PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

петак, 15. април 2016.

Destinacija Dortmund

(foto: wikipedia.org)
(foto: germany.travel)
Dortmund, nekada veliki rudarski grad u kome se kopao ugalj i pravio čelik, a danas grad piva, muzeja i fudbala. Čelik, ugalj i pivo su Dortmundu proneli glas u celom svetu. Nekadašnji industrijski spomenici danas imaju novu namenu kao spomenici, muzeji i pozornice.

Dortmund je grad smešten u srcu zapadne nemačke pokrajine Vestfalije i jugozapadnom delu Pribaltičke nizije on je sedmi po veličini grad u ovoj zemlji i 34. u Evropskoj uniji. Deo je velike oblasti koju čini niz povezanih samostalnih gradova uz reke Rajnu i Rur među kojima su i Dizeldorf, Keln, Esen, Duisburg i Bohum. Svi oni međusobno u stvarnosti funkcionišu kao jedan ogroman grad sa oko dvanaest miliona stanovnika.

(foto: germany.travel)
Industrija čelika je nekada obeležavala razvitak Dortmunda, ali je grad danas okrenut privredi, slobodnom vremenu i kulturi. Tokom 2010. godine ovaj grad bio je evropska prestonica kulture.

U muzeju Heš možete u 3D-u da doživite kako se nekada pravio čelik. On posetioca vodi u virtuelni svet prerade čelika džinovskih dimenzija. Takođe livnica Hanza, ugašena 1992, ima u ponudi turu „Priroda i tehnika”, na kojoj je moguće videti istoriju teške industrije. Put vodi prvo u visinu- u toranj visoke peći, a zatim i u srce livnice, gde se na temperaturi od 1000° C kameni ugalj pretvara u koks.

Nekada davno Dortmund je bio i pivska prestonica Evrope, danas posetioci mogu posetiti muzej piva i pogledati mašina pivare Hanza iz 1912. i susedna mašinska hala prikazuju istoriju pravljenja piva u Dortmundu od srednjeg veka do danas.

(foto: wikipedia.org)
Da ovaj grad pored piva i istorije industrije, dokazuju opera, pozorište, teatar za decu i mlade, nova dečja opera, muzeji Ostval i Adlerturm, dortmundska filharmonija, kao i Domicil, najvažnija adresa rurske oblasti za džez, svetsku muziku i avangardu. Na staroj pijaci sa pasažom Kriger, na Vestenhelvegu u srcu grada, na Kampfštrase i u četvrti Brikenštrase, prodavnice nude sva zadovoljstva u šopingu – od otkačenog do otmenog.

Ono po čemu je Dortmund najviše poznat, kod pretežno većine muške populacije,  je pre svega fudbalski klub Borusija za koji igra i naš nekadašnji reprezentativan Neven Subotić. Ukoliko ste pasionirani gledalac fudbala, ovo je svakako prilika da boraveći u Dortmundu prisustujete i nekoj fudbalskoj utakmici i uživate u prelepom ambijentu.

Podsetimo da prvi letovi do ovog grada u Nemačkoj startuju sa niškog aerodroma od 20.avgusta i to 3 puta nedeljno(utorkom, četvrtkom i subotom) do kraja letnjeg reda letenja. Rezervišite Vašu kartu na vreme preko sajta Wizz Air-a.

Koje sve konekcije možete da uhvatite preko aerodroma Dortmund možete pogledati ovde.


Fly from Niš / germany.travel

2 коментара:

  1. Bilo bi lepo ako biste mogli da napišete nešto o tome gde se može jeftino odsesti u Dortmundu, hoteli, moteli i slično :)

    ОдговориИзбриши