PORTAL KOJI SE BAVI PROMOVISANJEM LETOVA IZ NIŠA

test

четвртак, 11. август 2016.

Minhen - grad dobrog piva, kobasica i fudbala

Jedna od centralnih ulica u Minhenu (foto: Fly from Niš)
Proteklog vikenda posetili smo novo otvorenu destinaciju iz Niša, Minhen u koji smo stigli preko aerodroma Memingen dokle leti Wizz Air. Kroz ovaj tekst pokušaćemo da Vam ukažemo šta sve možete običi dok boravite u ovom gradu, ali i da otklonimo neke negativne priče u vezi stroge kontrole prtljaga na našem aerodromu.

Vizitorski park odakle se pruza pogled na minhenski aerodrom
(foto: Fly from Niš)
Pre svega moramo da pohvalimo ljude na KD kotroli na aerodromu koji vrlo savesno, stručno i ljubazno rade svoj posao kontrolisajući naš prtljag, tako da nikakvih problema ili neprijatnih iskustava ,koje su doživljavali pojedini putnici na letovima iz Niša tokom prošle godine, nije bilo. Ukoliko poštujete sve procedure za koje znate šta ne smete unositi u avion, ukoliko nosite ručni prtljag, nikakvih problema nećete imati.

Letove do i do Memingena radi posada Wizz Air-a iz Kluža(Rumunija) gde ova kompanija ima jednu od svojih baza. Posada na ovim letovima je bila vrlo ljubazna i spremna da pomogne ukoliko Vam je potrebna neka pomoć.
BMW muzej (foto:FFN)

Posle nešto više od jednog i po sata leta sletelimo smo na aerodrom Memingen. Kako u malom vremenskom razmaku pre leta iz Niša, sleće i avion Ryanair-a sa svog odredišta može se očekivati gužva na pasoškoj kontroli koja nas je zatekla, te ukoliko imate ugovor transfer do Minhena preko sajta Allgau Airport Express-a za koji ste platiti kartu preko interneta(polazak u 12:10h) znajte da je vrlo moguće da Vam se desi da propustite ovaj autobus. Mi Vam savetujemo da ipak rezervišete Vašu kartu za 15:00h kada je naredni polazak za Minhen. Ukoliko kupite kartu kod vozača platićete je 2 evra više odnosno 17 evra u jednom smeru, dok će vas karta preko sajta Wizz Air-a koštati 20evra u jednom smeru.

Allianz Arena standion na kome se igraju velike utakmice
(foto: Fly from Niš)
Nakon puta do Minhena od takođe nešto manje od sat i po vožnje, stižete na stajalište kod glavne železničke stanice, koja je i polazna tačka za povratak na aerodrom Memingen. Ukoliko Vam je hotel ili privatni smeštaj negde izvan centralnog dela Minhena, naš savet Vam je da se prethodno pre samog leta raspitate ili izguglate u blizini koje metro ili železničke stanice Vam se nalazi smeštaj i da na osnovu toga kupite kartu.

OI toranj (foto: FFN)
Karte za gradski prevoz koji uključuje bus, tramvaj, metro i voz možete kupiti preko sajta njihove direkcije za prezov ili u poslovnici turističke organizacije gde će Vam se ljubazno objasniti koliko treba da platite kartu u zavisnosti od toga da li želite pojedinačnu ili grupnu kartu(5 osoba max) odnosno za užu zonu ili sve zone odnosno za jedan ili 3 dana. Naša maršuta posete Minhena obuhvatala je posetu muzeja avijacije ili vizitorski park minhenskog aerodroma sa koga se pruža fantastičan pogled na njega te smo, te smo za grupnu kartu(maksimalno 5 osoba) za sve zone koja važi 3 dana platili 55,90evra. Savetujema Vam da kupite kartu za prevoz, jer ukoliko Vas kontrola zatekne bez karte ili karte koju prethodno niste iskucali može naplatiti kaznu 60evra.

Kako njihov sistem gradskog prevoza dobro umrežen sa jedne do druge tačke možete stići do 5 ili 30 minuta u zavisnosti od toga šta posećujete.
Muzej vazduhoplovstva (foto: Fly from Niš)

Naš boravak u Minhenu, iskoristili smo da posetimo Olimpijski park gde je Minhen, kao sada Rio, bio domaćin igara 1972.godine, popnemo se do Olimpiskog tornja odakle se pruža fantastičan panoramski pogled na ceo grad, posetimo veoma zanimljiv muzej BMW-a , obiđemo Alianc Arenu na kome svoje utakmice igraju Bajern Minhen i Minhen 1860, visitorki park na aerodromu Minhen, kao i muzej vazduhoplovstva. Inače cene ulaznica za obilazak ovih lokacija koštaju od 1evra(Vizitorski park) do 20evra( tura oko Alinanc Arene)

Veoma dobra umreženost gradskog prevoza
(foto:Fly from Niš)
Svakako ono što treba probati dok boravite u ovog gradu jesu njihova bavarska peciva, čuvene kobasice kao i čuvena piva koje je najbolje piti u nekoj od mnogobrojnih pivnica u centru grada.

Sam centar Minhena veoma je zanimljiv i obiluje sa dosta zgrada sa veoma zanimljivom arhitekturom koji je poznata za taj deo Evrope. U njemu se mogu sresti i videti narodi raznih narodnosti i nacija, naravno da ćete pored velikih grupa japanskih i kineskih turista, videti i čuti naše ljude sa ovih prostora. Centralne ulice Minhena su svakako dosta velike tako da verujemo, ukoliko želite samo šoping i šetnju, moći da se dobro provedete.

Pogled na deo Minhena sa OI Tornja (foto: Fly from Niš)
Ono što smo primetili, a što je kod nas neka uobičajena slika da nam je supermarket na svakom koraku, u centralnom delu Minhena to zapravo i nije slučaj te ukoliko se prethodno ne raspitate gde možete pronaći market u blizini Vašeg smeštaja ili već u samom centru, biti teško da pronađete. Kod Marienplatz u neposrednoj blizini se nalazi velika samoposluga "Rewe city" u kojoj se možete dobro snabdeti po veoma pristupačnim cenama, svakako u Minhenu možete pronaći i Lidl i još jeftinije proći.

Allianz Arena je glavni stadion FK Bajern Minhena
(foto: Fly from Niš)
Naš boravak je trajao 3 dana i već u rano jutarnjim satima morali smo da krenemo na autobusko stajalište kako bi uhvatili bus koji polazi za aerodrom Memingen u 4:40h koji zapravo prevozi prve putnika za prvi jutarnji let do Niša. Let do Niša protekao je dobro i preko grada uspešno smo sleteli na aerodrom "Konstantin Veliki".

BMW muzej na jedistven naćin pokuje kako se ovaj
gigant auto industrije razvijao kroz vreme (foto: FFN)
Oba leta bila su puna iz Niša ka Memingenu, ali i iz Memingena ka Nišu su bila puna sa popunjenošću okvirno preko 85% što govori da je uvođenje i ove linije veoma dobar potez. Putnika pored ljudi koji idu iz/za Minhen ima i ostalih gradova u Nemačkoj i Švajcarskoj ka kojoj gravitira ovaj aerodrom. Ono što je zanimljivo i što smo primetili da ovu liniju koriste i putnici sa Kosova i Metohije kao i Makedonije.

Podsetimo da Wizz Air ka ovom aerodromu leti svakog ponedeljka i petka, a takođe istih dana leti i do Ajndhovena u Holandiji.

Kako je protekao naš let na ruti Niš - Memingen - Niš možete pogledati u nastavku video prilog sa ovih letova.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

1 коментар: