PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

петак, 19. јун 2015.

Instalacija ILS uređaja naredne godine


Danas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare na kojoj su govorili generalni direktor SMASTA-e, Radojica Rovčanin i gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Kako se moglo čuti, Aerodrom Niš uskoro će postati jedan modernizovan aerodrom sa svom neophodnom opremom za bezbednije odvijanje avio-saobraćaja pri nepovoljnim vremenskim uslovima.

SMATSA (Kontrola letenja SCG) planira da u narednim mesecima od jula do kraja avgusta instalira 3 RVR uređaja oko PSS(poletno-sletnoj stazi) i uređaj za merenje baze oblaka u krugu kontrolnog tornja.
Generalni direktor SMATSA-e istakao je da je Srbiji iz strateških razloga potreban aerodrom "Konstantin Veliki", te se nada da će Niš uskoro dobiti najmoderniji aerodrom.
,,Dogovorili smo se oko svih detalja osposobljavanja aerodroma. Uređene su sve procedure da bi se dobio moderan aerodrom."-izjavio je Rovčanin
Ugradnja sistema za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenin meteo uslovima (smanjena vidljivost do 800 metara), planirana je Poslovnom strategijom SMATSA-e za period 2016.-2017. Vrednost ILS uređaja iznosi oko 1 milion evra, stim što, kako su poručili ljudi iz Kontrole letenja , aerodrom ili grad će morati da investiraju u prilazna svetla.

Kako je Gradonačelnik Perišić istakao niški aerodrom dobijanjem novih uređaja menja svoj status i kategoriju čime postaje konkurentniji na tržištu.

Odgovarajući na naše pitanje da li se planira izmeštanje dela zelezničkog kraka koji prolazi pored piste kada avion sleće iz pravca Jastrebca, Gradonačelnik Niša kaže da je na sastanku u Ministarstvu saobraćaja nedavno dogovoreno da se taj deo izmestiti, kako bi i sama pista mogla da se produži za par stotina metara.

SMATSA u narednim godinama planira i izgradnju novog kontrolnog tornja na niškom aerodromu, ali tek nakon usvajanja Plana detaljne regulacije(PDR) kojim treba da bude regulisano pitanje lokacije za izgradnju novog tornja.


Tekst: A.P.
Fly from Niš Team

1 коментар:

  1. Анониман19. јун 2015. 15:08

    Moderan aerodrom? Boze ovo zvuci smesno!
    Tek kada izgrade ili preurede postojeci termianl mozemo pricati o upotrebi ovih termina kako bi opisali aerodrom, do molim vas napisite ¨ruglo¨!

    ОдговориИзбриши