direktor Wizz Air-a. "Naše operacije će nastaviti da prave značajno niže troškove zahvaljujući novim avionima koje odikuju inovacije u kabini, motori najnovije generacije i unapređenje efikasnosti".

"Kao što je kompanija nedavno naglasila, pružaju nam se uzbudljive i primamljive prilike za rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi gde stopa rasta BDP-a značajno premašuje onu na daleko zrelijim tržištima Zapadne Evrope i potencijal za avio saobraćaj raste", rekao je Varadi. "Naša porudžbina od 110 aviona A321neo će stvoriti osnovu za održavanje našeg disciplinovanog širenja na duže staze, omogućivši nam da nastavimo da nudimo niske cene našim putnicima širom regiona Centralne i Istočne Evrope i dalje, kao i da nastavimo rast i u narednoj deceniji".

"Po realizaciji naša porudžbina će uključiti nove avione Airbus A321neo sa promenjivom konfiguracijom putničke kabine i kapacitetom od 239 sedišta i standardnim razmakom od 18 inča", rekao je Varadi. "Ova neo (new engine option) porodica nudi značajno niže operativne troškove i manju potrošnju goriva što će direktno uticati na smanjenje naših troškova."  
Wizz Air je do sada primio 61 avion Airbus A320 od ukupno naručenih 112, među kojima je i visokokapacitetni A321 čija isporuka počinje u novembru. Isporuka preostalih aviona će biti umanjena za 10 aviona koji su postali deo nove porudžbine, i nastaviće se do sredine 2018.

Izvor: Wizz Air

Нема коментара:

Постави коментар